Apple’s iPad 2 vs de Adam van Notion Ink

auteursafbeelding
Mark Vletter
1 april 2011 Clock 8 min
Image placeholder

De Notion ink Adam

Google vs Apple – Round 2 – Fight

Apple is op dit moment de onbetwiste nummer 1 als het gaat om tablets. De Apple vs Google strijd die eerder werd gevoerd op smartphone gebied lijkt zich nu te herhalen op tablet gebied en met Android 3 zet Google een goede tabletconcurrent neer voor iOs.

Apple levert echter naast een prachtige OS (besturingssysteem) ook de geweldige hardware. Google laat het bouwen van de hardware over aan derden. Motorola is daarbij de eerste met een Android 3 tablet: de Motorola Zoom. Deze is op 24 februari gelanceerd in de VS.

Er zijn meerdere partijen die een Android tablet hebben gemaakt, die meestal zijn gebaseerd op Android 2.2. Zo zijn er onder andere de Samsung Galaxy Tab en de Dell Streak. Ook ARCHOS is met twee Android tablets gekomen.

Say hello to the underdog

En tussen al het geweld van deze grote merken (Apple omzet $13 Miljard in 2010, Samsung omzet $139 miljard in 2010, Motorola $22 miljard in 2009, Dell $ 61 miljard 2008) presenteert een klein bedrijf uit India begin januari 2010 een droomtablet op CES.

Het bedrijf heet NotionInk en er werken nog geen 50 mensen. De tablet heet Adam. Waarom is het een droomtablet? HDMI 1080p video output, Wifi, 3G Bluetooth, 128Gb SSD slot, en een NVIDIA Tegra Dual Core processor. Oftewel een powerhouse gebaseerd op Android met een kicker

Die kicker is een nieuw scherm, een zogenaamd pixel QI scherm. Dit scherm zou het perfecte LCD scherm moeten zijn welke zowel binnen als buiten goed te lezen is en aanzienlijk minder stroom gebruikt.

De techweblogs zijn razend enthousiast en als verwachte introductiedatum wordt juni 2010 gegeven. Het loopt echter anders voor NotionInk (NI).

Uitstel, uitstel en nog meer uitstel

De versie van Android die op dat moment op de markt is, te weten versie 2.2, blijkt niet geschikt voor tablets. Om die reden gaat NI aan de slag met eigen software voor Mail, Browsing, calendar en de centrale gebruikersomgeving. Naast het opbouwen van een bedrijf, moeten ze bezig met het schrijven van veel software, het uitvinden van een distributiemodel en het produceren van de hardware. En dit zorgt voor vertraging. Uiteindelijk worden de eerste tablets pas begin 2011 uitgeleverd.

De eerste ervaringen zijn niet positief. De gebruikersinterface is niet gebruikersvriendelijk genoeg en ook de GPS werkt niet goed. De zelfgeschreven software blijkt buggie en de goodwill die het bedrijf heeft opgebouwd neemt snel af. Daarop komen updates waardoor de problemen opgelost lijken en dan…presenteert Google Android 3 welke geboren lijkt voor de Adam. Deze combinatie Adam en Android 3, en mijn voorliefde voor de ‘underdog’ maakten dat ik op 14 februari mijn NotionInk Adam bestelde.

Wachten duurt soms erg lang.

Ook mijn Adam loopt vertraging op, maar na lang wachten krijg ik op 31 maart mijn Android tablet in handen.


Adam of iPad2, de vergelijking

Intro

Ik heb gekeken naar de meest gebruikte functies van een tablet. Browser, video, apps en documenten behoren hiertoe. Daarnaast kijken we naar het OS, de accuduur, de compatibiliteit en de schermen. Natuurlijk vergeten we de prijs niet.

Besturingssysteem en Software

De iPad 2 blijkt op dit punt beter te zijn dan de Adam. Android 2.2 is niet geschikt voor tablets en de ‘Adam schil’ maakt het niet veel beter. Ook op applicatiegebied is de iPad veel verder met veel speciale apps voor de iPad.

