Check The Bizz timeline

auteursafbeelding
Joris
6 maart 2013 Clock 3 min
Image placeholder

Voys Telecom werkt mee aan Check The Bizz van het Ondernemers Trefpunt Groningen. Door middel van diverse bedrijfsbezoeken krijgen HAVO en VWO leerlingen de kans om een kijkje in de keuken te nemen van bedrijven waar zij eventueel later werkzaam kunnen zijn. Het doel hiervan is dat leerlingen, op basis van onder andere deze bedrijfsbezoeken, een goede profielkeuze kunnen maken. Steven en  Anniek vertellen over deze leuke dag van minuut tot minuut.

8.40

We rennen richting de Witte Zaal van de Mediacentrale. Onder de arm een Macbook, verloopstukje, bewegwijzering en plakband. In ons achterhoofd de wetenschap dat we, voor de komst van de scholieren, nog boodschappen moeten halen. Iets met veel suiker, zodat het tenminste líjkt alsof de leerlingen de Mediacentrale stuiterend van enthousiasme verlaten.

9.10

Zo gezegd zo gedaan. Hallo Jumbo! Here we come. Met gierende banden sjezen we naar onze buurtsuper in de Euroborg. Bepakt en bezakt met Cola en een tree Bullit (veel medewerkers van Voys zijn hier gek op) keren we terug op ons kantoor.

9.38

Met nog zeven minuten op de klok staan we te staren naar en peentjes te zweten bij de beamer. Want een beamer zou een beamer niet zijn, als hij het niet eerst laat afweten. Toch nog ruim voor de HAVO-3 en VWO-3 leerlingen arriveren staat alles gereed.

9.52

“Waar blijven ze nou?”. Pling! Een tweet van @irmanoorbergen van @OTPGroningen (organisator van Check The Bizz): “Ze komen er aan, ietsje later hoor”. Gelukkig, nog 5 minuten de tijd om de foto’s waarmee we later de ochtend een opdracht bij Voys Telecom organiseren, te nummeren en te ordenen.

10.05

Nok, nok, “is dit de witte zaal?”. “Woow, hij is wel heel erg wit”. De groep komt binnen. Gehaalde lekkernijen en frisdrank vinden gretig aftrek. De groep komt timide en verlegen over. Maar ja, wat wil je ook, als jonge 15-jarige scholier bij zo’n eerste bedrijfsbezoek.

10.10

Steven gaat van start en vertelt over Voys. “Weten jullie wat dit is?”, een afbeelding van een server in een datacenter wordt aan de hand van de Prezi-presentatie getoond (de beamer blijft gelukkig stabiel). Vertwijfeld geven de leerlingen antwoord: “een internetkast?” “Iets met telefoonkabels?”

10.20

Na een korte introductie van Voys, VoIP, onze rollen binnen de organisatie en een uitleg over de opdracht, stormen de scholieren de deur van de Witte Zaal uit. Ze gaan aan de slag met een soort speurtocht: vind als eerste het Voys kantoor en vervolgens collega’s Allard, Ronald en Paul. Afbeeldingen zijn vanzelfsprekend in een vrolijk jasje gestoken. Vogel uit wie ze zijn, wat ze doen binnen Voys en of je die rol zelf ook zou willen uitoefenen.

10.52

Terug in de Witte Zaal rest de leerlingen een laatste opdracht: met de groep leerlingen de Stand-up sessie houden. Ieder vertelt wat hij of zij die dag heeft gedaan en nog gaat doen. Van weekendjes weg tot een eventuele profielkeuze van de leerlingen; alles passeert de revue. Velen volgen over enkele jaren Ronald Stokebrook op als verkoper: dom lullen en koffiedrinken lijkt dé droombaan! Programmeren en ontwikkelen spreken nog niet tot de verbeelding, hoewel de interesse bij sommigen is gewekt.

11.10

De ‘baas’ komt binnen. Mark maakt de leerlingen deelgenoot van zijn ‘HAVO-ervaringen’. Na zijn verhaal is er enige opluchting zichtbaar. Ook als je het nog niet weet, kan het goed met je aflopen. “Doe vooral wat je heel erg leuk vindt”, zo vertelt Mark. Hij geeft de scholieren wel mee dat er in de toekomst een grote behoefte zal ontstaan aan technici. Mark stelt: “een ambacht op zich!”

11.30

Een nieuwe groep met leerlingen doet de Mediacentrale aan. De rest van de ochtend verloopt op dezelfde plezierige manier als tijdens het eerste bezoek.

11.45

Deze groep heeft het ‘geluk’ midden in een live stand-up sessie van Voys verzeilt te raken. De gezichten waar ze naar op zoek zijn staan allemaal in een grote kring. De leerlingen kijken er wel wat van op. “Wat een raar gedoe! Mag ik eens op die coole step rijden die hier staat?”

11.46

Daar racet één van de leerlingen door de gangen van de Mediacentrale, onder luid gejoel van vrienden en klasgenoten.

13.00

De rust is wedergekeerd in de Mediacentrale. Voys kijkt terug op een geslaagde ochtend. Alle havisten en vwo-ers veel succes gewenst met je profielkeuze! Dank voor jullie interesse.

NB: Onze dank gaat uit naar Waarborg Vastgoed die ons de Witte Zaal in de Mediacentrale ter beschikking heeft gesteld.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving

Van 19 juli 2023

Groeien als ondernemer: 4 lees- en luistertips voor de zomervakantie