Kobo Aura One review

auteursafbeelding
Mark Vletter
7 september 2016 Clock 7 min

Sinds ik in 2003 de eerste product demo van E Ink van Philips op technologiebeurs CeBIT zag, ben ik fan. 13 jaar later komt Kobo met de nieuwe Kobo Aura One. Een 7,8″ e-reader die voor € 229,- de jouwe wordt. Wat krijg je voor dat geld?

Een stukje E Ink & e-reader geschiedenis

E Ink (electronic ink) werd in 2003 gepresenteerd als de vervanger van papier. Een zwart-witscherm dat amper energie vraagt, toch zijn aan-uitstatus vasthoudt en daarmee leest als papier. De verwachte toepassing was in 2003 al de vervanger van het boek.

e-ink-philips-ereader-cebit-2003

De e-reader en E Ink demo van Philips op CeBIT 2003.

Nu ben ik niet de lezer thuis, dus de eerste e-reader leek al snel het favoriete stukje techniek van mijn vrouw. Ik ontdekte echter Pocket, waarmee je internetartikelen kunt opslaan om later te lezen. En Pocket staat ook op de Kobo Aura HD die ik eind 2013 aanschaf.

De Kobo Aura One

In augustus werd de Aura One aangekondigd. Het scherm is niet alleen groter geworden (7,8″ versus de oude 6,8″), maar de rand om het scherm is eveneens kleiner geworden. Bovendien is de Aura One waterdicht, dus lezen in bad wordt daarmee mogelijk. Nu zit ik nooit in bad, maar met het argument “ik schrijf er een mooi blogje over” bestelde ik de One en lag hij gisteren thuis op de mat.

Kobo Aura One, de eerste indruk

“Mooi”, aldus Eise van bijna 4 die het vooral had over het doosje waar de e-reader in zit. “Mooi, maar wellicht wat saai”, vond papa. Nu koop je geen e-reader voor het esthetische aspect, dus was de verpakking snel verdwenen en werd het apparaat aangeslingerd.

Na het aanzetten wil de One zich aanmelden voor de wifi. Daarbij vallen een aantal dingen op:

  • De wifi wordt niet gesorteerd op sterkte, dus ik mag naar pagina twee van de wifi-netwerken om het juiste netwerk te kunnen selecteren.
  • Zo merk ik ook direct dat er nog steeds geen goede paginering -het eenvoudig kunnen doorlopen van lange lijsten over meerdere pagina- op de Kobo zit. En dat zijn helaas niet de enige gebruikersverbeteringen (UX/UI) die er mogelijk zijn:
  • Tussen ‘de knoppen’ en ‘de paginatitel’ zit amper verschil, waardoor het niet duidelijk is wanneer je op een link / knop klikt en wanneer het om platte tekst gaat.
  • Als er eenmaal een wifi-verbinding is probeert de Kobo de laatste versie van de software te updaten. Dat downloaden lukt, maar het installeren niet, want de accu is te leeg. Het aan de stroom leggen van de Kobo maakt geen verschil. “Gij hebt 30% accuspanning nodig”, blijft de melding. Een adapter wordt – in tegenstelling tot de kabel – niet bij de Kobo geleverd. Iets wat ik heel goed vind, want daar hebben we er inmiddels toch wel genoeg van.
kobo-aura-one-setup
Ingebruikname van de Kobo gaat niet soepel.

De update overslaan kan niet, hoe vol de accu zit kun je niet zien en voor iedere nieuwe poging moet je je opnieuw aanmelden op je wifi-netwerk, want die instellingen blijven niet behouden. Geen soepele start voor Kobo; ik hoopte toch echt dat deze ‘ongemakken’ drie jaar later wel wat liefde hadden gekregen.

Gelukkig laadt de Kobo redelijk snel op, dus na 30 minuten kan ik de update installeren. Nu kan het onderzoek naar de verschillen tussen de Aura HD en deze nieuwe Aura One echt beginnen.

Kobo Aura One voor dagelijks gebruik

Schaduwval, waterdichtheid en vuil

Een belangrijke verbetering is de manier waarop het scherm is geïnstalleerd. Het scherm ligt niet meer dieper (zie foto), maar zit nagenoeg tegen de oppervlakte. Daardoor heb je minder last van schaduwval, waar ik me bij de HD vaak aan ergerde. Ook krijg je geen vuil meer in de randen. Dat dieperliggende scherm had overigens ook een voordeel: je had standaard krasbescherming. De One lost dit op door het buitenste randje iets hoger te maken (ook al is dit randje slechts 10den van millimeters hoog, het werkt wel).

schaduwval-kobo-hd-vs-one

Voor mogelijke krassen zijn op dit moment verder geen oplossingen. Kobo levert geen hoesje of case bij de One, ook niet als je er extra voor wil betalen. Gemiste kans!

Doordat de One waterdicht is gemaakt, is het SD-slot verdwenen. Niet erg, want de standaard 8GB aan opslag is meer dan genoeg.