Als je “aan de slag gaat” aan de Adam vind je onder andere een andere Laucher (applicatie die de standaard applicaties aanstuurd), eventueel een andere ROM (het besturingssysteem met de standaard applicaties). Op dat punt pakt de vergelijking gunstiger uit voor de Adam. Met Android 3 en meer applicaties zal de Adam dan ook meer punten krijgen. Tot die tijd krijgt de Adam 2 van de 5 punten. De iPad krijgt er gewoon 5.

Accuduur

Dit is een pijnpuntje. De Adam houdt het met browsen alleen, het scherm in een redelijke stand en 3G maximaal 6 uur uit op de accu. Dit waar het scherm de grootste energie gebruiker is en zuinig zou moeten zijn. Een iPad 2 kan met dezelfde instellingen tot 10 uur door gaan.

3 punten voor de Adam, 5 voor de iPad2.

Browsen

De volledige browserervaring krijg je alleen met Android. Sorry iOs fans, maar Flash hoort er nou eenmaal bij in deze wereld en zolang Apple nog weigert dit af te spelen krijgen ze standaard 2 punten aftrek. De Adam krijgt echter niet alle punten. De standaardbrowser is niet stabiel genoeg op de Adam en wil af en toe wel eens onderuit gaan. Puntje aftrek voor de Adam en daarmee 4 punten, waar de iPad2 3 punten krijgt.

Video

Welke bestandsformaat je ook naar de Adam werpt, hij speelt het af. Bij de iPad2 heb je daar niet standaard software voor, maar deze speelt vervolgens ook veel af. 5 punten voor de Adam, 4 voor de iPad2.

Documenten, eBooks en compatibiliteit

Deze vergelijking is niet helemaal eerlijk. Het gesloten karakter van de iPad zorgt er bijna automatisch voor dat er geen USB aansluiting is en dat documentbeheer niet aanwezig is. Ook de comptabiliteit is door het gesloten karakter nagenoeg vanzelf beperkter.

De iPad heeft wel een prachtige eBook winkel en ook PDF, Word en Excel bestanden bekijken is met extra software goed te bekijken. Met Dropbox krijg je je bestanden eenvoudig op je apparaat, waar dat via iTunes toch wat lastiger is.

Android kent een bestandsbeheersysteem zoals we dat ook van normale computers kennen. Daarmee is het uploaden van een aantal Excel sheets, presentaties en documenten simpel. Dit kan zowel draadloos, als via USB als via mail of dropbox.

Daarmee, drie punten voor de iPad en 5 voor de Adam.

De schermen

Eerst even een korte intro. Schermen zijn op dit moment hét issue bij het bouwen smartphones en tablets. De productiecapaciteit kan de vraag niet aan. Apple had waarschijnlijk graag een retina display (heel veel beeldpunten per cm2 en daarmee heel scherp) in de iPad2 gezet, maar dat is op dit moment niet mogelijk door het gebrek aan deze schermen. Misschien had Apple ook wel gebruik willen maken van een pixel QI-scherm, maar deze zijn helemaal beperkt voorradig.

Apple maakt gebruik van IPS-panelen. Hierdoor biedt het scherm weinig kleurverloop en een zeer grote inkijkhoek. Het grootste nadeel van het scherm zijn de prestaties in ‘veel licht’ situaties, zoals buiten. De IPS-schermen worden dan zwart.

https://youtu.be/h9qdmeCTXgQ

iPad IPS scherm en pixel QI scherm in fel zonlicht.

Pixel QI-schermen zijn bekend vanwege hun goede prestatie in lichte omgevingen. De kleuren worden in minder mooi bij lichte situaties, maar het scherm is zeer goed leesbaar en bijvoorbeeld het lezen van boeken of tijdschriften buiten is daarmee veel prettiger. Ook leent het type scherm zich meer voor het lezen.

Daar komt nog wat bij. De multitouch functionaliteit van zowel de iPad als de Adam zit verwerkt in (de toplaag van) het scherm. De aanraakgevoeligheid van de Adam is minder dan die van de iPad. Soms wordt de aanraking niet geregistreerd op de Adam. Of dit door de software of de hardware komt is lastig te zeggen, maar het lijkt een hardware probleem.

