Vooroordelen over Spanje

auteursafbeelding
Mark Vletter
15 augustus 2013 Clock 4 min
Image placeholder

Het land loopt (digitaal) achter, de wegen zijn slecht, het openbaar vervoer is een drama, mañana is de standaard, de werkloosheid is er hoog, de crisis heeft er hard toegeslagen, Spanjaarden praten alleen Spaans… Ik zit nu vier weken in Spanje. Wat is er waar van deze vooroordelen over dit land en wat is onzin?!

Manana.jpg

Mañana?

In de kroeg, op het terras, in de kledingwinkel en in de supermarkt, tijdens zakelijke afspraken en privé afspraken… van mañana heb ik niets gemerkt. De mannen die de verwarmingsinstallatie kwamen nakijken, zouden er tussen 9 uur en half 10 zijn. Exact om 9:00 uur reed de auto voor. De mannen van het internet zouden om 10 uur langskomen voor een inventarisatie. Ze waren er ook echt om 10:00 uur. Om 14:30 uur zouden diezelfde mannen terugkomen voor de installatie; ze waren er om 14:30 uur en buffelden net zo lang door in de brandende zon tot het klaar was.

Wel merk je dat er meer tijd is voor elkaar. Dat betekent ook dat er meer tijd is voor de klant die voor je in de rij staat. De relatie is belangrijk. Complete gezinnen staan in de wandelgangen bij te praten als je de supermarkt binnen loopt. Ze staan er nog steeds als jij er 30 minuten later weer uit loopt. Lunchafspraken duren rustig twee uur en daar wordt niet zelden een glaasje bij gedronken. Dat is natuurlijk ‘killing’ voor de arbeidsproductiviteit in de middag. Ik geloof dus wel dat de productiviteit in kantooromgevingen – zeker ‘s middag’s – wat lager is dan in Nederland.

Crisis en werkloosheid

Ja, het is crisis en die is hier hard inslagen. Mensen zijn blij met het werk dat ze nog hebben. De vrouw op het vliegveld die mensen met een handicap rondrijdt, was te laat bij één van haar klanten. Ze bood daarop 1.000 keer excuses aan en vertelde vol trots dat ze 40 uur werk had. Ondertussen navigeerde ze in volle snelheid (“Ik kan zo veel chocolade eten als ik wil”) met de rolstoel door de gangen.

Crisis betekent letterlijk omslagpunt en dat beseffen de Spanjaarden zich meer dan in Nederland. Ingrepen voelen radicaler en de werkloosheid is, met een percentage van meer dan 20%, hoog. Onder jongeren is dat percentage nog hoger. Dat cijfer is wel wat vertekend, want zwart werken en zwart geld kom je hier aanzienlijk meer tegen dan in Nederland.

Het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer zit hier geweldig in elkaar. De treinen zijn moderner dan de gemiddelde Nederlandse trein en de airco werkt er goed. Taxi’s, metro’s, trams en bussen: het werkt gewoon super en kost veel minder dan in Nederland.

TrainSpain

Het Spaans en de Spanjaarden

Mijn Spaans is nog steeds beroerd. Daarbij komt dat ik in Catalonië zit en daar praat 50% van de mensen Catalaans. Het is de eerste taal op school, Spaans de tweede en Frans de derde. Je wordt hier dus altijd in het Spaans of Catalaans aangesproken. Met “no hablo Español” of “no hablo Catalan” gooi je de deur niet dicht, als je daar “English ou Français?” achteraan plakt. Iedereen doet zijn best je te begrijpen en zet zijn of haar steenkolen ‘Frengels’ in om met je in gesprek te gaan. Mensen zijn vriendelijk, open en behulpzaam.

Tot slot: het land loopt digitaal achter

Ik zit in de bergen en je hebt hier internet via straalverbinding, ADSL en satelliet. Mobiel internet heb je hier nagenoeg overal (2G). Orange en Vodafone zijn in Barcelona bezig met hun 4G netwerk. 85% van de Spanjaarden maakt gebruik van een mobiele telefoon en 71% maakt gebruik van internet (cijfers Q4 2012). 56% gebruikt internet op de mobiel, 68% doet dat op een computer. Beschikbaarheid van internet is hoog en wordt met 4G nog hoger. Gebruik van internet is lager dan in Nederland, maar neemt in rap tempo toe.

Websites zijn zelden geschikt voor mobiele toestellen en de (technische) kwaliteit van de sites is lager dan in Nederland. Apps voor Android en iOS zijn er minder en van kwalitatief laag niveau. Online shoppen is niet de standaard en distributie is in een land als Spanje lastiger dan in Nederland. Het zit ook vooral niet in de hoofden van mensen. Sergio, de eigenaar van de woning waar we verblijven, gaat naar de winkel om te zoeken naar een specifiek filter, om het daar vervolgens niet te vinden. Het was niet bij hem opgekomen om Amazon of eBay eens te checken.

ebay

Conclusie

Lang niet alle vooroordelen over Spanje zijn waar. Loopt het land digitaal achter? Ja. Catalonië is geen Spanje? Ook waar. Echter is de hoge werkloosheid juist een stimulans om echt te willen werken en ben ik weinig ‘Mañana’ tegengekomen, maar zijn de Spanjaarden juist stipt. Je merkt in alles dat er een nieuwe generatie klaar staat om aan de slag te gaan. Digitaal loopt Spanje hard in en dat gecombineerd met de omslag door de crisis, biedt prachtige kansen voor nieuwe ondernemingen en vestigingen.

Daarover in mijn volgende blog meer!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 mei 2024

Strategisch samenwerken als impactorganisatie: zo pak je dat aan

Van 22 mei 2024

Belasting en internationalisering: deze fout maakten wij (en zo voorkom jij hem)