Voys steunt kort geding bewaarplicht telecommunicatie

author image
Mark Vletter 5 december 2014 1 min
Image placeholder

Voys sluit zich aan bij het initiatief een kort geding aan te spannen tegen de Nederlandse Staat. Daarmee maken we onderdeel uit van een aantal organisaties dat zich uitspreekt tegen schending van de privacy.

De huidige Wet Bewaarplicht Telecommunicatie verplicht providers om gespreksgegevens op te slaan van klanten. Voys verzet zich hiertegen, evenals een aantal andere grote partijen zoals de Nederlandse Vereniging van Strafrechtelijke Advocaten (NVSA), internetprovider BIT, de journalistenvakbond NVJ, de groep Publiekstijdschriften, NDP Nieuwsmedia en de stichting Privacy First. Helaas maakte XS4all vandaag bekend zich (nog) niet te willen aansluiten bij het kort geding.

Wet Bewaarplicht Telecommunicatie

De Wet Bewaarplicht Telecommunicatie verplicht providers om telecomgegevens van klanten een jaar lang te bewaren, zodat justitie de gegevens kan gebruiken ter handhaving van de wet. Deze wet is in strijd met de Europese wetgeving als ook met de uitspraak van de Raad van State. Beide stellen dat de bewaarplicht ingaat tegen de fundamentele grondrechten van de mens, die het privéleven, de communicatie en persoonsgegevens van burgers moeten beschermen.

Misbruik CIOT

Voys heeft andere telecomproviders in Nederland opgeroepen om zich aan te sluiten bij dit initiatief. Samen willen ze de Nederlandse regering laten inzien dat dit besluit een grote fout is. In 2012 is aan het licht gekomen dat het bewaren van gegevens leidt tot misbruik ervan. De CIOT, de database met telecomgegevens die geraadpleegd kan worden door politie, werd toen overdadig gebruikt en daar was niet voldoende toezicht op. Om dergelijke misstanden te voorkomen is het belangrijk dat Nederland zich houdt aan de geldende Europese standaarden.

Vrijheid

Door aan te sluiten bij het kort geding, maken we een statement in de telecomsector. De volledige bedrijfsvoering van Voys is geënt op vrijheid voor klanten, zowel in het aanvragen en opzeggen van diensten als in de opslag van gespreksgegevens. Standaard worden alle gegevens van de provider na een jaar geanonimiseerd, behalve als de klant zelf aangeeft dat deze langer bewaard moeten worden. Internetvrijheid en privacy zijn een groot goed voor Voys en de huidige regelgeving druist volledig in tegen deze waarden.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 11 juli 2022

Zelfsturend georganiseerde telecomprovider Voys is ISO-gecertificeerd

Van 7 juli 2022

Voys is CO2-neutraal, doen we aan ‘greenwashen’?

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech

We kunnen deze review zo niet vinden

Erg vervelend dat we deze specifieke review niet voor je kunnen vinden. Bekijk al onze reviews om erachter te komen wat klanten van ons vinden!

Kiyoh pagina!