Al met al maakt bovenstaande het vergelijken lastig. Het multitouch onderdeel nemen we niet mee met de overweging. Omdat een iPad buiten nagenoeg niet bruikbaar is krijgt ze één punt minder en komt op 4 punten. Het scherm van de Adam doet het binnen minder dan een iPad scherm, maar heeft daarentegen ook weer een slechtere inkijkhoek wat. Dit kost de Adam ook een punt in de beoordeling. Dit brengt de eindstand van de iPad tegenover de Adam op 4-4.

Prijs: Wat kost dat nou?

Ik heb gekozen voor de meest uitgebreide versie van de Adam met 3G en het Pixel QI scherm. In deze configuratie kost de Adam $ 550,-. Hij moet echter ook naar Nederland komen en daarvoor brengt NotionInk standaard $ 50,- in rekening. Dit brengt nog het geluk dat wij in euro’s betalen en daarom betalen we omgerekend € 440,-. Vervolgens wil de Nederlandse douane zich er nog mee bemoeien, wat 12% extra kosten met zich brengt. Daardoor kost de Adam op zichzelf uiteindelijk € 492,80. Meer opslagruimte is ook mogelijk: een 32GB GB SD kaart (class 4) kost je € 53,32. Hiermee komt het totaal voor de NotionInk Adam op €546,12.

Een iPad2 met 32GB opslagruimte gaat daarentegenweg voor € 699,-.

3 punten voor de iPad2, 5 voor de Adam.

Wat we oversloegen

  • Benchmarks: daar hebben we de tools niet voor.
  • Camera’s: zo veel foto’s maak je echt niet met een tablet.

Beide apparaten hebben echter voor een leuke oplossing gekozen. De iPad2 heeft twee camera’s en de Adam heeft een draaibare camera. Allebei leuk, maar niet een primaire functionaliteit voor een tablet. Geen punten vergeven op dit gebied.


Conclusie

Alleen punten geven is niet genoeg. Je moet de verschillende onderdelen ook wegen.

Gemiddelde consument

Ik ben van mening dat de bruikbaarheid van de tablet boven alles gaat. De Adam is standaard niet gebruiksvriendelijk genoeg voor de gemiddelde gebruiker en je mag eigenlijk gelijk bezig met hacken om eenvoudig extra applicaties te kunnen installeren. Daarnaast werkt het multitouch scherm van de Adam minder goed. De gemiddelde consument adviseer ik daarmee zonder enige vorm van twijfel een iPad2. Ook Apple fans: neem een iPad. Je kent je iPhone, je kent iTunes en je kent de applicaties: dit maakt het geheel makkelijk te gebruiken.

Wellicht verandert mijn mening met de komst van Android 3, maar de iPad is gewoon een dijk van een device.

Beetje of een boel nerd?

Ik ben een Android adict en ik hou van het OS. De eerste Android phone, de G1, moest ik hebben. Zodra de jongens van XDA-developers met Custom Roms kwamen (zelf geschreven software i.p.v. standaard software) stond ik vooraan. Ook mijn HTC Desire moest er nagenoeg gelijk aan geloven en draait op Oxygen 2, een aangepaste versie van Android 2.3.

De tweaker die houdt van het opensource karakter en de openheid van het OS zal voor een Android tablet kiezen. Met de Adam krijg je een scherp geprijsde en goed gebouwde tablet met een uniek scherm. Wil je niet te veel aan het sleutelen dan is een Motorola zoom wellicht een betere optie. Let wel: Motorola werkt het hacken van je tablet en draaien van custom software vaak tegen, ook al maakt Motorola soms uitzonderingen.

Tot slot toch complimenten voor NotionInk. Knap dat zo’n klein bedrijf de concurrentie met de marktleider aan gaat en een prima product af weet te leveren.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 4 april 2024

De prijs van vooruitgang in AR en VR: de donkere schaduw van de Apple Vision Pro

starlink internet satelliet netwerk elon musk voip

Van 27 juli 2021

Overal internet met Starlink van Elon Musk: de 13 belangrijkste vragen (en antwoorden!) op een rij