Zet die notificaties uit! Zo zorgde ik voor rust in mijn hoofd

auteursafbeelding
Mark Vletter
5 augustus 2016 Clock 5 min
Image placeholder

Wij werkende twintigers en dertigers zijn er maar druk mee, met dat leven van ons. Dat was bij mij niet anders. Totdat ik een paar drastische maatregelen nam.

Ik vind dat technologie je leven eenvoudiger moet maken. Eenvoud geeft rust, tijd en ruimte in je hoofd. En dat is fijn. Dat gaat niet van maandag op dinsdag, maar na veel experimenteren heb ik een hoop dingen gevonden die werken.

1. Zet die notificaties uit

De grootste afleidende apparaten in ons bestaan zijn a) de smartphone en b) de computer. We krijgen notificaties van: e-mail (zakelijk en privé), Slack, Twitter, Strava/runkeeper, Facebook (Messenger), LinkedIn, WhatsApp en ga zo maar door.

Als je voor al deze apps en programma’s je notificaties aan hebt staan, dan word je gillend gek.

De vraag is welke notificaties waar en wanneer relevant zijn. Op welk apparaat ben je het meest effectief? E-mail bijvoorbeeld, is bedoeld voor lange verhalen. Die check je dus maximaal één keer per dag op een computer. Zelf kan ik het inmiddels af met één keer per week, maar dat laat mijn werk ook toe. E-mailnotificaties op je telefoon zet je uit, of ten minste de synchronisatie. Alleen als je een keer wat op moet zoeken – “Op welk adres moet ik zijn voor deze afspraak?” – is het handig dat je je telefoon erbij kunt pakken om die mail op te zoeken.

Wil je rust, dan zet je alle notificaties uit. Op je computer de e-mailnotificaties en op je smartphone ga je zelfs nog radicaler; daar gaat alles uit. Je smartphone-updates checken doe je op een werkdag alleen als je op de wc zit of met vaste intervallen als je een taak hebt afgerond. Vooral niet tussendoor. Multitasking bestaat namelijk niet.

2. Post zelf veel minder

Wat daarnaast voor afleiding zorgt is het posten van berichten. Als je weinig tweets, insta’s en Facebookberichten online zet, hoef je immers ook niet te checken of het geliked wordt. Een positieve bijkomstigheid: je wordt spaarzaam op je leuke momenten en die worden ook nog meer geliked. Ook is je timeline leuker om terug te lezen; je ziet alleen de echte hoogtepunten. Win-win.

Minder posten geldt ook voor e-mail. Als je op al je mail direct reageert, krijg je ook sneller berichten terug. Je krijgt er dus niet minder werk van, maar juist meer. Als je denkt dat je dan minder te doen hebt, heb je het mis. Je bent alleen minder aan het communiceren over wat je aan het doen bent, waardoor je tijd over hebt om dingen werkelijk te doen.

3. Zorg dat je minder ontvangt

Nu je minder notificaties ontvangt en minder berichten post, ga je ervoor zorgen dat je minder berichten ontvangt. Dat betekent heel concreet: uitschrijven voor iedere nieuwsbrief die je toch niet leest en ieder spambericht als spam markeren. Wees ook kritisch op de berichten die je eigenlijk toch nooit leest. Deze laat je uit je inbox verdwijnen door ze direct als gelezen en gearchiveerd te markeren met behulp van filters in Gmail. Dat kost je in het begin wat tijd en werk, maar het betaalt zich vrij snel terug.

Voilà: je krijgt nu minder notificaties, je hoeft minder vaak te checken of je notificaties hebt en je krijgt overall minder berichten. Mis je daardoor iets? Nee.

4. Maak gebruik van een centrale inbox

De volgende stap is het streven naar zo min mogelijk inboxen. Er zijn tools die je daarbij helpen. Franz bijvoorbeeld is een programma voor je Mac of pc waarin je Telegram, Facebook Messenger, Skype, Whatsapp en heel veel andere messengerdiensten kunt koppelen. Als ik dus even wil controleren of ik nieuwe berichten heb, dan zet ik Franz aan. Ik loop snel langs alle kanalen en Franz kan weer uit. Op een keyboard kan je veel sneller typen dan op een smartphone, waardoor je berichten ook nog sneller beantwoord zijn.

