De Chromebook en Chrome OS, ideaal voor je bedrijf?

auteursafbeelding
Mark Vletter
15 juli 2014 Clock 6 min
Image placeholder

In 2009 introduceerde Google een nieuwe OS voor laptops en desktops: Chrome OS. Het besturingssysteem was eigenlijk niet meer dan een browser en daar werd dan ook sceptisch op gereageerd. Inmiddels heeft Chrome OS vooral in Amerika een behoorlijk marktaandeel; in het laatste kwartaal van 2013 is ruim 20% van de in de US verkochte laptops een zogenaamde Chromebook.

Kan een cloud bedrijf werken met een cloud OS?

Stand van zaken halverwege 2014

Bij Voys kwam de eerste Chromebook in september 2013 het kantoor binnen. Aangezien we volledig in de cloud werken, heeft een browser based OS wel degelijk potentie. De Chromebook die bij ons binnenkwam had een heleboel voordelen, maar ook een groot nadeel: hij was eigenlijk net wat te traag voor 100% dagelijks kantoorgebruik door een zwaardere gebruiker. Inmiddels zijn we negen maanden verder en komt er een golf van nieuwe Chromebooks op de markt. De Acer C720 werd in de reviews beschreven als ‘Snappy’. Tijd om Chrome OS en de Acer eens gronding aan de tand te voelen.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop die Chrome OS – een besturingsysteem van Google – draait. Chrome OS is gebouwd op Linux, maar eigen software installeren kan niet. In plaats daarvan biedt de Chromebook een webstore, waarmee je eigenlijk een webbased app ‘binnen’ je browser installeert. Werk je volledig in de cloud dan is dit nagenoeg ideaal. De setup van het apparaat is dan ook zeer eenvoudig. Voer de gegevens van je Google account in en de laptop is klaar voor gebruik.

Over de C720

Hardware en prijs

De C720 heeft net als steeds meer nieuwe Chromebooks een Intel Celeron chip, een 11” scherm en 16GB SSD-opslag. Wat de C720 anders maakt is het geheugen; 2GB in plaats van 1GB; een belangrijk verschil. De rest van de C720 in het kort: de accuduur is zeer goed, het keyboard is aardig, het scherm is redelijk, de bouwkwaliteit matig en het trackpad is verrassend goed. Je krijgt simpelweg zeer veel laptop voor minder dan € 280,-

Te weinig voor veel zakelijk gebruik onderweg

Als je veel onderweg of buiten kantoor werkt, dan is een groter schermformaat handiger. Bovendien heb je in zo’n situatie een betere schermkwaliteit en beter keyboard nodig. De Chromebook 2 van Samsung en de Toshiba lijken met een 13” scherm in dat geval een betere kandidaat en ook de HP Chromebook 14 met een 14” scherm zou een optie zijn. De tot nu toe verschenen reviews zijn daarentegen niet enthousiast over de schermkwaliteit van deze Chromebooks.

Gebruik op kantoor; eigenlijk heel goed

USB docking station werkt half

Op kantoor gebruiken we de laptops in combinatie met een USB docking station. die (op ‘screen mirroring’ na) direct herkend worden. Het scherm sluit je aan via de HDMI-poort, waardoor de kwaliteit van toetsenbord, scherm en trackpad direct een stuk minder belangrijk worden. Het ontbreken van Window management (het eenvoudig schalen en plaatsen van de vensters op je scherm) was in september een minpunt van Chrome OS, maar dit is bij de huidige versie verbeterd. Sneltoetsen voor Window management (Windows knop + pijltje rechts, links of boven equivalent) werken daarbij nog steeds niet, maar een stap in de goede richting is gezet.

De Chromebox

Naast de Chrome books zijn er ook Chromeboxes: computers met Chrome OS die je eenvoudig aan je scherm, toetsenbord en muis kunt hangen. Je hebt deze doosjes al vanaf € 200,-. Wil je de serieuze hardware, dan ben je €350,- kwijt.

Voornaamste (zakelijke) voordelen en nadelen van Chrome OS

Beheren en opschonen kost veel tijd

Eén van de zaken waar je bij een grotere (en groeiende) organisatie tegenaan loopt is werkplekbeheer. Als je je computer helemaal ‘dichtzet’ kan de gebruiker er weinig mee. Geef je de gebruiker de complete vrijheid, dan moet je iemand binnen het bedrijf hebben die de machines met regelmaat schoonveegt.

