Gluurapparatuur verpest je bedrijfscultuur

auteursafbeelding
Steven Buurma
13 juli 2021 Clock 4 min

Lees je onze verhalen graag? Meld je dan nu aan voor Marks nieuwsbrief vol verhalen die jou en je onderneming helpen groeien. 

Thuiswerken gaat nooit meer weg. Uit onderzoek van vakbond FNV blijkt dat veel werknemers het fijn vinden om voor een deel thuis te blijven werken. Hybride werken heeft dus de toekomst, maar nog lang niet alle werkgevers zijn daar aan toe. Sommige werkgevers zetten digitale gluurapparatuur in om te controleren of werknemers wel hard genoeg werken. Dat mag volgens de wet. Maar: niet alles wat mag, is daarmee ook goed voor je organisatie.

Oprechte aandacht voor elkaar vergroot de productiviteit meer dan controle via software ooit zal doen

Meegluren met werknemers om te kijken of ze hun werk doen, dat mag volgens de wet. Onder strenge voorwaarden, dat wel. Zo maakt het veel verschil of een werkgever stiekem meegluurt of dit openijk doet. Ook moet een werkgever goed kunnen verantwoorden waarom meegluren in het bedrijfsbelang is. De exacte regels rondom gluurapparatuur voor werkgevers hebben we voor je op een rijtje gezet in dit blog.

Reguleer je alles of laat je mensen vrij?

Voor bedrijven die nog geen ervaring hadden met thuiswerken is het afgelopen anderhalf jaar een enorme omschakeling geweest die voor veel onzekerheid zorgde. Het is ook best een ingewikkeld vraagstuk: reguleer je alles of laat je mensen volledig vrij? Voor veel werkgevers is het een hele puzzel om het thuiswerken goed te faciliteren, zeker als ze dat in de toekomst willen blijven doen. Werkgevers die de controle moeilijk uit handen kunnen geven, zetten daarom gluurapparatuur in om de activiteiten van werknemers te monitoren.

Aanwezigheid lijkt belangrijker dan het resultaat

Als de werkgever openlijk controleert – en zich daarbij aan de AVG houdt – doet hij op papier niet zoveel verkeerd. Hij controleert of de werknemer de laptop aan heeft, aan het bellen is, tickets behandelt en zijn systemen ‘geopend’ heeft. Het resultaat telt ongetwijfeld ook mee, maar de aanwezigheidsplicht lijkt hier zwaarder te wegen. Klok je niet op tijd in, dan plust het systeem er meteen de gemiste minuten bij op. En wil je plassen onder werktijd? Dan meld je dit door daarvoor de code ‘WC’ te kiezen. Werk is werk, je wordt betaalt en de werkgever beslist over de invulling van jouw 8 uren op een dag.

Maar aanwezigheid en motivatie zijn twee heel verschillende dingen. Dat iemand is ingelogd of een bepaald aantal toetsaanslagen haalt, zegt niets over de kwaliteit van het werk. Alles hangt af van de persoon die het werk uitvoert. Het monitoren van arbeidsproductiviteit levert dus helemaal niet de controle op die de werkgever zo hard zoekt, terwijl de privacyschending en het wantrouwen wel grote invloed hebben op de motivatie van de werknemer.

Boodschappen doen onder werktijd

Gelukkig hoor ik ook steeds vaker mooie voorbeelden. Zo ontdekte ik laatst dat een vrij traditionele organisatie ‘uit de buurt’ met een aanzienlijk aantal collega’s bezig is met de implementatie van een nieuw (thuis)werkbeleid. De belangrijkste wijziging wordt dat werken op iedere plek kan en dat werktijden volledig zelf zijn in te delen, afhankelijk van ieders functie. Voorop staat het resultaat en niet de aanwezigheid. Om dit kracht bij te zetten wordt een simpel, maar doeltreffend voorbeeld gebruikt: ‘dit betekent dat je dus gewoon boodschappen kunt doen onder werktijd’. Natuurlijk lukt dit niet binnen elke branche of functie, maar het is wel een mooi voorbeeld van de omschakeling die steeds meer bedrijven maken. Leidend is het resultaat van je projecten en je werk en niet de tijden waarop je dit verricht. Meer flexibiliteit dus!

Transparantie maakt controle overbodig

Een organisatie die een dergelijke beslissing neemt, is er één die vertrouwen heeft in collega’s en dit vooropstelt ten opzichte van controle. De werkgever gelooft oprecht dat ieder zijn of haar rol/functie naar eer en geweten goed vervult. Controle is dan eigenlijk overbodig, zolang je maar meetbaar maakt waar je aan werkt. Als iedereen transparant is, monitor je de voortgang heel simpel. Het vertrouwen dat je geeft, betaalt zich terug in creativiteit en ondernemerschap. Als je maar durft te investeren in mensen, teams en de organisatiecultuur.

privacy thuiswerken spyware gluurapparatuur werkgever werknemer

Van wantrouwen gaat niemand beter presteren

Dus, ongeacht of het wettelijk is toegestaan, het controleren van werknemers moet je helemaal niet willen. Het levert je precies het tegenovergestelde op van wat je wilt bereiken. Van wantrouwen is nog nooit iemand beter gaan presteren. Niemand stijgt boven zichzelf uit als hij niet eens even mag plassen of een kop thee mag zetten zonder melding te maken. Het bedrijfsbelang weegt niet zwaarder dan privacy en vertrouwen: het bedrijfsbelang is afhankelijk van privacy en vertrouwen.

Laat de standaard van 9 tot 5 los

Voor een gezonde toekomst van het bedrijf is hybride werken niet eens een keuze. Voor groei en ontwikkeling heb je slimme, getalenteerde mensen nodig. De zoektocht naar talentvolle mensen slaagt vandaag de dag niet meer door iemand binnen een vast keurslijf te plaatsen. Wie gemotiveerde mensen met veel kennis en ervaring wil aantrekken, doet er goed aan de standaard van 9 tot 5 los te laten. Thuiswerken combineren met een wasje draaien of een wandeling op zijn tijd draagt bij aan het welzijn van medewerkers en daarmee aan het positieve resultaat van je bedrijf.

Echte aandacht werkt beter dan spyware

Door te investeren in de band met mensen, met oprechte interesse in hun welbevinden, bouw je aan een positieve organisatiecultuur. Controleer mensen niet, maar neem ze mee in alle plannen van het bedrijf. Wees de persoon die oprechte aandacht heeft voor de collega’s. Die aandacht geef je in persoon en niet met controle via software.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Marie-José Bonthuis van Privacy1.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 23 april 2024

Voldoen aan de AVG: dit zijn de valkuilen bij internationaal ondernemen

Van 3 januari 2024

Voys verliest hoger beroep van RDI: boete blijft staan