Deze 11 gewoonten hebben mijn leven veranderd

auteursafbeelding
Mark Vletter
28 maart 2023 Clock 9 min

Lees je Marks verhalen graag? Meld je dan nu aan voor zijn maandelijkse nieuwsbrief vol verhalen die jou en je onderneming helpen groeien. 

Er zijn maar weinig middelen in het leven die schaars zijn. De twee meest schaarse en waardevolle middelen voor mij zijn mijn tijd en energie. Die energie omvat zowel mijn headspace als aanwezig zijn in het moment.

Omdat tijd en energie voor mij zo waardevol zijn, wil ik ze goed besteden. En ik kan me voorstellen dat jij dat ook wilt. Daarom deel ik elf zaken die het meest aan mijn leven hebben toegevoegd en die mij de afgelopen tien jaar een beter mens hebben gemaakt.

Wat heb ik gedaan? Ik ben gestopt met het volgen van het nieuws, gestopt met het lezen van e-mail, ben meer gaan slapen, ben de dag gaan ownen, heb een tweede brein gebouwd, heb geleerd hoe ik moet pauzeren, heb meer dan duizend momenten in de tijd bevroren, heb mijn smartphone dom gemaakt, heb geleerd nee te zeggen, ben minder gaan doen en heb geleerd snel te beslissen. Dat zijn de elf gewoonten die ik mezelf heb aangeleerd. Ik ga ze allemaal bij langs en vertel je hoe ook jij ze kunt aanleren en toepassen.

1. Stop met het volgen van het nieuws, begin met het volgen van het nieuwe

Ik hou van Twitter, maar tegelijkertijd het is een platform om je te ergeren aan alles wat er mis is met de wereld. Toch is Twitter voor mij een perfect platform om het nieuws te volgen.

Nieuws vertelt je wat er vandaag gebeurt. Het vertelt je geen dingen die elke dag gebeuren. Een voorbeeld: een ongeluk op de snelweg is nieuws, de elektrische revolutie in het vervoer is enkel nieuw. Door het nieuws overschatten we het belang van zeldzame gebeurtenissen en missen we vaak de belangrijkste ontwikkelingen van onze tijd. Ik wil me liever focussen op die belangrijke ontwikkelingen.

Nieuws neemt het volgende in beslag:

 • Tijd
 • Headspace
 • … en het zorgt ervoor dat ik me ellendig voel

Daarom ben ik acht jaar geleden gestopt met het volgen van het nieuws. Geen krant, geen nieuwsprogramma’s, geen nieuwswebsites. Ik volg alleen onderwerpen waarin ik geïnteresseerd ben en die gaan vaak over ‘het nieuwe’.

Ik kan je van harte aanraden om te stoppen met het volgen van het nieuws en te beginnen met het volgen van het nieuwe.

2. Stop met het lezen van je e-mail

E-mail is niets meer dan andermans to-do-lijstjes die in je mailbox terechtkomen. En voor elke mail die je beantwoordt, krijg je weer een reactie terug. Ik begon met mijn e-mail twee keer per dag te lezen, toen één keer per dag, toen één keer per twee dagen. Inmiddels zit ik op eens in de twee weken, en dat is oké. Als mensen me echt nodig hebben, bellen ze me wel.

Stoppen met het lezen van je e-mail is een enorme tijdsbesparing en stressverlager.

3. Slaap meer

Ik heb veel tijd besteed aan meer en beter slapen. Als ik goed uitgerust ben, neem ik betere beslissingen. Daarnaast heb ik dan meer mentale ruimte om alles aan te kunnen wat het leven me voorschotelt. Van meer slapen word ik een betere vader, een betere echtgenoot én een betere collega.

Ik heb veel onderzoek gedaan naar beter slapen en er een video over gemaakt. Die bekijk je hieronder.

4. ‘Own’ de dag

Vier jaar geleden ben ik begonnen met journalen. Het begon heel basaal: wat staan er in mijn agenda en wat wil ik vandaag doen?

