De vernieuwde telecomwet

auteursafbeelding
Joris
3 oktober 2016 Clock 1 min

Per 1 oktober is de vernieuwde telecomwet ingegaan en dat is heel goed nieuws voor Nederlandse bedrijven. Met deze wet komt er namelijk een einde aan het stilzwijgende verlengen van contracten. 

Wat houdt het in?

Per 1 oktober geldt voor alle zakelijke abonnee contracten die:

voor 1 oktober 2016 zijn aangegaan voor bepaalde duur en die reeds stilzwijgend zijn verlengd of vernieuwd

na 1 oktober 2016 zijn aangegaan en stilzwijgend worden verlengd of vernieuwd; of zijn of worden aangegaan voor onbepaalde duur

op elk moment kosteloos opgezegd kunnen worden opzeggen met een opzegtermijn van ten hoogste een maand.

Kort samengevat is het vanaf nu dus niet meer mogelijk om contracten stilzwijgend te verlengen. Ook  gelden stilzwijgend verlengde contracttermijnen niet meer. Deze contracten blijft wel doorlopen, maar bedrijven hebben de mogelijkheid deze per maand op te zeggen met een opzegtermijn van een maand. Heel veel bedrijven zitten vanaf 1 oktober dus niet meer vast aan hun telefoniecontract.

Impact voor klanten van Voys

Deze wijzigingen hebben geen enkele impact voor de klanten van Voys, omdat wij geen contracttermijn hebben, maar alle diensten altijd per dag opzegbaar zijn. Het maakt het wel eenvoudiger voor bedrijven die naar ons willen overstappen. Zij hoeven niet meer te wachten tot hun stilzwijgend verlengde contract is afgelopen, of hoeven geen afkoopsom over de resterende termijn te betalen.

kort vs lang contract

Risico’s

Veel telecomoperators vinden het belangrijk de zekerheid van een langere contracttermijn te hebben. Zo zijn ze zeker van de inkomsten voor de komende jaren. Na deze wetswijzigingen is het waarschijnlijk dat operators sneller tegen het einde van een overeenkomst een nieuwe contracttermijn met hun klant willen vaststellen. Verder lijkt het logisch dat overeenkomsten langere termijnen zullen gaan hebben. Ons advies is dan ook om je als ondernemer goed bewust te zijn van de impact van de lengte van het contract dat je afsluit.

Hoe dan ook, wij denken dat het aanpassen van deze wet de telecomwereld weer een stukje mooier gemaakt heeft. Daar zijn wij in ieder geval heel erg blij mee!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 3 januari 2024

Voys verliest hoger beroep van RDI: boete blijft staan

Van 27 oktober 2021

5 redenen waarom cloud telefonie een must is voor ondernemers