Voys steunt kort geding bewaarplicht telecommunicatie

auteursafbeelding
Mark Vletter
5 december 2014 Clock 1 min
Image placeholder

Voys sluit zich aan bij het initiatief een kort geding aan te spannen tegen de Nederlandse Staat. Daarmee maken we onderdeel uit van een aantal organisaties dat zich uitspreekt tegen schending van de privacy.

De huidige Wet Bewaarplicht Telecommunicatie verplicht providers om gespreksgegevens op te slaan van klanten. Voys verzet zich hiertegen, evenals een aantal andere grote partijen zoals de Nederlandse Vereniging van Strafrechtelijke Advocaten (NVSA), internetprovider BIT, de journalistenvakbond NVJ, de groep Publiekstijdschriften, NDP Nieuwsmedia en de stichting Privacy First. Helaas maakte XS4all vandaag bekend zich (nog) niet te willen aansluiten bij het kort geding.

Wet Bewaarplicht Telecommunicatie

De Wet Bewaarplicht Telecommunicatie verplicht providers om telecomgegevens van klanten een jaar lang te bewaren, zodat justitie de gegevens kan gebruiken ter handhaving van de wet. Deze wet is in strijd met de Europese wetgeving als ook met de uitspraak van de Raad van State. Beide stellen dat de bewaarplicht ingaat tegen de fundamentele grondrechten van de mens, die het privéleven, de communicatie en persoonsgegevens van burgers moeten beschermen.

Misbruik CIOT

Voys heeft andere telecomproviders in Nederland opgeroepen om zich aan te sluiten bij dit initiatief. Samen willen ze de Nederlandse regering laten inzien dat dit besluit een grote fout is. In 2012 is aan het licht gekomen dat het bewaren van gegevens leidt tot misbruik ervan. De CIOT, de database met telecomgegevens die geraadpleegd kan worden door politie, werd toen overdadig gebruikt en daar was niet voldoende toezicht op. Om dergelijke misstanden te voorkomen is het belangrijk dat Nederland zich houdt aan de geldende Europese standaarden.

Vrijheid

Door aan te sluiten bij het kort geding, maken we een statement in de telecomsector. De volledige bedrijfsvoering van Voys is geënt op vrijheid voor klanten, zowel in het aanvragen en opzeggen van diensten als in de opslag van gespreksgegevens. Standaard worden alle gegevens van de provider na een jaar geanonimiseerd, behalve als de klant zelf aangeeft dat deze langer bewaard moeten worden. Internetvrijheid en privacy zijn een groot goed voor Voys en de huidige regelgeving druist volledig in tegen deze waarden.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 april 2024

Eerste plaats in Emerce 100: Voys beste zakelijke telefonieaanbieder van Nederland

Van 25 oktober 2023

Telecomprovider Voys bestormt MT1000-lijst voor beste zakelijke dienstverleners van Nederland