Bladreview: Bright.nl, Papier vs Digitaal

auteursafbeelding
Mark Vletter
8 mei 2012 Clock 3 min
Image placeholder

Soms lees je als ondernemer boeken die je inspireren. Daarom vind je op Voys.nl in het weblog periodiek een boekreview van een bijzonder boek. Dit keer viel er een magazine op de deurmat. Een goed moment voor een kijkje in het blad en de eventuele toekomst ervan.

Bright in je brievenbus

Met verbazing kijk ik in de brievenbus en daar vind ik een Bright. Verkeerd bezorgd, is het eerste wat ik denk. Toch staat op het adreslabel echt mijn naam. Uit het plastic voelt het blad prettig aan. De buitenzijde van het blad heeft geen glad glossy magazine gevoel, maar meer de ruwe touch van een paspoort.

Een papieren magazine: dat is lang geleden!

Het is lang geleden dat ik een magazine gelezen heb. Waar het vroeger een RSS lezer was op mijn laptop, vind ik mijn artikelen tegenwoordig via Zite, een iPad applicatie. De eerste 19 pagina's van de Bright vertellen mij echter niets nieuws. Er wordt een samenvatting gegeven van een artikel dat online ook al te lezen was of er wordt iets dieper ingegaan op een online reeds verschenen artikel. Vervolgens wordt er een kort overzicht van telescopen aangeboden dat mijn interesse wekt: wellicht ooit een leuk verjaardagskado voor mezelf of voor de kinderen. De uitgebreidere artikelen over Kim dot Com, het rockstargehalte van startups en Anonymous vertellen ook niets nieuws. Toch is dit niet vervelend, want de inhoud is leuk gebracht, de onderwerpen interesseren me en de papieren Bright ziet er prachtig uit.

iPad en Zite

Ik pak mijn iPad erbij en open Zite. De iPad voelt nu wat zwaar, inflexibel en klein. Ook de lay-out van de artikelen is lang zien zo mooi als die van het Bright magazine. Daar staat tegenover dat ik op mijn iPad de in de artikelen opgenomen Youtube video's gelijk kan afspelen. Ook kan ik daarmee de goede artikelen delen via Twitter of archiveren in Delicious.com. De Bright applicatie zelf heb ik niet geïnstalleerd. Ik ben blij met de digitale redactie van Zite.

Betalen of niet?

Bright krijg ik 6 keer voor €25,-. Voor dit bedrag krijg ik niet alleen elke maand een Bright, maar ik krijg er ook een prachtig boek bij. Hier staat tegenover dat ik voor de applicatie van Zite niet betaal, terwijl Zite elke dag nieuwe content biedt. Ik hou van de Bright om de lange artikelen die goed geschreven zijn, maar die vind ik ook online bij bijvoorbeeld The Verge.

Magazines kiezen nu vaak voor een soort tussenvorm: het blad digitaal uitbrengen binnen een boekwinkel applicatie, waar ik dan maandelijks voor betaal. Bright vormt hierop een prettige uitzondering. De applicatie is bij dit blad een verlenging van hun website.

Ik wil niet maandelijks betalen voor artikelen van één blad. Ik zou met liefde maandelijks betalen voor Zite, als de bedrage die ik betaal bij de schrijvers van de artikelen terecht komt. Dan wil ik wel dat de opmaak meer krijgt van een magazine en dat deze ook beschikbaar wordt op mijn Android tablet.

Spotify voor artikelen?

In mijn geval zou een soort Spotify voor goede artikelen een uitkomst zijn. Als ik een schrijver goed vind, zou ik kunnen zoeken naar meer artikelen van deze schrijver. Hetzelfde geldt voor een onderwerp. NL in Business, een schaamteloze Flipboard kloon, gaat in Nederland de goede kant op. Deze applicatie biedt deze functionaliteiten, maar is gekoppeld aan een beperkt aantal bladen. Een hybride vorm tussen internet en bladen zou in hun geval sterker zijn. Hoeveel wil ik betalen? Is € 10,- per maand, wat ik ook betaal voor mijn Spotify, te weinig? Ik betaal nu niets voor de content en deze kan ik vaak lezen zonder reclame, met dank aan ‘addblockers’ en iPad applicaties. Daarnaast zou er bij het betalen voor een dergelijke applicatie gedacht moeten worden aan het verdelen van de gelden. Deze zouden verdeeld kunnen worden onder de schrijvers met het oog op de te tijd die er aan besteed is het artikel te lezen of de rating die je aan het artikel hebt gegeven. Een combinatie van beide zou ook een uitkomst kunnen zijn.

Tot die tijd dank ik Bright voor een prachtig magazine. Het had niet gehoeven, maar het wordt gewaardeerd. Hierbij doe ik ook een oproep aan Erwin van der Zande. Jullie houden van innovatie en kunnen prachtig schrijven. Daarnaast maken jullie applicaties. Zou bovenstaande niet in jullie straatje passen?

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 25 januari 2023

Review: dit zijn de beste headsets met goede microfoon van 2023

Van 7 december 2022

Het Voys-eindejaarslijstje: dit zijn de populairste verhalen van 2022