Inmiddels is het uitgegroeid tot een uitgebreid systeem waarbij ik beter in staat ben om doelbewust aan te geven waar ik in een week en op een dag aan wil werken. Daarnaast ben ik gaan reflecteren op de dingen die ik doe. Daardoor leer ik meer en doe ik meer dingen die me energie opleveren en minder dingen die me energie kosten.

Mijn dag wordt niet langer bepaald door mijn e-mails, Slack-berichten of andere externe factoren. Ik own de dag en dat maakt me een blijer en gelukkiger mens.

5. Bouw een tweede brein

Mijn zelfreflectiesysteem zorgt ervoor dat ik alles wat ik doe vastleg. Mijn hoofd is er niet voor gemaakt om dingen te onthouden en het jouwe ook niet. Daarom zet ik dingen in mijn digitale, tweede brein. Dit maakt het makkelijk om informatie en afspraken terug te vinden en het heeft mijn productiviteit een enorme boost gegeven.

Zelfreflectie laat me ook positief terugkijken op recente gebeurtenissen. Ik maak van bijna elke dag en elke speciale activiteit een foto. Die foto’s herinneren me aan de dingen waar ik het meest van genoot en die ik het meest waardeerde. Het laat me beseffen hoe gelukkig ik ben dat ik geweldige kinderen heb, een liefhebbende partner en familie, en fantastische collega’s om mee samen te werken.

Als je productiever wilt zijn als persoon en als bedrijf, bouw dan een tweede brein. Ook daarover maakte ik een video.

6. Leer pauzeren

Leren pauzeren is nog steeds iets waarmee ik worstel. Tegelijkertijd is het mijn grootste les geweest van de afgelopen vier jaren. Ik reageer doorgaans snel op dingen die mensen zeggen of doen. Ik reageer instinctief vanuit mijn hart of hoofd, met vaak primaire reacties.

Maar mijn lichaam vertelt me hoe ik me werkelijk voel over wat er gezegd wordt. Een adempauze en een kort moment van bewustwording geven me de mogelijkheid om evenwichtiger te reageren. Het biedt me ook de ruimte om soms helemaal niet te reageren.

Ik leer nog elke dag hoe ik dit beter kan doen en ik ben niet altijd in staat om zo evenwichtig te reageren als ik zou willen. Leren dat dat oké is en dat ik morgen de kans krijg om het opnieuw te proberen, is iets waar ik nog steeds aan werk.

7. Bevries het moment

Met een foto bevries je een moment in de tijd. Ik houd van goede foto’s maken. Als ik dat met mijn telefoon doe, betekent dat dat elke afleiding die de telefoon met zich meebrengt, me uit het moment haalt waar ik in zit. Daarom heb ik altijd een kleine camera of een serieuzer apparaat bij me.

Foto’s zijn niet alleen een geweldig cadeau voor de mensen die ik vastleg. Ze hebben ook de kracht om je te herinneren aan een moment zoals niets anders dat kan.

8. Maak je smartphone dom

Je telefoon is een afleidend apparaat met een heleboel apps en meldingen die om je aandacht vechten. En als je een smartwatch draagt, wordt het nog erger.

Uitschakelen en verwijderen zijn de twee manieren waarmee ik ervoor zorg dat mijn apparaten mijn leven niet in de weg zitten. Zo staat er geen e-mail op mijn telefoon, geen Slack, geen Twitter en geen Instagram. Het wereldwijde gemiddelde dagelijkse gebruik van sociale media is twee uur en dertig minuten. Door de apps van mijn telefoon te halen, win ik dus tweeënhalf uur die ik kan besteden aan de dingen die ik wél belangrijk vind.

Alle WhatsApp-groepen zijn stil en als de focusmodus aanstaat, komen er geen meldingen binnen, behalve van mijn kinderen en partner. De kinderen weten dat ze moeten bellen als ze hulp nodig hebben en als ze dat doen gaat de telefoon altijd over. En voor familiecommunicatie gebruiken we enkel Signal.

