De review van de X1 Carbon 2014-editie

auteursafbeelding
Mark Vletter
5 mei 2014 Clock 7 min
Image placeholder

De X1 Carbon is bij Voys de standaard Windows werkplek. In januari van dit jaar werd op CES de nieuwe generatie X1 Carbon aangekondigd. De verwachting was dat deze nieuwe generatie niet meer zou zijn dan een upgrade van de processor, maar de hele laptop blijkt te zijn vernieuwd. De sterke punten van de 2013-versie zijn een prima mat scherm, een prettige trackpad en een zeer prettig toetsenbord.

De grootste verbeterpunten voor de 2013-editie zijn de matige accuduur (+/- vijf uur) en de zachte speakers. Heeft de nieuwe X1 Carbon de sterke punten behouden en de verbeterpunten opgepakt? Om een schot voor de boeg te doen: er is veel veranderd, maar lang niet alles is er beter op geworden.

X1 Carbon 2013- vs 2014-versie X1 Carbon 2013- versus 2014-versie

De bouwkwaliteit en de case

In mijn handen ligt een reguliere X1 Carbon 2014. Het eerste wat opvalt is dat de laptop anders aanvoelt. De case is stugger geworden en de nieuwe Carbon body is minder ‘zacht’, maar harder en steviger geworden. Het scharnier waarop de laptop openklapt is vernieuwd. Dit voel je vooral wanneer je ‘m snel open doet. Wat verder opvalt is dat het logo van Lenovo en Thinkpad die in de klep verwerkt zijn nu eindelijk ‘goed’ staan als je de laptop openklapt; ze staan niet meer op de kop. Ook kleurt de punt op de i nu rood als je de laptop aan zet en zijn de voetjes aan de onderkant van de laptop wat stroever, waardoor de laptop steviger staat. De eerste indruk van de 2014-editie is daarmee goed.

Aansluitmogelijkheden

Ook de aansluitingen zijn grondig op de schop gegaan. Zo is er een volwaardige HDMI-poort bijgekomen. Ook zijn er nog steeds twee USB-poorten, maar in tegenstelling tot de 2013-versie zijn dit nu twee USB 3.0 poorten. In het verleden was dit er één. Verder is er een poort bijgekomen waaraan je een ethernet adapter kunt verbinden. De stroomaansluiting is uitgebreid en ondersteunt nu de nieuwe OneLink dock van Lenovo die in 2013 werd geïntroduceerd. De standaard SD-kaartlezer die de 2013-versie had is helaas verdwenen, maar er is iets moois voor teruggekomen: een SIM-kaartslot, waar ook 4G-kaartjes welkom in zijn! De 2013 versie moest het doen met 3G ondersteuning. Omdat we de draadloze verbindingen ook onder de aansluitmogelijkheden mogen rekenen, melden we hier ook even dat er ondersteuning bij is gekomen voor Wifi AC en WiFi via de 5Hz band. Mooie pluspunten.

Het toetsenbord, de trackpad en andere knoppen

Het nieuwe toetsenbord

X1 Carbon adaptive keyboard row De nieuwe adaptive keyboard row van de X1

Lenovo introduceert op de nieuwe X1 Carbon ook een nieuw toetsenbord en een nieuw trackpad. Heel eerlijk: beide zijn er flink op achteruit gegaan. Lenovo heeft de functietoetsenrij vervangen door een lichtgevende touchpad-achtige rij die verschillende functies kan hebben en die de naam “Adaptive Keyboard Row (AKR)” heeft gekregen. Een dappere en radicale zet, maar het betaalt zich niet uit. Het breekt met de standaard en je bent continu aan het zoeken. De fysieke knop waarmee je de draadloze verbindingen aan en uit kon zetten is verdwenen. Ook de fysieke knop voor volume, speaker mute en microfoon mute zijn niet meer, want ook deze functies zitten verwerkt in de nieuwe AKR. Veel vervelender is echter dat de Home-, End-, Insert- en vooral de Delete-knop (die vroeger in de functierij zaten), zijn verplaatst. De Delete-knop zit op de plek van de Backspace. Als de Carbon je enige werkplek is dan zou je hier nog aan kunnen wennen. Wissel je vaak of gebruik je een dock, dan ga je hiermee continue de fout in; Delete in plaats van Backspace. Ook de CapsLock-knop is een ding van het verleden. Twee keer op de Shift-knop drukken zet CapsLock aan. De nieuwe AKR, de vreemde plek van de Delete- en Backspace-button en de Shift-/CapsLock-combinatie… het werkt gewoon niet. Een keyboard moet een hoog ‘don’t make me think’-gehalte hebben en dat gaat bij deze laptop volledig fout.

Nog een aantal andere noemenswaardigheden bij het toetsenbord.

  • De ‘travel’ van het nieuwe keyboard is iets groter, waardoor de klik iets harder is;
  • Het toetsenoppervlak is iets stroever, een kleine plus;
  • De background verlichting van het toetsenbord verlicht niet evenredig;
  • Tot slot is het keyboard spatwaterdicht: ook een plus.

Overall is het keyboard een enorme achteruitgang. Wellicht went het, maar ik heb er een hard hoofd in.

De hoepels waar een gebruiker doorheen moet springen om bijvoorbeeld een printscreen mogelijk te maken.

Het nieuwe trackpad

Het nieuwe trackpad is helaas ook niet veel beter. De fysieke knoppen zijn verdwenen en voor een klik moet je aanzienlijk dieper drukken. Bovendien is de klik hard en beweegt het hele trackpad erbij naar beneden. Daarmee voelt het nieuwe trackpad goedkoper aan en werkt het minder prettig dan de oude versie, hoewel deze ook niet perfect was.

