Internet maakt IT-onderwijs mogelijk voor 350 kinderen in de favela’s van Rio de Janeiro

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
11 maart 2019 Clock 3 min

Voys ondersteunt sinds dit jaar EduMais, een non-profitorganisatie die werkzaam is in de favela’s van Rio de Janeiro, Brazilië. Met de hulp van Voys wordt er een glasvezelverbinding gelegd. Hierdoor kunnen 350 kinderen en jongeren in de sloppenwijken IT-onderwijs van EduMais volgen. Maak kennis met het werk van deze organisatie.

Kwalitatief en hoogwaardig onderwijs aanbieden aan kansarme kinderen en jongeren in de favela’s van Rio de Janeiro. Dat is het doel van van Edumais, een non-profitorganisatie opgericht door de Groningse Diana Nijboer. De sloppenwijken waarin Edumais werkt liggen tussen de rijke wijken Copacabana en Ipanema. Door de omstandigheden waarin de kinderen in de tussenliggende favela’s verkeren, kunnen ze regelmatig niet naar school.

Talenten benutten

De omstandigheden waarin de kinderen leven mogen er natuurlijk niet voor zorgen dat ze hun talenten niet benutten. Daarom brengt EduMais ze kennis en vaardigheden bij met educatieve programma’s, zodat er een betere toekomst op hen wacht. Een toekomst zonder armoede, geweld en drugs.

Aanvullend onderwijs

Een gemiddelde lesdag voor de kinderen in de sloppenwijken duurt drie tot vier uren, inclusief een gewone pauze en een lunchpauze. Ouders hebben het geld niet voor aanvullend onderwijs. Daarbij komt dat de openbare scholen in Brazilië onderwijs geven op laag niveau. Aanvullend onderwijs is daarom erg belangrijk en EduMais voorziet in die behoefte.

Breed lesprogramma

Er werken zo’n 15 tot 25 vrijwilligers bij EduMais. Samen verzorgen zij 9 gratis educatieve programma’s voor zo’n 350 kinderen en jongeren. Denk aan programma’s als Engels, Web en Game Design, Ondernemerschap en Voorbereiding op de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er een naschoolse opvang en een voetbalprogramma dat op onderwijs is gebaseerd. Ook zijn er in de zomervakanties verschillende zomerkampen en internationale uitwisselingen.

Doorgroeien

De jonge Braziliaanse student Computerwetenschappen Roger was leerling bij EduMais. Hij volgde de cursussen Ondernemerschap en Voorbereiding op de arbeidsmarkt. Hier ontdekte hij zijn passie voor robotica. In januari verzorgde hij het eerste zomerkamp Programmeren van EduMais en later dit jaar gaat hij de lessen Web en Game Design geven. Door deze programma’s te verzorgen kan Roger ervaring opdoen, zijn vaardigheden uitbreiden en zich verder voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Web en Game Design

De cursus Web Design geeft EduMais op dit moment vorm met Weebly. Met dit ‘drag and drop’-systeem krijgen jongeren snel het vertrouwen dat zij zelf een site kunnen bouwen. In de toekomst wil EduMais de jongeren graag websites in WordPress laten bouwen. Bij de cursus Game Design maken de kinderen een eigen spel met behulp van Scratch. De kinderen kiezen samen met hun team een held en een missie uit. Ze bedenken hardop wat er allemaal moet gebeuren in het spel. Niets gaat automatisch, de kinderen moeten alles zelf uitvoeren. Wat moet er gebeuren om je held precies te laten doen wat je wilt?

Internet van groot belang

Voor de programma’s Web en Game design is een stabiele internetverbinding erg belangrijk en hieraan schortte het nogal eens. Door de steun van Voys komt er nu een glasvezelverbinding tot stand, waardoor de lessen een stuk minder gevoelig worden voor onderbrekingen. De docent en de leerlingen hoeven zich nu minder zorgen te maken of de les wel of niet kan doorgaan.

Inspiratie

Het werk van EduMais past goed bij de missie van Voys: Het faciliteren van vrijheid en ondernemerschap met als doel baanbrekende communicatie en inspiratie.” De lesprogramma’s zorgen ervoor dat er een betere toekomst wacht op de kinderen en jongeren in de favela’s. Zij kunnen hun talenten benutten, hun vaardigheden uitbreiden en een inspiratiebron zijn voor anderen, net als Roger.

Meer weten over EduMais? Op de website lees je over het ontstaan en werk van de deze non-profitorganisatie.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 22 mei 2024

Bliksemstage bij Voys: Zo maken we kinderen enthousiast over tech  

Van 29 april 2024

Eerste plaats in Emerce 100: Voys beste zakelijke telefonieaanbieder van Nederland