Afstuderen bij Voys Telecom? Geen enkel probleem!

auteursafbeelding
Joris
19 februari 2013 Clock 2 min
Image placeholder

Tim Eebes vertelt over zijn eerste week bij Voys Telecom

Afstuderen bij Voys Telecom? Geen enkel probleem! Dat is zo ongeveer het korte verhaal van Mark Vletter tijdens de acquisitie naar aanleiding van mijn open sollicitatie. Het laatste semester van mijn studie goed afgesloten, een weekje vrij wegens een vernuftige planning en dan: melden bij Voys Telecom.

Snel en simpel

Het eerste verschil dat mij meteen opvalt is de snelheid en de simpelheid van de organisatie. Niet dat alles snel moet, nee hoor, neem gerust een dag de tijd om je werkplek in richten. Maar het kan wel snel allemaal.

work in progressHet is eigenlijk exact andersom als de opleiding. Daar zijn de werkplekken in 1 minuut ingericht, is er overal weinig tijd voor, maar duurt alles langer dan ik zou willen. Op de opleiding Human Technology heerst een redelijk informele sfeer. Bij Voys hangt een enorme informele sfeer. Dit werkt zo prettig en went zo snel dat ik op mijn eerste stagedag mijn docentbegeleider e-mail met de aanhef: Jo! Er werd daarna toch echt vriendelijk doch dwingend verzocht dit niet meer te doen.

Eerste week

De eerste week staat, logisch ook, in het kader van oriënteren. Dit varieert van het inrichten van je werkplek, het proberen te onthouden van alle namen bij Voys Telecom tot het in de steigers zetten van mijn project.

Dat laatste wordt altijd ontvangen met een glimlach vermengt met een zweem van medelijden. “Leuk he, alles moeten verantwoorden aan je studie!”, heb ik al vaker als eens gehoord. Ik hoor hier een duidelijke, “been there, done that, got the t-shirt” in door klinken. Tijdens een van de dagelijkse stand-up meetings leer ik al snel: een Project Initiatie Document klinkt “veel cooler” dan een Plan van Aanpak. Hoewel dat zo ongeveer hetzelfde is, is cool klinken toch ook belangrijk. Dan moet ik in mijn geval de komende drie weken een onderzoeksvoorstel schrijven. Want usability meten, hoe doe je dat eigenlijk? En wat meet je dan precies?

Deskresearch

Deskresearch

Wij Human Technologen noemen dit gedeelte deskresearch: het in kaart brengen van te meten variabelen en verantwoording van de ontworpen meetinstrumenten, om uiteindelijk tot een valide en betrouwbaar onderzoeksrapport te komen. En dat vertaal je vervolgens naar een advies over hoe je de gebruiksvriendelijkheid (usability) voor de gebruiker kan verhogen. Het is de bedoeling dat over drie tot vier weken mijn onderzoeksvoorstel door de opleiding wordt goedgekeurd, waarna het uiteindelijke onderzoek gestart zal worden. Dit houdt in dat ik moet gaan bedenken wat ik ga meten, hoe ik dat ga doen, waarom ik juist die aspecten ga meten en wat dat op gaat leveren voor Voys.

Het is mij tijdens deze eerste week weer duidelijk geworden. Het bedrijfsleven en het onderwijs liggen mijlenver uit elkaar. En ik bevind mij in een spagaat, waar ik aan beide partijen verantwoording mag afleggen. Gelukkig is de glimlach van de collega’s naast plagerig toch ook geruststellend: als zij het destijds konden, kan ik het toch ook wel!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving

Van 30 januari 2024

Telecomprovider Voys neemt Source2Cloud Services over