Zelfstandig ondernemen combineren met een baan. Hoe gaat dat?

auteursafbeelding
Joris
21 februari 2016 Clock 3 min

Drie jaar geleden solliciteerde ik bij Voys. Ik was een net afgestudeerd communicatiewetenschapper, die her en der wat ervaring had opgedaan als communicatiemedewerker en sinds een paar maandjes stond ingeschreven bij de KvK. Onder de naam Anniek aan Z! help ik bedrijven en ondernemers sindsdien bij hun marketing- en communicatievraagstukken en ondersteun ik ze bij allerhande werkzaamheden op dat gebied.

Vrijheid en ondernemerschap

Het hebben van een eigen bedrijf was een droom die ik al lang had en die voor mij symbool staat voor vrijheid, ondernemerschap en ambitie. Zelf bepalen welk werk je doet, welke opdrachten je wel en niet aanpakt en je eigen tijd indelen; ondernemen en je eigen koers bepalen. Ondanks dat ik net was begonnen wilde ik mijn eigen bedrijf niet opgeven, ook al solliciteerde ik voor een hele leuke baan bij een tof en snelgroeiend bedrijf!

Je bent zelfstandig ondernemer?

Op de dag van mijn sollicitatiegesprek was ik dan ook best wat nerveus. Niet alleen omdat ik heel graag bij Voys wilde werken – ik had het gevoel dat Voys en ik weleens een goede match konden zijn -, maar ook omdat ik hoopte dat het mogelijk zou zijn om de baan te combineren met mijn bedrijf. De reactie van Mark en Chantal op het verhaal over mijn bedrijf overtrof gelukkig al mijn verwachtingen. In plaats van me te onderwerpen aan een kruisverhoor over mijn plannen, riepen ze: “Hartstikke leuk, er zijn hier veel meer die hun baan combineren met een eigen bedrijf. Misschien kunnen jullie nog wat voor elkaar betekenen.” Ondernemerschap werd bejubeld, in plaats van bekritiseerd.

Faciliteren in ondernemerschap

Mijn gevoel dat Voys en ik een match zouden zijn bleek gelukkig wederzijds. En dus ging ik vier dagen bij Voys aan de slag, zodat ik één dag in de week mijn werkzaamheden als zzp’er kon blijven uitvoeren. Omdat ik de zoveelste medewerker bij Voys was die haar baan met een bedrijf combineerde, werd er in een van de eerste maanden een overleg gepland met alle parttime zzp’ers. Tijdens dat overleg zouden we ‘de kaders bespreken waarbinnen we onze eigen werkzaamheden konden uitvoeren’. Anders dan je misschien zou vermoeden was de insteek van die afspraak louter positief.

Neem de ruimte

Parttime zzp’ers krijgen bij Voys in alles het vertrouwen en de ruimte om hun baan met hun eigen bedrijf te combineren. Sterker nog: worden daarin zelfs gefaciliteerd. Zo kan ik – op het moment dat ik een vergaderruimte nodig heb om een klant in een zakelijke, rustige omgeving te ontvangen – de vergaderruimtes van Voys gebruiken. En wil ik liever een dagje op kantoor zitten, in plaats van op mijn eigen kantoor aan huis, dan is er altijd een flexplek beschikbaar. Heb ik een afspraak met een van mijn klanten, dan schuif ik – in goed overleg met mijn collega’s – met de dagen. Moet ik voor Voys een dag naar België op een dag dat ik eigenlijk voor mijn opdrachtgevers aan het werk ben? In goed overleg met mijn opdrachtgevers draaien we de dagen even om. De mogelijkheid om gebruik te maken van de vergaderruimtes of flexplekken, het gemakkelijk kunnen inschieten van een flitsverlof of het wisselen van werkdagen: de flexibele relatie tussen Voys en mij zorgt ervoor dat we de perfecte relatie hebben.

Anniek-aan-Z_0

Flexibiliteit

Die flexibiliteit zorgt ervoor dat ik me als ondernemer kan ontplooien, zowel binnen Voys als binnen mijn eigen bedrijf. Daarbij vormt vertrouwen natuurlijk de basis. Want als je elkaar niet vertrouwt, is het onmogelijk om flexibiliteit in je werk te creëren. Maar ondernemerschap wordt ook gefaciliteerd door het holacratische organisatiemodel waarmee we bij Voys werken. Dit model zorgt er namelijk voor dat je kunt ondernemen binnen de rollen die je hebt en je ondernemersvaardigheden verder ontwikkelt. Welke werkgever zou die vaardigheid nu niet graag bespeuren bij zijn medewerkers?

Versterkende werking

Naast dat ondernemerschap buiten je werk ook zorgt voor ondernemerschap binnen je baan, gaat er een versterkende werking uit van de werkcombinatie, zowel voor de werkgever als voor de opdrachtgevers van een zzp’er. Klanten van mij kunnen immers ook klanten van Voys worden en andersom. Bovendien doe ik voor Voys hetzelfde soort werk als voor mijn klanten. Daardoor kan ik de kennis die ik opdoe bij Voys toepassen bij de werkzaamheden voor mijn klanten en andersom leer ik van mijn klanten en pas ik dat toe bij Voys.

Deze constructie kan in mijn ogen alleen werken als werkgever en werknemer elkaar volledig vertrouwen. Door het vertrouwen tussen beide partijen is alles zo flexibel vormgegeven, kunnen alle partijen profiteren en wordt groei gefaciliteerd. Op persoonlijk niveau én op organisatieniveau.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 17 januari 2024

Holacracy: duik in de wereld van zelfsturing

Van 13 september 2023

Alleen maar strategen: zo maak je samen een strategie