7″ het ideale tablet formaat?

auteursafbeelding
Mark Vletter
12 september 2012 Clock 3 min
Image placeholder

Ik was sceptisch toen ik mijn 7″ tablet van Samsung kreeg. Echt enthousiasme was er dan ook niet en het vermoeden was dan ook dat ik de tablet spoedig bij de buren van Peperzaken zou afleveren zodat deze een extra development device zouden hebben. Hoe langer ik de Samsung tab 2 – 7″ echter gebruik, hoe enthousiaster ik erover word. Dat heeft eigenlijk maar één reden: het formaat.

samsung tab 2 7in

7″ neem je makkelijker mee

Het klinkt heel raar, maar de iPad en haar concurrenten zijn te groot en dat is een belangrijke reden waarom ik hem vaak niet bij me heb. 7″ is agenda formaat en dat past in verrassend veel broek- en jaszakken.

7″ = eindelijk fatsoenlijk typen

Tablets zijn portable devices. Nou wil ik “on the go” graag één en ander kunnen typen. Ik erger mij kapot aan het priegel toetsenbord van bijvoorbeeld een iPhone (3,5″). Het toetsenbord van mijn Galaxy Nexus (4,65″) is iets beter, maar het blijft priegel werk. Bij een 7″ tablet kun je met thumb keyboard werkelijk geweldig typen. Ik heb dit stuk zelfs geschreven op mijn Galaxy Tab. En dat fatsoenlijk typen heeft de 7” versie ook voor op zijn 10” broertjes als de iPad. Ten eerste heb ik die vaak niet bij me en ten tweede moet je de iPad of op schoot leggen of je moet one handed typen. Nee dan is 7″ eenvoudiger.

7″ is lichter

Een lichtere tablet neem je makkelijker mee (zie puntje één) en houdt veel prettiger vast.

Op 7″ erger je je minder aan apps voor telefoons

Android heeft nog niet de luxe van een grote schare tablet specifieke apps. Onder andere de Twitter en de Facebook app zijn niet geschikt voor tablets. Met een 7″ scherm valt dit minder op en daarmee is het Android eco systeem beter geschikt voor 7″ tablets.

Conclusie: 7” is voor mij geschikter

Al met al maakt het een veel beter apparaat voor het afhandelen van communicatie. Twitter, Facebook en e-mail sync staat nu dus ook helemaal uit op mijn telefoon. Als ik er de tijd voor heb, pak ik mijn tablet en kan dan ook fatsoenlijk en snel berichten terugsturen. Het geeft rust en scheelt veel frustratie, een stukje life hacking.

Tot slot wat losse tablet overwegingen

Nexus 7 vs Galaxy Tab 2 7″

Kies je dan voor een Nexus 7 of een Galaxy tab 7″. Het antwoord is simpel, de Nexus zou absoluut mijn keuze zijn, behalve als je veel films en muziek op je device wilt zetten.

7″ met sim optie?

Kies je voor een tablet met de optie om een sim kaart te plaatsen? Op dit moment zou ik daar niet voor kiezen. Je kunt het internet van je mobiele telefoon altijd “delen” met je tablet en je houdt je telefoonzaken en tabletzaken zo gescheiden en dat is zo slecht nog niet.

Voor de nerd: rooten en custom rom?

Ja. Jellybean draait geweldig op een Tab 2 7″. De bloatware van Samsung mis je niet.

De padphone perfect?

Wat kan er nog beter? Ik zou een 7″ tablet met uitneembare kleine telefoon een hele goede combinatie vinden. Groot als het kan, klein als je het nodig hebt. Asus heeft al concepten in deze richting. Het scheelt je ook in het beheren van twee apparaten met dito applicaties en de daarbij behorende gebruikeraccounts.

https://youtu.be/Rrh_EwFaZ7I

En de galaxy note dan?

De galaxy note is een 5,5″ telefoon en dat zou totdat de 7″ padphone op de markt komt, wel eens de beste oplossing kunnen zijn. Er zal een goede reden zijn dat het toestel zo goed verkocht is.

Wat doet Apple?

Vandaag kondigt Apple in ieder geval de nieuwe iPhone aan. Een kleinere iPad zou ik een sterke zet vinden van Apple, want er is markt voor en die laten ze nu aan Amazon en Google.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 25 januari 2023

Review: dit zijn de beste headsets met goede microfoon van 2023

Van 7 december 2022

Het Voys-eindejaarslijstje: dit zijn de populairste verhalen van 2022