Groeien als ondernemer: 4 lees- en luistertips voor de zomervakantie

auteursafbeelding
Mark Vletter
19 juli 2023 Clock 2 min

Zomervakantie: eindelijk tijd voor ontspanning en misschien heb je zelfs wat ruimte voor nieuwe inzichten. Om je te helpen je vakantie goed te benutten, heb ik een paar lees- en luistertips voor je. Deze helpen je niet alleen om op een andere manier naar je bedrijf te kijken, maar laten je ook nadenken over motivatie, de toekomst, (het einde van) de mensheid en zelfs de waarde van vriendschap. Let’s go!

Hieronder deel ik vier tips met je: twee boeken en twee podcasts. Per tip vertel ik wat je ervan kunt leren of hoe je je erdoor kunt laten inspireren.

1. Lezen | Boek ‘Think Again’ van Adam Grant

Dit boek is een absolute gamechanger. Adam daagt je uit om kritisch naar je gedachten te kijken en hij leert je begrijpen waarom anderen denken zoals ze doen. Laat die romans links liggen en verruim je geest met ‘Think Again’. Het is een soort work-out voor je brein en je zult versteld staan van hoeveel je kunt leren tijdens een zonovergoten (lees)dag op het strand.

2. Lezen | Boek ‘Don’t push me!’ van Genieke Hertoghs

Misschien denk je nu: wat, een zelfhulpboek? Maar geloof mij, dit boek is allesbehalve saai. Genieke ontrafelt de geheimen van motivatie en laat zien hoe je mensen in beweging kunt krijgen. Het tofste is dat je hier niet alleen op het werk iets aan hebt, maar ook in je privéleven. Pak dit boek en laat je verrassen door te leren hoe je anderen beter kunt begrijpen en motiveren. En stiekem verplicht Genieke je om in de wereld van een ander te stappen, en daar kom je Adam van mijn eerste tip dan weer tegen.

3. Luisteren | Podcast ‘The End Of The World with Josh Clark’

Het einde van de wereld is een thema dat vaak voorbij komt, denk maar eens aan de talloze apocalyptische films. Deze podcast tilt het onderwerp naar een hoger niveau. Tijdens het luisteren ga je op avontuur waarin je ontdekt welke grote uitdagingen de mensheid te wachten staat in de komende 200 jaar. Laat je verbazen door de bizarre ideeën waarmee je de wereld om zeep kunt helpen. Doe je koptelefoon op, ga in die hangmat liggen en zet ‘The End Of The World with Josh Clark’ aan. De aflevering ‘The Fermi Paradox’ is mijn favoriet.

4. Luisteren | Podcast ‘Dying for Sex’

Deze podcast is een emotionele rollercoaster die je meeneemt op een reis van ziekte, dood, seks en vooral vriendschap. Klinkt heftig, en dat is het ook. Maar er is niks mis met soms stilstaan bij de kwetsbare kant van het leven en de waarde van menselijke verbindingen. Laat je tijdens het luisteren inspireren door de moed en veerkracht van de hoofdpersonen. Ik vind het een mooie podcast om samen met je partner te luisteren tijdens een lange autorit, op weg naar je vakantiebestemming bijvoorbeeld.

Bonustip

Ik heb nog een extraatje voor je: meld je aan voor mijn persoonlijke nieuwsbrief. Elke maand deel ik mijn nieuwste inzichten over ondernemerschap, persoonlijke groei en bedrijfsgroei. Zie het als een backstagepas die toegang geeft tot mijn gedachten en ervaringen.

Dat waren ze: vier tips én een bonustip om je te laten inspireren deze zomer en te groeien als ondernemer. Ik wens je een fijne vakantie!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 mei 2024

Strategisch samenwerken als impactorganisatie: zo pak je dat aan

Van 22 mei 2024

Belasting en internationalisering: deze fout maakten wij (en zo voorkom jij hem)