Het Voys-avontuur begint met Appical

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
4 maart 2019 Clock 4 min

Toen ik de vacature van contentmarketeer bij Voys zag, dacht ik: dat wil ik! Ik solliciteerde, mocht op gesprek komen, liep een dag mee en voor ik het wist was ik aangenomen. Als contentmarketeer ga ik mooie verhalen over Voys schrijven. De manier waarop ik ben ingewerkt vind ik bijzonder, daarom wijd ik hier mijn eerste verhaal aan.

Knikkende knieën en een hartslag die door het dak gaat. Ik ben best zenuwachtig voor mijn eerste werkdag als contentmarketeer bij Voys. Gelukkig heb ik er ook veel zin in. Gezonde spanning, zo kun je het wel noemen.

Mijn nieuwe collega’s Harriet en Wouter halen me op in de hal van Het Kwadraat. Zij zijn mijn Kickstarter coaches. Digitaal heb ik al even kennis met ze gemaakt. Een week voor m’n eerste werkdag ontving ik een mail van hen. Of ik alvast een paar korte vragen wilde beantwoorden in Appical, de online onboarding tool van Voys.

Een goed begin is het halve werk

‘Maar een goed begin is maar de helft’, zeggen de mannen van De Jeugd van Tegenwoordig. Daar maak ik liever van: ‘en een goed begin is ál de helft’. Wie begint aan een nieuwe baan, wil het graag zo goed mogelijk doen. Je beste beentje voor zetten en een positieve indruk maken op je nieuwe collega’s. Een goede start vind ik daarvoor cruciaal, daarmee kom je een heel eind. Gelukkig denkt Voys daar net zo over.

Rustig aan

Mijn eerste werkdag begint ontspannen met een kop koffie aan de stamtafel. Tijdens een gesprek met de Kickstarter coaches wordt al snel duidelijk: ik krijg alle ruimte en tijd om Voys te leren kennen. Daardoor verdwijnen mijn zenuwen als sneeuw voor de zon. Appical, het programma waarmee ik eerder al kennismaakte, is de leidraad voor de komende twee tot drie weken. Aan het einde van elke werkdag bespreek ik de vragen en opdrachten uit het programma met de Kickstarter coaches.

Geen stress

Veel mensen vinden de eerste dagen bij een nieuwe baan spannend en stressvol. Ik ben echt niet de enige. Je weet vaak niet wat je moet doen en je hebt het gevoel dat je in het diepe wordt gegooid. Niet zo gek dus, die stress. Met de online onboarding tool Appical en het uitgebreide inwerktraject zorgt Voys ervoor dat die spanning nergens voor nodig is.

Appical

Hoe moet je je ziek melden? Wanneer ontvang je je salaris? Wat doe je als de koffiebonen op zijn? Hoe werkt Freedom, het Voys-telefonieplatform? Je kunt het zo gek niet bedenken of de vraag komt voorbij in Appical. De vragen vormen geen test, maar zorgen ervoor dat ik mijn weg kan vinden binnen de organisatie. Dit betekent dat ik op onderzoek uit moet gaan. Naast vragen zijn er opdrachten en reminders. Heb ik bijvoorbeeld al accounts en wachtwoorden voor de programma’s die ik gebruik? En weet ik wat mijn werktijden zijn?

Open armen

En met open, bedoel ik wijd open. Ik heb vanaf dag één toegang tot alle systemen en programma’s waarmee Voys werkt. Neem Het Orakel. Dit is de online Voys-vraagbaak. De antwoorden op vragen die ik in Appical voorgeschoteld krijg, kan ik in Het Orakel opzoeken. Ook Glassfrog is een belangrijke om te noemen. Hierin zie je onder andere wie welke rol vervult binnen de organisatie. Zo weet je precies bij wie je waarvoor kunt aankloppen. En ja, een rol. Binnen het zelfsturende Voys zijn er namelijk geen functies, maar rollen.

Zelfsturing, hoe werkt dat?

Dat was precies wat ik me afvroeg op het moment dat ik solliciteerde. Als je, net als ik, van een hiërarchische naar een zelfsturende organisatie gaat, dan komt een heleboel op je af. Informatie die je ergens in je brein moet opslaan, moet begrijpen en straks ook echt wat mee moet gaan doen. Je leest een hoop over zelfsturing, maar je weet nog niet hoe het in de praktijk werkt. Voys werkt volgens het principe van Holacracy, een term die ik nooit eerder had gehoord. Appical leert me de basics van Holacracy. Daarnaast voer ik vier gesprekken met de Holacracy coach, die dieper op het onderwerp ingaat.

Spons

Naast de informatie over Holacracy, heeft Voys natuurlijk een product dat ik moet leren kennen: zakelijke, vaste telefonie via het internet. En dan zijn er ook mijn collega’s die zich in andere cirkels bevinden. Appical helpt om al die informatie overzichtelijk te maken. Door opdrachten als ‘Ga even met iemand van cirkel X zitten om kennis te maken met het werk dat binnen die cirkel wordt uitgevoerd’, heb ik na een tijdje elke cirkel ontmoet en weet ik ongeveer waar mijn collega’s zich mee bezighouden. Na een paar werkweken ‘sponsen’ kan ik aan vrienden best goed uitleggen hoe Voys in elkaar steekt en hoe het in grote lijnen zit met Holacracy.

They see me rollin’

Ik vind het heel fijn dat ik goed voorbereid aan het werk kan en dat ik zoveel ruimte heb gekregen om rustig mijn weg te vinden binnen Voys. Natuurlijk weet ik nog lang niet alles, maar de basis is aanwezig en ik weet bij wie ik waarvoor kan aankloppen. Die knikkende knieën waren nergens voor nodig. Nu de inwerktijd voorbij is, is het tijd om ‘echt’ werk te verzetten. Dat gaat stapje voor stapje. Ik neem wat taken op me en kijk mee waar ik wil. Binnenkort ga ik binnen mijn cirkel Spraakmakers mijn eerste rollen vervullen: aan de bak!

Ben je benieuwd hoe het me vergaat bij Voys? Neem gerust contact met me op via maya@voys.nl of 050-7009947.Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 22 mei 2024

Bliksemstage bij Voys: Zo maken we kinderen enthousiast over tech  

Van 29 april 2024

Eerste plaats in Emerce 100: Voys beste zakelijke telefonieaanbieder van Nederland