Bliksemstage bij Voys: Zo maken we kinderen enthousiast over tech  

Bij Voys organiseren we vaker bliksemstages. Zo kunnen we de kennis van onze collega's delen met kinderen, en hun nieuwsgierigheid over tech wekken.

auteursafbeelding
Theresa Haans
22 mei 2024 Clock 5 min

Bij Voys vinden we eigenlijk niets leuker dan onze kennis delen, vooral met de volgende generatie. Daarom organiseren we meerdere keren per jaar bliksemstages voor kinderen op ons kantoor in Groningen. Tijdens een bliksemstage zien kinderen hoe het is om voor een techbedrijf te werken. In deze blog vertellen we je precies hoe we dat aanpakken: zo ontdek je hoe zo’n bliksemstage eruitziet en waarom we daar zo ontzettend blij van worden.

Experiment: Bliksemstage XXL met 60 kinderen

Normaal gesproken verwelkomen we groepen van acht tot vijftien kinderen in de leeftijd van acht tot zestien jaar, met een of twee leerkrachten erbij. En eerlijk gezegd: dat is al best druk. Maar ja, eigenlijk hadden we ook wel zin in een experiment. In maart gingen we daarom helemaal los met een XXL-bliksemstage: er kwamen maar liefst zestig (!) kinderen langs op kantoor. Laten we zeggen dat onze koffiemachines die dag flink op de proef werden gesteld.

Maar hoeveel kinderen er ook langskomen, we hebben natuurlijk gewoon een handig draaiboek om er een topdag van te maken. 

Vaak komen de kinderen enthousiasme binnen en vliegen ze bijna tegen de muren omhoog van opwinding. Dat wij dan een schaal met snoep aanbieden helpt niet echt. Collega’s Anton, Stella en Dagmar begroeten de kinderen en geven ze een rondleiding door het kantoor. (Tegen die tijd hebben we vaak spijt van de snoepschaal.)

We stellen de kinderen voor aan verschillende collega’s, laten zien waar die aan werken en natuurlijk krijgen ze het verhaal achter onze epische muurschildering te horen. (Als je dat verhaal ook wilt horen, mag je ook gezellig bij ons op bezoek komen.)

Skateboarden door kantoor

Kinderen vinden het vaak leuk bij ons omdat we zo’n bliksemstage relaxed aanpakken. We combineren werken en spelen, dus als ze een beetje hun best doen en opletten tijdens de rondleiding hebben, verdienen ze daarna wel een snack.

In hun pauze mogen de kinderen skateboarden door het kantoor en natuurlijk dagen de kinderen elkaar uit voor een potje tafeltennis op onze tafeltennistafel. (Hun pauzes lijken eigenlijk verrassend veel op die van ons.) Zoals een jonge deelnemer zei: ‘Ik vond de pauze het leukst omdat we dan konden skateboarden en pingpongen.’

Uiteraard zijn er altijd nieuwsgierige kinderen die besluiten het kantoor te verkennen. Dat mag gewoon. Maar, het zou kunnen dat er collega’s zijn die hun deur dan even dicht doen of hun koptelefoon omzetten om geconcentreerd te blijven te midden van de opwinding. Hoera voor noise cancelling! 

We doen er alles aan om te zorgen dat deze dag de kinderen bijblijft. Zo is de bliksemstage niet alleen leerzaam, maar ook een onvergetelijke ervaring. 

Leren programmeren met de micro:bit

Tijdens deze bliksemstage willen we de kinderen onder andere kennis laten maken met de wereld van programmeren. Omdat het een introductie is, doen we dit op een makkelijke en leuke manier. Daarom maken we gebruik van micro:bit. Deze kleine apparaten, compleet met knoppen en schermen, zijn de perfecte introductie tot programmeren.

Door de micro:bit aan te sluiten op een laptop en het bijbehorende Microsoft-programma kunnen kinderen bouwstenen slepen en neerzetten om van alles te maken, van tekst tot afbeeldingen tot muziek. En weet je wat echt cool is? Ze zien hun creaties tot leven komen door op een knop te klikken of door met het apparaat te schudden.