Ik beloof je dat je hoofd nu echt al een stuk rustiger is, maar we zijn er nog steeds niet. We gaan wat radicalere stappen zetten.

5. Kijk/lees minder nieuws

Op het RTL Nieuws, op alle nieuwssites en in al die kranten verschijnen dagelijks gigantisch veel berichten. Berichten die het erop doen lijken dat de wereld compleet stuk gaat, terwijl de cijfers die eronder liggen eigenlijk aangeven dat het op een heleboel gebieden best goed gaat met de wereld. Nieuwsberichten zijn over het algemeen negatief van aard en geven ons een vertekend wereldbeeld. Het zijn ook vooral berichten waar we geen invloed op (kunnen) hebben of die nauwelijks invloed op ons gaan hebben.

Brexit? Hillary of Trump als president van Amerika? Het gaat op mijn dagelijkse ‘zijn’ nauwelijks invloed hebben. Net als dat het voor mij niets uitmaakt of Verstappen vierde of vijfde wordt, wie de tour gaat winnen en wat er uiteindelijk met een EK gebeurt waar we niet aan meedoen.

Wil je meer rust, dan sla je je dagelijkse portie rtlz.nl over (sorry), haal je de nieuws-apps van je telefoon, negeer je de kranten en sla je het radionieuws ook direct over. Lees je dan helemaal niets meer? Juist wel. Alleen kies je zelf voor de blogs en de artikelen die jóu raken – bijvoorbeeld vanwege je vakgebied en interesses.

Zelf lees ik bijvoorbeeld gave artikelen van mensen die ik hoog hebben zitten; Twitter lijsten for the win. Valt voetbal of F1 binnen je interessegebied? Blijf het dan vooral volgen. En ben je van van het business-nieuws, dan is – en blijft – RTL Z een hele relevante. Maar lees niet om het lezen en kijk niet om het kijken; kies zelf welke informatie je tot je neemt.

6. Stel prioriteiten

Met dit grovere selectiewerk houd je de berichten over die je daadwerkelijk interessant vindt. Wil je echt rust, dan zal je nog steeds heel bewust moeten kiezen wanneer je deze berichten gaat lezen; ook het hap snap-consumeren zorgt voor onrust. Zelf gebruik ik Pocket, een handige lees app voor je smartphone, laptop en e-reader. De berichten die ik gaaf vind, maar die een leestijd hebben van meer dan vijf minuten, gaan in Pocket. Pas als ik echt tijd heb om te lezen, dan duik ik lekker in Pocket.

Die vijf minuten regel voor artikelen kun je ook toepassen bij andere zaken. Werkzaken die meer dan vijf minuten kosten gaan bij mij in Asana, een handige task-manager die wij standaard op het werk gebruiken. Iedere dag begint met een scan van alles wat er aan die lijst is toegevoegd. Vind ik het nog belangrijk? Moet het vandaag? En zo ja: wat moet als eerste?

Zo, rust in de kop

Ik daag je uit; probeer het eens. Met deze handigheidjes en simpele aanpassingen bewaar je niets in je hoofd en dat zorgt voor rust in je kop. Je hoofd zit namelijk niet meer vol met informatie waar je niets aan hebt of waar je geen impact op hebt. Daardoor is er meer ruimte voor creativiteit. Doe je dan ook nog eens alleen de dingen die je echt belangrijk vindt, op een moment dat jij daar tijd en energie voor hebt, dan zal je leven zal een stuk overzichtelijker zijn.

En dat maakt dat ik nu lekker buiten ga spelen met mijn kinderen. Geniet van de zomer!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving

Van 19 juli 2023

Groeien als ondernemer: 4 lees- en luistertips voor de zomervakantie