The future workspace: handige gear om remote te werken

auteursafbeelding
Mark Vletter
27 maart 2019 Clock 5 min

Update: november 2019

In een drieluik neem ik je mee naar The future workspace. Dit is een werkplek die overal kan zijn: thuis, op kantoor of misschien wel onderweg. In het eerste deel van de serie vertel ik welke apparaten en accessoires we gebruiken bij Voys. Deel twee gaat over tools en software waarmee je kunt werken waar je maar wilt. In dit derde en laatste deel laat ik de inhoud van mijn tas zien: deze gear neem ik mee onderweg en als ik remote ga werken.

Laten we beginnen bij de basis, dat is de smartphone. Ik gebruik een OnePlus. Waarom? Het is een ontzettend goede Android-telefoon. Je krijgt veel features voor het geld dat je ervoor betaalt en het werkt gewoon prettig. Heel atypisch voor mij: ik heb al jaren niet geüpgraded omdat het in de basis zo’n goede telefoon is en blijft. Het toestel heeft een lange stand-by-tijd en een goede camera.

Bezuinig niet op je laptop

Het tweede ding dat je nodig hebt is een laptop. Ik kies voor een Dell XPS-serie. Dit is een krachtige laptop en dat is volgens mij het belangrijkste. Mijn tip is om niet te bezuinigen op dit stuk van je hardware. Je werkt iedere dag met je laptop. Dit apparaat mag dus wat kosten. Ik ben er zelfs voorstander van om te upgraden. Bijvoorbeeld als je een nieuwe processor of videokaart voorbij ziet komen die je werk echt gaat helpen. Upgraden kan ook als je laptop pas twee jaar oud is.

Tot zover de basis: smartphone en laptop.

Een tasje voor al je kabels

Je wilt je gear natuurlijk kunnen opladen. Kabels, opladers, accu’s: die neem je standaard mee. Het is handig om die dingen in een standaard tasje te doen. Ik kies daarbij voor de Peak Design Tech Pouch. Het is een prijzig tasje, maar het zit briljant in elkaar. Je klapt ‘m open en dan zie je in één keer alles zitten, dat is heel erg handig.

Ongestoord werken

Bij het remote werken is het fijn om af en toe echt even geconcentreerd aan de slag te kunnen. Daarvoor gebruik ik de Bose QuietComfort. Ik heb de 25, een fantastisch ding. Zet de koptelefoon op aan boord van een vliegtuig en je bent even helemaal weg. In een kroeg, even op, knopje om en het wordt gelijk stil. Denk je nu: dit is hartstikke duur (dit model gaat al snel naar 300 euro), dan heeft TaoTronics dopjes voor in je oren. Hier zit verrassend goede noise cancelling in. Je betaalt er tussen de drie en vier tientjes voor.

Losse muis

Naast een goede koptelefoon is een losse muis heel prettig. Ik kies daarbij voor de Logitech MX Master, een ontzettend prettige muis. Wel wat te duur, het apparaatje kost bijna honderd euro. Het werkt via Bluetooth en je kunt eventueel zelfs meerdere devices koppelen. De muis heeft een lange stand-by-tijd. Dus als je een muis mag kiezen, ga voor de MX Master. Je gebruikt ‘m zoveel, dat je er ook wel wat geld aan uit mag geven.

Lezen op de e-reader

Na al dat werken is het soms fijn om even wat te lezen. Ik heb een e-reader van Kobo, model Aura. Een fijne e-reader omdat het licht zich aanpast aan de lichttemperatuur om je heen, daardoor leest het rustig. Daarnaast zit er een applicatie op de e-reader waarmee je artikelen kunt lezen die je eerder als favoriet hebt gemarkeerd. Zo kun je op een rustig moment die artikelen lezen. De Aura past goed in je tas en heeft een prima stand-by-tijd: bij actief gebruik een week of twee. En het apparaat is waterdicht, je kunt ‘m dus zelfs in de badkuip gebruiken.

Aantekeningen in een notitieboekje

Dan door naar een beetje een vreemde eend in de bijt, of eigenlijk een aantal vreemde eenden. Te beginnen bij een notitieboekje. Je zou zeggen: joh, aantekeningen maken doe je toch gewoon op je mobiele telefoon? Maar ik merk dat als ik mijn telefoon pak, dat ik al snel verdwaal in notificaties die stiekem toch door alle mute-opties zijn gekomen. Dit zorgt ervoor dat ik dan toch minder aanwezig ben tijdens een gesprek.

Dus voor mijn afspraken heb ik altijd een klein aantekeningenboekje bij me. Het boekje ligt ook naast m’n bed. Mocht ik ‘s nachts wakker worden met wat ideeën in mijn hoofd, dan schrijf ik ze op en kan ik daarna weer lekker verder slapen. Moleskine is wat betreft merk favoriet voor mij. Het boekje dat ik gebruik is heel klein, past gewoon in je broekzak.

Klassieke Casio en moderne Oura-ring

Een andere vreemde eend in de bijt is mijn horloge. Ik kijk vaak even op m’n smartphone om te kijken hoe laat het is. Maar dit kun je net zo goed aflezen van je horloge. Ik heb voor een klassieke Casio gekozen omdat ik dit een fijn klokje vind dat goed af te lezen is. Ik heb geen smartwatch, stappenteller of Fitbit, omdat ik een Oura-ring draag. Deze ring meet mijn slaap en de stappen die ik per dag zet. Een fantastisch apparaatje.

Misschien vraag je je nu af: Mark, waarom hou je je slaap bij? Dat zit zo: slaap is voor je performance het allerbelangrijkste. Zo’n ring leert me heel veel over m’n slaaprituelen, m’n slaapgedrag en ik krijg adviezen over wat ik beter kan doen. Daardoor begin ik uitgerust aan de dag en ga ik met meer energie de dag door. Een heel gaaf ding.

Alles in één tas

Bij het remote werken is het wel handig om alle spullen gemakkelijk en netjes mee te kunnen nemen. Ik kies daarbij voor een tas van Peak Design. Waarom deze tas? Ik fotografeer graag en mijn camera kan er ook in. Dat maakt dit een heel gave tas. Het is niet de allerbeste tas, maar wel een goede voor een fotograaf die ook andere dingen mee wil nemen.

Houd je van fotograferen?

Dan wil ik het tot slot nog even hebben over de camera. Mocht je nou ook een beetje van het fotograferen zijn, neem dan een goede spiegelreflexcamera mee, tegenwoordig een systeemcamera. De video over deze blog heb ik opgenomen met een Panasonic Lumix GH5, een camera die heel geschikt is voor video dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie. Wat betreft fotografie ben ik meer een Canon-schieter, maar op dit moment maakt ook Fuji fantastische camera’s. Of bijvoorbeeld Sony met haar full frame Alpha-serie. Echt mooi spul, dus daar kun je je geld goed aan besteden. Voor zo’n duizend euro heb je al een heel mooie combinatie.

Dit is de gear waarmee ik graag rondloop, die ik meeneem als ik op reis ga, maar ook gewoon in Groningen meeneem naar kantoor. Mocht je nou tips hebben waarvan je denkt: Mark, dit ben je echt vergeten, dit moet bij je tas in. Laat het dan vooral even weten via Twitter (@MarkV).

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 26 augustus 2022

Werken waar en wanneer je wilt: zo ben je telefonisch bereikbaar

thuisweken met kinderen corona covid ondernemen remote distributed work

Van 8 december 2021

Thuiswerken met kinderen? Met deze 11 tips kom je de werkdag door