Het scherm en de audio

Het scherm heeft geen bijzondere wijzigingen. Het scherm lijkt iets minder helder dan de 2013-versie (250 nits), maar het is een fractie. De resolutie van het scherm is 900p (1600×900). Ik vind dat een prettige resolutie voor een 14” scherm; je hoeft niets aan te passen in Windows, terwijl ik bij 13,3” schermen met een 1920x1080p bepaalde elementen in Windows te klein vind worden. Verder is het scherm mat, wat buiten werken nog steeds prettig maakt. De 2014-versie van de Lenovo is ook te krijgen met een 2560×1440, 260nit, IPS, Multitouch pannel met een semi matte finish. Over het algemeen wordt dit scherm om die reden geprezen in andere reviews, maar ik ben iemand die zijn scherm bij de kleinste vinger veeg al aan het poetsen is. In combinatie met het semi-matte lijkt mij dit dan ook niet de beste combinatie voor een zakelijke laptop.

Van de audioverbeteringen word ik wél blij. De oude speakers waren erg zacht en de nieuwe zijn aanzienlijk luider. Daarbij is de audiokwaliteit niet achteruitgegaan. De speakers zijn niet bedoeld om uren van je mooiste muziek te reproduceren, maar voor algemeen zakelijk gebruik en het periodieke Youtube filmpje zijn ze prima en aanzienlijk beter dan de speakers op de 2013-editie.

Batterij en processor

De nieuwe processor is vooral veel energiezuiniger en daarmee doet de 2014-editie langer met de accu. Alle laptops met een nieuwe generatie Intel processor doen langer met hun accu. Voor de X1 Carbon geldt hetzelfde, maar hij bungelt met gemiddeld 6,5 uur nog steeds onderaan de lijst als je de laptop vergelijkt met haar concurrenten.

Plus- en minpunten van de X1 Carbon 2014 op een rij

Pluspunten

  • Case is steviger
  • Logo’s staan eindelijk rechtop
  • Twee keer USB 3.0, één keer volwaardig HDMI
  • SIM-kaartslot is van 3 naar 4G gegaan
  • OneLink Dock ondersteuning
  • Fractie dikker iets lichter
  • Speakers veel beter
  • Fingerprint scanner voelt sneller en accurater
  • Laptop is heerlijk stil

Verbeterpunten

  • SD-kaartslot mist
  • Nieuwe keyboard is een drama
  • Nieuwe trackpad is een kleine achteruitgang
  • Nog steeds standaard Windows 7, met Windows 8 upgrade DVD’s (in een aparaat zonder DVD speler, extra tijd voor Windows 8 install 2,5 uur, Lenovo ga je schamen)
X1 Carbon 2014 update Windows 8 Windows 8.1 Update DVD’s? Foei Lenovo.

Conclusie

All and all?

De 2014-versie van de X1 Carbon heeft een aantal zaken goed verbeterd. De case is steviger geworden en is minder krasgevoelig. Er zijn meer aansluitpoorten en hoewel het ontbreken van een SD-kaartslot jammer is, vind ik de toevoeging van een SIM-kaartslot een geweldige zet. Het scherm is nog steeds prima; goede kleuren, invalshoeken en het 14″ scherm met een 1600×900 resolutie zorgt voor een zeer prettige combinatie. De grote verbeterpunten van de 2013-editie; de relatief korte accuduur (nog steeds niet top met 6,5 uur, maar wel een stuk beter) en het zachte geluid uit de speakers zijn beide aangepakt. Helaas zijn de andere sterke punten van de 2013-editie -een goede trackpad met losse knoppen en een prima toetsenbord- niet overgenomen. Het toetsenbord gaat vooral de fout in met de nieuwe Adaptive Keyboard Row en de Backspace-/Delete-combinatie. De keyboard row is niet accuraat genoeg, niet responsief en niet snel genoeg. Daar komt bij dat een veel gebruikte toetsencombinatie als alt-F4 standaard beschikbaar moet zijn.

Zou je hem aanraden?

De slotvraag of is natuurlijk of ik de 2014-editie van de X1 Carbon zou aanraden. Het antwoord is ‘Nee’. Waarom? Lenovo levert ook een Lenovo T440s. Ik geef toe; deze laptop is iets zwaarder (1,6 kg i.p.v. 1,2 kg met de standaard accu), maar een batterij upgrade brengt je (naast 0,4 kg extra gewicht en een dikke centimeter extra dikte) ook twee keer zo veel werktijd (12 tot 14 uur). Belangrijker; het toetsenbord is ‘klassiek’ en niet voor niets veel geprezen als het beste toetsenbord voor laptops. De HDMI-poort is vervangen voor een VGA-poort. Een verstandige zet, aangezien een VGA-poort nog steeds de meest voorkomende aansluiting is bij apparaten die gebruikt worden voor presentaties. Verder krijg je een extra USB 3.0 poort en een normale gigabit netwerkaansluiting. Ook heeft de T440s een SIM-kaartslot én een SD-kaartslot en standaard Windows 8. De trackpad is op beide laptops redelijk, niet goed.

Overall heeft de T440s dus nagenoeg alle sterke punten van de X1 en nagenoeg geen van de zwakten. Het is daarmee een betere laptop voor een vergelijkbare prijs (€ 1.300,-). Ben je op zoek naar een krachtige, lichte, stille, zakelijke, snelle laptop die Linux of Windows draait? Dan is de T440s in mijn opinie de beste optie.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 november 2017

48% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot internet: dat gaan we veranderen

Van 28 augustus 2017

Op weg naar app only bellen