Natuurlijk hebben we korte en krachtige instructies voor de kinderen geschreven, want met de aandachtsspanne van een goudvis ligt verveling natuurlijk op de loer. Met directe feedback over wat ze geprogrammeerd hebben, blijven de kinderen gemotiveerd en wordt hun leergierigheid getriggerd. Het is geen verrassing dat ze het meest enthousiast zijn als ze muziek leren maken – de perfecte manier om de sessie met een goed gevoel af te sluiten.

Samen het einddoel bereiken

Tijdens de hele sessie staat teamwerk centraal. Tijdens de XXL-bliksemstage leerden de kinderen hoe ze de micro:bit moesten programmeren om over een circuit te navigeren. Of ze nu programmeringssuitdagingen moeten aangaan of de micro:bit voor verschillende taken moeten programmeren, samenwerking is essentieel. Door in groepen van drie tot vier kinderen te werken, leren ze de waarde van communicatie en probleemoplossing terwijl ze elkaar helpen het einddoel te bereiken.

Met deze bliksemstage willen we de creativiteit van de kinderen stimuleren. Want zodra de kinderen de basisbeginselen van het programmeren met de micro:bit begrijpen, is de sky the limit en zijn ze vrij om te programmeren wat ze willen. We willen hun verbeelding stimuleren en ze aanmoedigen om buiten de gebaande paden te denken. Door programmeren op een leuke en interactieve manier te introduceren, hopen we de interesse voor het vak te wekken en de weg vrij te maken voor een toekomst in de tech. 

Waardevolle kennis delen met de wereld

Bij Voys geloven we dat kennis bedoeld is om te delen. Dat maakt ons werk nog veel waardevoller. Door kinderen te inspireren en hun nieuwsgierigheid te prikkelen op verschillende gebieden zoals programmeren, verkoop en marketing, waardoor kinderen staan te popelen om meer te ontdekken, dragen we bij aan het leggen van de basis voor een betere toekomst. 

Het zijn de gesprekken en presentaties die ook op ons enorme indruk maken, het is eigenlijk ongelooflijk hoe vindingrijk en slim kinderen zijn. En de ervaringen van de kinderen maken de bliksemstage echt speciaal. We zijn dol op hun enthousiaste verhalen. 

Het ene kind vindt de presentatie het leukst, terwijl de ander er niet over uit kan dat hij echt een robot heeft gebouwd. ‘We hebben robots gebouwd met chips erin’, riep een jongetje tijdens onze laatste bliksemstage. ‘Het werken met de robots was het leukst!’ 

Kijk, daar doen we het voor! 

Bliksemstage in samenwerking met andere organisaties

We werken graag samen met andere organisaties om deze bliksemstage te organiseren. Neem bijvoorbeeld JINC, een Nederlandse non-profitorganisatie die zich inzet voor gelijke kansen voor alle kinderen, ongeacht hun achtergrond. Samen streven we ernaar om kinderen kennis te laten maken met een wereld vol mogelijkheden door verschillende beroepen te laten zien en inzicht te geven in hoe je kunt solliciteren.

We zijn ook trotse partners van IMC en OTP, twee organisaties die een brug slaan tussen scholen en bedrijven en ervoor zorgen dat kinderen uit de eerste hand een kijkje krijgen in de wereld van het werk. 

Hebben jullie bliksemstage?

Nu je hebt gehoord over onze bliksemstage, zijn we nieuwsgierig – organiseert jouw bedrijf soortgelijke dagen? Of het nu is om kinderen te laten zien wat je doet of  te helpen nieuwe dingen te leren, bliksemstages zijn een geweldige manier om iets terug te doen en de volgende generatie te helpen. 

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 11 juni 2024

Salarissen bepalen zonder managers: zo doen we dat als zelfsturende organisatie

Van 31 mei 2024

12,5 jaar bij Voys: veel veranderd en toch veel hetzelfde