CeBIT 2013 – Een Duits tripje met een Chinees tintje

auteursafbeelding
Joris
11 maart 2013 Clock 3 min
Image placeholder

Collega’s Eelco, Joris en Johan bezochten afgelopen dinsdag 5 maart CeBIT: ‘s werelds grootste vakbeurs voor digitale IT-en telecommunicatie-oplossingen. Hier vertellen ze wat ze gezien hebben.

CeBIT 2013

Het is rustig op de weg. Ruim 300 kilometer wegdek te berijden op weg naar Hannover om ons te begeven op ‘s werelds grootste elektronica-evenement: het Centrum der Büro- und Informationstechnik , oftewel: CeBIT. Sinds 1986 wordt dit evenement georganiseerd in de Hannover Messe.

Vol verwachtingen over de nieuwste gadgets die we te zien krijgen, jakkeren we door het Duitse landschap. Aangekomen in Hannover slaan we stijl achterover van de enorme omvang van het terrein waarop de CeBIT gehouden wordt. Tientallen gigantische parkeerplaatsen en imposante hallen. Dit is écht groot!

VoIP

Onze eerste interesse ligt natuurlijk bij alle producten die met VoIP en netwerkapparatuur te maken hebben en dus gaan we op zoek naar hal nummer 13. Na een eind te hebben gereden, rijden we maar lukraak een parkeerplaats op en kopen een entreekaart. Vervolgens staren we naar een groot bord waar alle bezienswaardigheden keurig gecategoriseerd staan. De oranje ‘u bevindt zich hier’-stip staat bij Hal 13. Wat een geluk!

De CeBit is overladen met mannen in pak en vrouwen in mantelpak. De visitekaartjes vliegen je om de oren en als je zin hebt in een heerlijk bakje koffie dan hoef je je portemonnee niet tevoorschijn te toveren: even geïnteresseerd naar een mooi productje kijken en een vers kopje uit een hippe koffiemachine is binnen. Mét een koekje uiteraard!

Chinees tintje

Zoals te verwachten was, zijn de Chinezen bijzonder goed vertegenwoordigd op CeBIT. Er staan in Hal 13 behoorlijk wat kleine standjes met exotisch uitziende telefoons inclusief een aantal zeer behulpzame Chinezen. Maar ook als je rondkijkt bij de grootste stand van Hal 13 – die van Huawei – dan is het alsof je je in een hip winkelcentrum midden in Peking waant. Later zien we dat de Aziaten in de andere hallen ook goed vertegenwoordigd zijn. Eén ding is in ieder geval duidelijk: in China profiteren ze goed van de economische crisis in Europa.

Grandstream en Yealink

Op de stands van Grandstream en Yealink treffen we nieuwe toestellen aan. Wat opvalt is dat de VoIP Toestellen een metamarfose lijken te ondergaan. Er wordt duidelijk veel meer aandacht besteed aan het design. Ook touch- en kleurenschermen lijken in te zijn. Een andere leuke feature is dat diverse fabrikanten van VoIP telefoons werken aan toestellen die draaien op het Android OS. Inclusief de Google Playstore voor alle mogelijke apps. Geen technisch hoogstandje maar wel bijzonder om te zien. Daarnaast opent dit natuurlijk ook veel nieuwe mogelijkheden. Ook lijken meer fabrikanten werk te maken van goedkope VoIP DECT oplossingen. Yealink is hier een goed voorbeeld van. Maggie van Yealink heeft Eelco alle in- en outs van hun nieuwe DECT oplossing laten zien 🙂 In dat opzicht lijkt het er op dat Gigaset de komende jaren veel concurrentie mag verwachten. Waar het dan weer heel bijzonder is om Gigaset Communications niet met een eigen stand aan te treffen. Een Duits bedrijf als Gigaset dat op de CeBIT zichzelf niet presenteert is natuurlijk bijzonder!

Ook stands van partijen met hosted VoIP oplossingen zijn goed vertegenwoordigd. Inclusief demo’s van de webinterfaces. Wat ons opvalt is dat deze qua gebruiksvriendelijkheid nog te wensen overlaten ten opzichte van ons eigen hosted platfom. Onze conculega’s in Europa hebben nog wat huiswerk te doen 🙂

Een mooi voorbeeld van Unified Communication oplossing treffen we aan bij het Duitse Innovaphone. We krijgen een demo op stand van een systeem dat zich duidelijk kan meten met een product als Microsoft Lync. We zijn het er gezamenlijk over eens; dit bedrijf heeft erg goed begrepen hoe een telefonie-oplossing volledig kan worden geïntegreerd in het bedrijfsproces. Daarnaast zien de toestellen er gewoon goed uit! Wellicht een partij om eens nader kennis mee te maken.

CeBIT 2013

Hoogstandjes blijven uit

Helaas kunnen we de door ons veronderstelde aanwezige gadgets niet vinden. Er zijn grote stands en hippe presentaties van bedrijven als Microsoft, T-Mobile.de en SAP, maar spectaculaire en revolutionaire technologische hoogstandjes blijven uit. Wellicht dat we ze over het hoofd zien: in de zes uur tijd die we hebben om de beurs te verkennen, is het namelijk onmogelijk om meer dan 25% van deze gigantische beurs te bekijken. Dan toch volgend jaar maar een midweekje Hannover boeken als we echt tot de bodem willen gaan. Of beter: even doorsparen voor een tripje naar China!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 4 april 2024

De prijs van vooruitgang in AR en VR: de donkere schaduw van de Apple Vision Pro

starlink internet satelliet netwerk elon musk voip

Van 27 juli 2021

Overal internet met Starlink van Elon Musk: de 13 belangrijkste vragen (en antwoorden!) op een rij