Op mijn horloge ontvang ik alleen meldingen van mijn agenda en oproepen. Voor het bedienen van de televisie gebruik ik een universele afstandsbediening, niet de apps op mijn smartphone. En in de slaapkamer hebben we een wekker die de tijd aangeeft, geen telefoon.

Je smartphone dom maken en het apparaat uitzetten is een van de beste investeringen die je dit jaar zult doen. Als je die tweeënhalf uur per dag wint, krijg je elk jaar dertig (!) extra dagen die je kunt besteden aan zaken die er voor jou toe doen. WOW!

9. Leer nee zeggen

Nee leren zeggen is een andere grote tijdswinst in mijn leven. Nee zeggen tegen de dingen waarop ik me niet wil concentreren geeft me de tijd en de ruimte om standaard ja te zeggen tegen de dingen waarop ik me wél wil focussen.

Mijn kinderen en mijn partner krijgen standaard ja als antwoord voor elke activiteit die ze voorstellen. Net als mijn vrienden. En als mijn collega’s hulp nodig hebben is mijn standaard-antwoord ook ja. Voor alle andere dingen is mijn standaard-antwoord nee. En als je iets morgen niet wilt doen, wil je het over twee maanden ook niet. Je beschermt je toekomstige zelf daarom als je vaker nee zegt.

En daar is een reden voor. Daarmee kom ik bij de tiende gewoonte die ik mezelf heb aangeleerd.

10. Doe minder

Het klinkt zo logisch als ik dit hardop zeg: elke actie leidt tot een reactie. En die reactie kost vaak veel meer tijd dan de actie zelf.

Als ik ja zeg tegen het spreken op een evenement (actie), betekent dit dat mensen mij erover gaan mailen, dat ze zaken willen afstemmen, dat ik me moet voorbereiden, dat ik moet reizen, en dat ik de keynote moet geven.

Minder doen betekent dat ik meer dingen kan doen die ik echt belangrijk vind.

11. Beslis snel

Bij het nemen van beslissingen heb ik geleerd dat het belangrijk is dat ik die keuze snel maak. Mijn hoofd kan maar een beperkte hoeveelheid informatie bevatten: als ik geen beslissing neem, blijft het vraagstuk in mijn hoofd hangen en neemt het headspace in beslag.

Ik gebruik een paar systemen om snel te beslissen, waaronder de standaard nee en standaard ja. Omdat ik zoveel geleerd heb over besluitvorming heb ik ook over dit onderwerp een video gemaakt die je wellicht interessant vindt.

Alle 11 gewoonten op een rij

Dit zijn de elf gewoonten die ik geleerd heb en die ik elke dag probeer toe te passen.

 1. Ik ben gestopt met het volgen van het nieuws
 2. Ik ben gestopt met het lezen van e-mail
 3. Ik ben meer gaan slapen
 4. Ik ben begonnen met de dag te ownen
 5. Ik heb een tweede brein gebouwd
 6. Ik heb geleerd hoe te pauzeren
 7. Ik heb meer dan duizend momenten in de tijd bevroren
 8. Ik heb mijn smartphone dom gemaakt
 9. Ik heb geleerd nee te zeggen
 10. Ik ben begonnen met minder doen
 11. Ik leerde snel te beslissen

Ik hoop dat hier zinvolle gewoonten tussen staan die je je eigen durft te maken. Graag hoor ik wat jou het meest geholpen heeft, zeker als het niet op de lijst staat. Je vindt me op Twitter als @MarkV.

Bedankt voor het lezen. Als je van dit soort verhalen houdt, dan is mijn maandelijkse nieuwsbrief misschien wel iets voor jou. Meld je vandaag nog aan.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 7 juni 2023

Zo bouw je een informatieorganisatie

Van 7 december 2022

Het Voys-eindejaarslijstje: dit zijn de populairste verhalen van 2022