Van idee naar start-up tijdens Startup Weekend Groningen

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
3 december 2019 Clock 4 min

Een app waarmee ondernemers advies bij elkaar kunnen inwinnen, sokken die je carbon footprint verkleinen en een kerstversieringservice die niet alleen je kantoor versiert, maar ook eenzaamheid bij ouderen wil verhelpen. Zomaar een paar toffe ideeën waaraan teams werkten tijdens de jongste editie van Startup Weekend Groningen.

Startup Weekend is een event dat over de hele wereld plaatsvindt. In alle 150 landen is het concept hetzelfde: in 54 uren werken teams aan ideeën die zich weleens kunnen ontpoppen tot nieuwe start-ups. Het hele weekend zijn er coaches aanwezig die de teams helpen met bijvoorbeeld juridische vraagstukken of presentatieskills.

Groningse editie

In het tweede weekend van november vond er weer een Groningse editie plaats van Startup Weekend. Zo’n 80 deelnemers werkten aan 14 ideeën. Winnaar van dit jaar: B.HIVE, een app die ondernemers aan elkaar matcht. Zit je met een prangende vraag over de marketing van je bedrijf? Gebruik de app, geef aan waar je vraag over gaat en je wordt direct gematcht aan een ondernemer die marketingkennis heeft. Bij het registreren geef je aan van welke onderwerpen je zelf kennis hebt, zodat andere ondernemers ook bij jou advies kunnen inwinnen.

“Elk idee kan de moeite waard zijn”

Johan, Klantgelukker bij Voys, was een van de deelnemers in Groningen. Samen met zijn team werkte hij aan Fun Fair Socks, een start-up die milieuvriendelijke sokken van hennep wil maken. Geen slecht idee, zo vond de jury. Fun Fair Socks won de derde prijs en ondersteuning van Startup Assist, onderdeel van de Business Club van basketbalclub Donar.

Johan op het podium. Foto: Joost Nuijten, Innuendo Fotografie

“Meedoen aan Startup Weekend was een heel leuke, gezellige, (slopende) en inspirerende ervaring. Er waren mooie, ongemakkelijke en leerzame momenten met de derde prijs als beloning,” vertelt Johan. “Als je een idee hebt over een eerlijk en duurzaam product, ga je nadenken over wat die termen exact inhouden. Wanneer is je product echt eerlijk? Welke grondstoffen maken je product duurzaam? Iets kan in de basis duurzaam klinken, maar als je proces niet duurzaam is, verkoop je gebakken lucht.”

“Startup Weekend biedt ruimte om buiten je comfortzone te treden”

Lijkt het je tof om aan Startup Weekend deel te nemen, maar twijfel je? Nergens voor nodig, vindt Johan: “Startup Weekend is leuk en leerzaam voor iedereen, ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik vond mezelf geen entrepreneur, maar tijdens Startup Weekend leerde ik dat elk idee de moeite waard kan zijn. Er is ruimte om buiten je comfortzone te treden. Naast dat het leerzaam is, is het heel gezellig.”

“Tijdens Startup Weekend zet je de eerste stap”

Luuk Hartsema is een van de organisatoren van Startup Weekend Groningen. Hij benadrukt de waarde van het weekend: “Startup Weekend helpt iedereen die geïnteresseerd is in ondernemerschap op verschillende manieren. Iedereen heeft weleens een idee, maar vaak ontbreekt het aan de uitvoering. Op voorhand lijken er wellicht apen en beren op de weg waardoor er geen begin wordt gemaakt. Tijdens het Startup Weekend is er ruimte voor die eerste stap. Vaak blijkt de eerste stap een belangrijke levensles wanneer duidelijk wordt dat je in een weekend meer bereikt dan je voor mogelijk hield.”

“Bijvoorbeeld denken dat je Engels niet goed genoeg is, maar vervolgens wel voor 90 mensen in het Engels vertellen wat je aan het doen bent of waar je tegenaan loopt. Wellicht niet perfect, maar je doet het wel. En daar gaat het om: want zolang je het niet doet, leer je ook niets. Die ervaring neem je mee bij wat je in het vervolg gaat doen. Of je nu een bedrijf start of niet, dat doet er niet toe.”

“Zolang je het niet doet, leer je ook niets”

Het gaat tijdens Startup Weekend om meer dan alleen ergens aan beginnen of je angsten overwinnen. Luuk vertelt: “We willen vriendschappen bevorderen tussen mensen die ondernemend zijn ingesteld. In vriendschappen vind je een natuurlijke vorm van wederkerigheid. Dat kan belangrijk zijn voor succes. Want als je iemand kent die je onzelfzuchtig kan helpen bij iets waar jij niet zo goed in bent (bijvoorbeeld je conversies optimaliseren) en jij kan daar sooner or later iets voor terug doen, dan maakt dat de wereld een stukje mooier en de kans op succes groter.”

Luuk op het podium. Foto: Joost Nuijten, Innuendo Fotografie

Je idee toetsen, daar gaat het om

Hoe zit het met al die ideeën waaraan wordt gewerkt tijdens Startup Weekend? Die worden beoordeeld door een vakkundige jury. De juryleden letten op de volgende criteria: business model, executie en validatie. De teams moeten vertellen hoe ze hun idee op de markt brengen en hoe die markt eruitziet. Daarnaast moeten ze laten zien dat wat ze hebben bedacht, dat ze ook echt kunnen maken. Want als je het niet kunt maken, kun je het nooit gaan verkopen.

Dan is er als laatste nog de validatie, volgens Luuk erg belangrijk.“Je moet controleren of je aannames, gevoel en veronderstellingen juist zijn. Wanneer je dat doet, leer je bijvoorbeeld dat het probleem dat je denkt op te lossen niet bestaat, een andere oorzaak heeft of dat de oplossing niet realistisch of haalbaar is. Je haalt nieuwe inzichten op.”

“Validatie is ontzettend belangrijk”

“Een voorbeeld: een paar jaar terug deed een groepje mee aan het Startup Weekend Groningen. De teamleden vonden het zonde dat wanneer je in de sportschool je longen uit je lijf trapt, dat deze energie niet wordt benut. Daarom wilden ze sportapparatuur aansluiten op het stroomnet. Tijdens hun validatie bleek dat vrijwel niemand dit daadwerkelijk als een probleem ervaart, en dat het ombouwen van de sportapparatuur te kostbaar was om het rendabel te maken. Vervolgens zijn ze gepivot naar een fietsslot waarbij de sleutel een powerbank was die tijdens het fietsen werd opgeladen.”

Benieuwd naar verhalen van ondernemers? Hoe werd hun idee een onderneming, welke fuck-ups maakten ze en wat ging er juist goed? Check voys.nl/ondernemen.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving

Van 19 juli 2023

Groeien als ondernemer: 4 lees- en luistertips voor de zomervakantie