(Touch)screen iets beter

Het touch screen (aanraakgevoelige scherm) is net wat beter geworden, waardoor je niet meer – zoals bij de HD – met je nagel moet tikken. De One lijkt ook net wat sneller te reageren dan de HD, ook al blijft hij haperen bij pagina’s met afbeeldingen erop. Dit voelt niet erg 2016. Of de hapering komt door de kracht van de processor of door de techniek van het E Ink scherm kan ik niet goed bepalen.

Het nieuwe scherm van de One lijkt ook langer ‘goed’ te blijven. Dit klinkt gek, maar om scherpe weergave mogelijk te maken, doet een e-reader om de zoveel pagina’s een totale refresh van het scherm. Hoewel je dit zelf kunt instellen, staat dit bij mij bij de HD versie standaard op twee pagina’s; daarna zie je kwaliteitsverval plaatsvinden. Bij de One kun je goed af met een standaard van zes pagina’s.

Een resolutie van 1872 x 1404 pixels is hoog en dat zorgt voor een prachtige scherpe weergave.

Automatische belichting

Een mooie nieuwe functie is automatische belichting. Zowel de One als de HD hebben een back light waarmee je in het donker kunt lezen. De One past zich automatisch aan, aan de hoeveelheid licht in de kamer. Een mooie functie waarmee je altijd prettig leest. Als ik in het donker heel kritisch kijk, zie ik onderin het scherm een klein beetje back light bleeding, maar dan ben ik ook echt een kniesoor.

Dunner, bijna even zwaar en een kleinere accu

De One is een stuk dunner dan de Aura HD en die afslankkuur misstaat niet. Om hem dunner te maken en licht te houden – hij is maar 12 gram zwaarder – is een kleinere accu geplaatst. Kleinere accu + groter scherm + slim achtergrondlicht zorgt voor een kortere accuduur. Kobo praat bij de One over ‘tot één maand’, waar de HD ‘tot twee maanden’ mee moet gaan. In vergelijking met smartphones die je dagelijks oplaadt, is een maand een verademing.

Groter = beter

Het grote scherm zelf is heel prettig. Dit 7,8″ formaat leest gewoon heel fijn. Qua gewicht ligt de One goed in de hand. Je merkt pas bij langer lezen het nadeel van het grote formaat, doordat je meer gewicht moet dragen als je hem met één hand vasthoudt. Dit komt doordat het zwaartepunt verder ligt vanwege de grootte. Dit is (ook bij langer gebruik) gelukkig niet vervelend.

De software

De software van de Kobo doet het prima, maar ook niet meer dan dat. Aantekeningen die ik maak op de ene Kobo komen netjes op de andere Kobo. Ook wordt netjes doorgegeven op welke bladzijde van een boek ik was gebleven. De webshop van Kobo benader je direct vanaf de e-reader dus nieuwe boeken pik je zo op.

Zoals eerder genoemd is er geen paginering: ik kan niet snel springen naar de ‘A’ voor alle titels die een A bevatten. De globale zoekfunctie is gelukkig een goed alternatief en deze zoekt zelfs in de titels van mijn Pocket-artikelen.

pagination-kobo-aura-one

Pocket heeft geen multiselect-optie waardoor het onmogelijk is om artikelen in batch te archiveren. Ook is het niet mogelijk om aantekeningen te maken in Pocket artikelen. Bij het verwijderen vraagt Kobo bovendien of ik het artikel ook uit Pocket wil verwijderen. Helaas slaat hij deze instelling daarna niet op als de nieuwe standaard.

Ook kom ik soms vast te zitten in Pocket-artikelen, bijvoorbeeld als deze grote afbeeldingen hebben. Ik kan dan niet meer door het artikel bladeren, maar hij lijkt het plaatje of tekst te selecteren als ik probeer te bladeren. Op dat moment mis ik fysieke blader knoppen.

Overall is het niet slecht, maar er kan nog zo veel beter en dat is eigenlijk al drie jaar zo.

Is de Kobo HD One zijn geld waard?

Als je op dit moment geen e-reader hebt en je overweegt er één te kopen dan is de One met het grote scherm een heel goede en wellicht zelfs de beste keus. Beschik je over een e-reader, dan wordt het een ander verhaal.

Ja, het grote scherm is handig. Ja, het is fijn dat het scherm dicht aan de oppervlakte ligt. Ja, het is cool dat hij waterdicht is. En ja, de auto backlight functie is zeer prettig. Maar overall zijn het kleine verbeteringen en geen grote stappen.

Daar komt bij dat er nog geen hoesjes zijn, hij alleen in zwart te verkrijgen is en een heel klein beetje backlight bleeding lijkt te hebben. Ook verdient de software van de Kobo wat UX- / UI-liefde. De accuduur is korter en het SD-slot is verdwenen, dus je moet het doen met 8 GB opslag.

Ben je een echte lezer en gebruik je je e-reader nu iedere dag, dan is de One een erg mooie upgrade. Ben je een minder frequente lezer dan is de upgrade naar mijn mening een tough sell.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 25 januari 2023

Review: dit zijn de beste headsets met goede microfoon van 2023

Van 7 december 2022

Het Voys-eindejaarslijstje: dit zijn de populairste verhalen van 2022