Top 6 van banen die gaan verdwijnen

auteursafbeelding
Mark Vletter
9 december 2015 Clock 2 min
Image placeholder

Exponentiële groei

Ik sta met regelmaat op het podium en vertel dan over exponentiële verandering en hoe dit het aantal banen enorm gaat doen afnemen in de komende jaren. Dit wordt regelmatig met enige scepsis ontvangen. Daarom heb ik uit de top 15 van meest voorkomende banen in Nederland zes beroepen gepakt die in een grote mate beïnvloed zullen worden door deze exponentiële groei.

Vrachtwagenchauffeur

3% van de Nederlandse mannen zit op de vrachtwagen. Dit is daarmee het meest voorkomende beroep voor Nederlandse mannen. Zelfrijdende auto’s rijden zuiniger en zijn 24/7 beschikbaar. Je hebt daarmee minder vrachtwagens nodig en dit maakt vervoer een stuk goedkoper. In 5 tot 10 jaar is dit beroep verdwenen, net als het beroep van heftruckchauffeur en waarschijnlijk ook de taxichauffeur.

selfdriving car

Verkoopmedewerker

Dit is het meest voorkomende beroep van Nederlandse vrouwen. Online winkels laten de retail-sector krimpen. Dit is overigens één van de trends waar de overheid kan bijdragen om deze te keren. Winkelen moet door de verandering steeds meer een beleving worden. Oude wetgeving houdt dit tegen. Zo mag ik geen glaasje whiskey drinken bij de kapper en geen barkruk kopen in de kroeg. Deze wetgeving stamt nog uit de tijd dat personeel het loon in een envelopje kreeg in de kroeg. Die tijd is voorbij, dus Den Haag: op de schop met die wet als je banen wilt behouden.

Verkoopadministrateur

Verkoopadministrateur is nummer 7 op de lijst van 15 banen. Hier neem ik ons eigen bedrijf als voorbeeld. Facturen versturen wij automatisch en digitaal. De Groningse startup Payt ondersteunt ons in het debiteurenproces. Facturen die we ontvangen lezen en koppelen we automatisch door het systeem van Basecone en alles komt samen in ons administratiepakket van Twinfield.

Automonteur

Automonteur is nummer 8 op de lijst van meest voorkomende beroepen. Traditionele auto’s (benzine, diesel, LPG) hebben meer dan 1000 bewegende onderdelen. Een elektrische auto als een Tesla heeft er ongeveer 20. Dat is technisch gezien een veel eenvoudigere auto. Daarnaast gaan auto’s zelf rijden en dat geeft veel minder ongelukken. Verzekeraars verwachten dat de premie halveert in de komende 5 jaar. Verder staat een auto nu zo’n 93% van de tijd stil. Als je auto’s door techniek kan delen -ik bezit geen auto, maar heb toegang tot een auto- rijden er veel minder auto’s rond. Minder auto’s die technisch eenvoudiger zijn en minder ongelukken hebben. Deze baan staat over vijf jaar niet meer in de top 10.

magazijnrobots

Magazijnmedewerker

Nummer 11 op de lijst van meest voorkomende beroepen. Als je naar een modern magazijn gaat, zie je tegenwoordig al een hoop robots aan het werk. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. Over 10 jaar is dit beroep verleden tijd.

Beveiliger

Nummer 15. Dit wordt vervangen door slimme robots en camera’s. Bouwatch is hiervan een voorbeeld voor bouwplaatsen en de komende jaren zal ook kantoorbeveiliging door robots slimmer en goedkoper worden.

bouwatch

Het beste voorbeeld

Het beste voorbeeld vind je niet terug in de top 15. Het beste voorbeeld zie je één keer in de week langs je woning rijden. Vijftien jaar geleden had ik een bijbaan op een vuilniswagen. Een vuilniscrew bestond uit drie personen. De bestuurder en twee zakken werpers. Tegenwoordig is het één persoon die de containers automatisch oppakt en leeg schud. Over tien jaar is dit een zelfrijdende auto.

Bovenstaande trend gaat ook jouw bedrijf raken, want het raakt elke sector. Vind daarom je eigen vervanger uit en ga anders organiseren. Een exponentieel veranderende wereld vraagt namelijk om een organisatiemodel die mee kan met die verandering.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 mei 2024

Strategisch samenwerken als impactorganisatie: zo pak je dat aan

Van 22 mei 2024

Belasting en internationalisering: deze fout maakten wij (en zo voorkom jij hem)