Baas van Morgen: de 15-jarige Sophia is voor één dag de baas van Voys

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
23 januari 2020 Clock 2 min

Voor één dag is ze de baas van Voys: de 15-jarige Sophia. Ze zit bij meetings, denkt na over een lastig vraagstuk, presenteert haar plannen aan collega’s en geeft een interview. Echt bazenwerk dus. Sophia is onze Baas van Morgen.

Misschien vraag je je af: jullie werken bij Voys toch zelfsturend, juist zonder managers en bazen? Dat klopt. Maar voor deze speciale gelegenheid zetten we onze organisatiestructuur met alle liefde een dag opzij. De speciale gelegenheid is Baas van Morgen, een initiatief van JINC. Deze organisatie geeft scholieren uit wijken met een sociaal-economische achterstand de kans het beste uit zichzelf te halen door ze een dag de touwtjes in handen te geven.

Vandaag was het zover: de eerste editie van Baas van Morgen in Groningen. We hadden bij Voys de eer om een scholier als directeur te ontvangen. Hoe de dag eruitzag? Het was heel tof. Samen met collega Annemieke dacht baas Sophia na over een lastig vraagstuk: hoe communiceren we over vijf jaar? Het antwoord op die vraag presenteerde ze na de lunch aan haar collega’s voor één dag. Conclusie: we kunnen straks bellen via alle social media, robots nemen ons werk deels over en we krijgen allemaal een chip in ons hoofd.

Wie kan er nu beter vertellen hoe het is om als 15-jarige voor één dag de baas van Voys te zijn, dan Sophia zelf. Daarom stelden we haar een paar vragen.

Wat heb je allemaal gedaan als baas van Voys?

“Toen ik vanochtend op school kwam bracht mijn docent me naar de Tesla van Mark, hij haalde me op van school. Mark vertelde wat voor bedrijf Voys is en stelde me vragen over wie ik ben en wat ik doe. Eenmaal aangekomen op kantoor werd ik voorgesteld aan Annemieke. Zij gaf me een rondleiding door het kantoor.”

“En toen begon het echte werk. Ik zat bij een overleg over de website van Voys en werkte aan het vraagstuk: hoe communiceren we over vijf jaar? Nadat ik met Annemieke de presentatie hierover had voorbereid was het tijd voor de lunch. Ik mocht aan het hoofd van de tafel zitten. Daarna speelden we een potje pingpong, toen heb ik iemand anders laten winnen.”

“Vervolgens was het tijd om mijn plannen te presenteren. Ik vond het heel spannend om voor veel mensen te praten, omdat ik dat niet vaak doe. Ik wilde niets fout doen, maar gelukkig ging het goed!”

Wat vond je het allerleukste van de dag?

“Vooral de autorit in de Tesla vond ik heel leuk, maar ook het meelopen met Annemieke was tof.”

Wat vond je het allerstomste van de dag?

“Nou, ik deed er wel twintig minuten over om de wc-deur op slot te krijgen, gelukkig kwam iemand me op een gegeven moment helpen.”

Zou je later echt de baas willen worden van een bedrijf?

“Ja, ik volg een opleiding die met ondernemen te maken heeft. Later zou ik graag de baas van een bedrijf willen zijn dat zich inzet voor kinderen, een organisatie die kinderen helpt.”

Heb je nog een ongevraagd advies voor ons?

“Een nieuw wc-slot zou wel handig zijn. ;)”

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving

Van 30 januari 2024

Telecomprovider Voys neemt Source2Cloud Services over