Hoe we onze online privacy terugkrijgen

auteursafbeelding
Mark Vletter
3 september 2013
Clock 3 min
Image placeholder

Een blik vooruit

Het is december 2014. IJsland is in korte tijd het hoofdkwartier van de wereld geworden voor datacenters. Het feit dat IJsland als één van de weinige landen in de wereld privacyvriendelijk is gebleven, heeft het land geen windeieren gelegd.

Silent Circle, de aanbieder van versleutelde e-mail oplossingen, heeft een doorstart gemaakt in IJsland, nadat ze in 2013 (net als Lavabit) gedwongen werden de dienstverlening in de USA te staken. Het mailplatform van Silent Circle is volledig open source geworden. Google is in een jaar tijd 21% van haar zakelijke klanten kwijtgeraakt aan Silent Circle, nadat deze partij de cloud agendaservice van OwnCloud begon aan te bieden.

Iceland

Google verliest

Google verliest op alle fronten.

The Privacy Circle

De bedrijven die de diensten leveren, hebben zich verzameld in de Privacy Circle. Zij bieden een totale beveiligde hosted (werkplek)oplossing, die zowel in de zakelijke als privésfeer snel haar weg heeft gevonden. Laptop en smartphone zetten via het internet een beveiligde verbinding op met Privacy Circle, zodat spraak- en dataverkeer niet meer afluisterbaar zijn. Browser- en gespreksgeschiedenis worden bewaard zolang de gebruiker dat wil, of wordt geanonimiseerd opgeslagen, zodat waardevolle (management)data niet verloren gaat en anonimiteit is gewaarborgd.

Online privacy is terug en het verovert de wereld. Landen en diensten die het kunnen garanderen zijn zeer succesvol.

Spy

Terug naar september 2013

Vandaag de dag leven we in een wereld waar het Prism afluisterschandaal van de NSA, de Amerikaanse Nationale Veiligheidsdienst, iedere dag groter lijkt te worden. Online privacy is verdwenen en klokkenluiders worden aan de schandpaal genageld. De UK doet met haar Tempora program niet onder voor de USA en vele andere landen blijken vergelijkbare programma’s te hebben. Dit kan en moet anders. Wil je je privacy beter gewaarborgd zien, dan vind je hier een alternatieve tool. Een duidelijk beeld van de omvang van Prism krijg je op getprsm.com.

Nutteloze wetten

In 2012 was het totale budget van de vijftien veiligheidsdiensten van Amerika 75 miljard dollar. De NSA kreeg daar ongeveer 10 miljard dollar van toegewezen. Ons eigen CBP vertelde ons in 2011 dat de wetten die sinds de aanslagen van 11 september 2001 zijn ingesteld, in het kader van terrorisme- en criminaliteitsbestrijding, zich ‘niet hebben bewezen’. Wat kun je mooie dingen betekenen voor de wereld, als je een budget van 75 miljard dollar krijgt…

Internetvrijheid

Op 5 mei 2012 schreef ik een stuk over het vieren van de (internet)vrijheid.

Eén quote uit dat stuk wil ik herhalen:

“He who gives up freedom for safety deserves neither”

Benjamin Franklin

Is dit eerder geschreven artikel onzin? Nee, alle techniek bestaat om het te realiseren. Voys gaat haar steentje er in ieder geval aan bijdragen, door het platform in 2014 open source te maken. Verder gaat Voys aan het begin van volgend kwartaal TLS en sRTP aanbieden. Hiermee worden de spraakverbindingen versleuteld en is de verbinding tussen Voys en de klant niet afluisterbaar. Ik hoop dat het internetschandaal met Prism ons het belang van online privacy laat inzien. Aan de nerds de taak om de producten net zo goed en vriendelijk te maken als de privacyonvriendelijke tegenhangers.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 23 april 2024

Voldoen aan de AVG: dit zijn de valkuilen bij internationaal ondernemen

Van 3 januari 2024

Voys verliest hoger beroep van RDI: boete blijft staan