Waarom we Quad9 steunen in de rechtszaak tegen Sony Music

auteursafbeelding
Pollien van Keulen
24 mei 2023 Clock 3 min

Sony Music heeft een rechtszaak aangespannen tegen een non-profitorganisatie in Duitsland. Deze non-profit, de DNS resolver Quad9, stuurt volgens Sony Music internetverkeer naar een website waar auteursrechtelijk beschermd materiaal op staat, en dat willen ze niet. Ze eisen via de rechter dat Quad9 deze website blokkeert en er geen verkeer meer naartoe stuurt. De rechter heeft in het gelijk van Sony Music geoordeeld, maar Quad9 gaat in hoger beroep.

We maken ons hier druk om bij Voys. Waarom? Een Domain Name System resolver zoals Quad9 zet webadressen om naar IP-adressen. Dat maakt het internet heel toegankelijk. Want in plaats van een specifiek IP-adres in te tikken, hoef je als internetgebruiker alleen maar een webadres, een domeinnaam, in te voeren. De DNS resolver zet dit om naar het juiste IP-adres. Zo beland je als gebruiker op de website die jij wil bezoeken.

Goed om te weten: een DNS resolver heeft geen invloed op de content op een site of een zakelijke relatie met de eigenaar van een site. Daarom is het zorgelijk dat Quad9 verantwoordelijk wordt gemaakt voor in dit geval auteursrechtelijk beschermd materiaal op een website. Of zoals de Dutch Cloud Community het illustreert: het zou zijn alsof je PostNL aansprakelijk stelt voor wat er gebeurt achter de deur waar ze een brief hebben bezorgd.

Zorgelijke situatie

De rechtszaak is zorgelijk om verschillende redenen. Quad9 is een kleine non-profitorganisatie die nu wordt aangeklaagd door een heel grote speler, Sony Music. Dat is een ongelijke strijd. Daarnaast is de onpartijdige rol van DNS resolvers een belangrijke voorwaarde voor een open en vrij internet. En daar komt bij dat de uitspraak in het voordeel van Sony Music een gevaarlijk precedent schept.

Het opent de weg voor allerlei andere bedrijven en overheden om wereldwijd zaken aan te spannen om sites die hun niet bevallen te laten blokkeren. En dat zou het einde betekenen van een open en vrij internet. Voor jou als internetgebruiker zou dit betekenen dat je bepaalde websites niet meer kunt bezoeken, omdat een partij invloed heeft op wat jij wel en niet mag zien op het internet.

In de video hieronder legt Quad9 uit waarover de rechtszaak tegen Sony Music gaat en welke gevolgen de uitspraak kan hebben.

Quad9 gaat gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter en daar hebben ze hulp bij nodig. Daarom steunt Voys de non-profitorganisatie met een geldbedrag.

Open en vrij internet

Bij Voys vinden we dat het internet open en vrij moet zijn voor iedereen. Het internet heeft de potentie om gelijkwaardigheid in de wereld enorm te vergroten, maar dat is alleen mogelijk als iedereen er vrij en veilig gebruik van kan maken. Om overal ter wereld altijd op dezelfde manier het internet te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat DNS resolving overal hetzelfde werkt. Bij Voys hebben we hier eerder aandacht aan besteed, zoals in dit stuk over de blokkade van Russische websites. Ook onze stichting 48percent.org zet zich in voor eerlijke toegang tot een open en vrij internet wereldwijd.

Wil je helpen?

Quad9 is een non-profitorganisatie en een rechtszaak kost veel geld, daarom kunnen ze alle hulp goed gebruiken. Wil je Quad9 steunen? Deel dan bijvoorbeeld het nieuws over deze rechtszaak om de bewustwording te vergroten of steun Quad9 door te doneren via hun website.

Meer leesvoer over de rechtszaak

  • Quad9 legt in een blog uit waarom het blokkeren van websites een gevaarlijke zaak is.
  • Freedom Internet vertelt in een kort maar krachtig artikel waarom Sony Music met de zaak tegen Quad9 ervoor zorgt dat internetvrijheid wordt beperkt.
  • Dutch Cloud Community schreef ook een artikel over deze rechtszaak die verregaande gevolgen kan hebben voor vrijheid op internet.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 23 april 2024

Voldoen aan de AVG: dit zijn de valkuilen bij internationaal ondernemen

Van 3 januari 2024

Voys verliest hoger beroep van RDI: boete blijft staan