Chrome OS: eenvoudig werkplekbeheer door browser beperking

Deze persoon mag zich bemoeien met virussen, updates, mallware, softwarebeheer en security. Het zijn niet de leuke zaken en ze kosten veel tijd. Verloren uren voor het bedrijf en de collega’s die last krijgen van de genoemde zaken. Chrome OS lost dit probleem op. Je kunt namelijk niets installeren, maar wel alles gebruiken. Mallware en virussen bestaan niet meer, (security) updates worden automatisch gepusht en zijn te beheren in de cloud. Iets waar iedere beheerder blij van wordt!

Scheiding van privé en zakelijk

Het is met Chrome OS zeer eenvoudig om zakelijk en privégebruik te scheiden, doordat je met drie klikken van je zakelijke naar je privé-account schakelt. Dit duurt echter bij dagelijks gebruikt te lang. Daarmee is het niet zo prettig als de gebruikers functie van de Chrome browser. De beta versie van ChromeOS geeft je toegang tot een optie om meerdere gebruikers tegelijkertijd ingelogd te laten zijn op ChromeOS, maar dit is in Beta en blijkt in de praktijk ook nog niet af te zijn.

Privacy: het grootste bezwaar

Na het grootste voordeel wil ik ook gelijk het grootste bezwaar noemen: privacy. Met Chrome OS weet Google echt alles van jou en van je bedrijf. De vraag is of je Google daarin moet en wil vertrouwen.

Conclusie

21 tabs en nog steeds snappy

Inmiddels staan er 21 tabs open en is er een artikel de pen uit. Op de bank geschreven op een verrassend goede laptop met matig toetsenbord. Een laptop die ook met 21 tabs open nog lekker snel werkt.

Prima OS voor de gemiddelde gebruiker

Kan een cloud bedrijf als Voys werken met een cloud OS? Op een aantal mensen na kan dat. De developers kunnen niet coden op Chrome OS. Onze designer Mark Leenders zou zijn Photoshop te veel missen en financiële helden Dennis en Bouwina kunnen niet zonder Excel. De rest van de collega’s? Die vinden in Chrome OS een prettige en snel OS dat snel werkt. Het OS dat scherpe randjes heeft en je gaat een aantal programma’s missen die het werk net wat makkelijker maken. In ruil daarvoor krijg je een probleemloze werkplek en ik denk dat het die concessie waard is.

Het scheelt in ieder geval enorm veel tijd, werk en geld voor het bedrijf dat overstapt op Chrome OS. De perfecte hardware voor ChromeOS bestaat nog niet.

De perfecte hardware bestaat (nog) niet

Waar de hardware van Chromebox goed genoeg is, mist er eigenlijk een gelijkwaardige Chromebook tegenhanger. Een scherm dat goed genoeg is, met een goed backlight toetsenbord en wellicht iets krachtigere hardware voor een bedrag rond de €450,- à €550,-. Daarnaast heb je voor ChromeOS internet nodig dus bij gebruik onderweg is een ingebouwde 4G sim kaart erg prettig. Dit kun je overigens oplossen door WiFi tethering – het delen van je 4G-verbinding van je telefoon via WiFi – te gebruiken, iets dat ook prima werkt. Als het USB docking station dan ook nog ondersteund wordt, dan zijn we er eigenlijk wel.

chrome os op acer

The good and the bad

Voor- en nadelen van de Chrome OS voor bedrijf en gebruiker:

Voordelen

  • Beheer is eenvoudig;
  • Laptop wordt nooit meer traag;
  • Laptops zijn vrij van virussen en mallware en daardoor veilig;
  • Je laptop start razendsnel;
  • Het OS werkt soepel en snappy.

Nadelen

  • Je hebt internet nodig;
  • Google weet nu écht alles;
  • OS heeft scherpe randjes (window management, multi user, geen ondersteuning USB dock)
  • Je moet wat concessies doen op het gebied van software.

Google heeft met Chrome OS een nagenoeg ideaal platform ontwikkeld voor de gemiddelde gebruiker, zowel zakelijk als privé. De Chromebook moet nog net wat beter worden om zakelijk mee te kunnen. Bedrijven die helemaal in de cloud werken hebben voor ongeveer 70% van de gebruikers een perfecte oplossing. Voor de overige 30% blijft werkplekbeheer helaas nog even bestaan.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 november 2017

48% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot internet: dat gaan we veranderen

Van 28 augustus 2017

Op weg naar app only bellen