Help! Ik mag een nieuwe laptop uitzoeken!

auteursafbeelding
Mark Vletter
23 oktober 2012 Clock 2 min

Ik kreeg na het schrijven van het stuk Geen Apple voor Mark van verschillende ondernemers de vraag welke laptop ik dan wel gekozen heb en welke laptop ik hen zou aanraden. Een goede reden voor een nieuw stukje schrijven: “Help! Ik mag een nieuwe laptop uitzoeken!”

Voor het uitzoeken van een laptop zijn er een aantal tips die je kunnen leiden tot een goede keuze.

  • Weg met het budget
  • Volg de nerds
  • Je laptop is niet graag alleen

Tip 1 – Weg met het budget

Vaak stel je een budget voor jezelf om daarmee een maximumprijs te stellen aan je nieuwe werkpaardje. Ik raad dat niet aan. Een nieuwe laptop mag namelijk best wat kosten. In 2002 zat de gemiddelde hoogopgeleide Nederlander 16 uur per week achter de computer. Volgens onderzoek van de Universiteit van Twente zat de hoogopgeleide Nederlander in 2011 al 2,5 uur per dag op het internet, wat neer komt op 18 uur per week. De tijd die je doorbrengt achter een laptop is dus niet schaars.

Stel je voor dat je 5% sneller kunt werken omdat je laptop net wat meer heeft gekost en daardoor sneller is. Stel je voor dat je nog 5% sneller werkt omdat je minder gefrustreerd bent over je computer. Je bespaart dan 93 uur per jaar. Zet dat eens weg tegen je uurtarief en kijk dan hoe ‘duur’ die laptop eigenlijk is.
telefoonlijnen kabels_1

Tip 2 – Volg de nerds

Hoe selecteert de nerd zijn nieuwe laptop? Dat is per nerd verschillend, maar ze lezen vrijwel allemaal de Tweakers Best Buy Guide . Deze gids is opgedeeld in prijscategorieën. Mocht de prijs van je nieuwe laptop wel belangrijk zijn, dan vind je op tweakers.net welke laptop de beste prijs-kwaliteit verhouding biedt.

Nerds kijken vaak naar de technisch specificaties. Maar…het oog wil ook wat. Daarnaast mag de laptop de beste specificaties hebben, maar als deze 5 kilo zwaar is word je er ook niet gelukkiger van. Daarom zijn er Ultrabooks ontwikkeld. Deze bieden zowel de nodige technische specificaties als de looks. Ook dit soort laptops neemt Tweakers wel eens in de koopgids mee. Zo kwam ik terecht bij mijn Asus Zenbook Prime.

Tip 3 – Je laptop is niet graag alleen

Nieuwe laptop gekocht, er helemaal gelukkig mee en je neemt hem overal mee naartoe. Op iedere plek waar je komt tover je vol trots het nieuwe werkwonder op je bureau. Toch kun je pas echt lekker werken als alle benodigdheden voor je laptop aanwezig zijn. Koop dus in ieder geval:

  • Een extra adapter: 1 voor je werkplek thuis, 1 voor onderweg
  • Een muis: voorkomt RSI en werkt fijner en sneller.

Je kunt kiezen voor een draadloze muis, maar ik hou persoonlijk niet van het geneuzel met batterijen. Wat je eventueel ook nog kunt kopen is een USB docking station.

docking station

Op dit apparaat sluit je je externe toetsenbord, muis, keyboard en monitor aan en met slechts 1 USB kabel verbind je deze aan je laptop. Daarmee bent je gelijk klaar met inpluggen en kun je aan het werk.

Veel plezier en succes

Tot zover mijn koopadvies. Veel plezier met shoppen.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 april 2024

Eerste plaats in Emerce 100: Voys beste zakelijke telefonieaanbieder van Nederland

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving