Leven als Digital Nomad

auteursafbeelding
Joris
16 juni 2015 Clock 7 min
Image placeholder

Gastblog van Patrick Loonstra die een half jaar leeft en werkt in Zuid Amerika.

Het plan

Terwijl in Nederland de werkdag begint, schrijf ik dit artikel tijdens een acht uur durende, nachtelijke busrit. Dat was precies wat al een hele tijd door m’n kop ging: reizen én werken tegelijk. En als je iets interessant vindt, zie je het overal opduiken. Het Digital Nomads fenomeen was voor mij dan ook vaak een onderwerp om over te dagdromen. Een droom om onafhankelijk van een locatie te kunnen werken én te leven. Want wat ze bij Voys met een heel team in Spanje kunnen, kan ik met mijn éénmans designstudio immers toch ook wel? Werken doe ik sowieso al locatie-onafhankelijk: thuis, op mijn kantoor in de binnenstad of in een van de vele koffietoko’s die Groningen rijk is.

Toen mijn vriendin plots ‘between jobs’ kwam te zitten stond ons dan ook weinig in de weg om onze droom werkelijkheid te laten worden. En zo werd een droom een plan en een plan een planning: wij vertrokken naar Zuid-Amerika.

De uitvoering

We pakten het direct drastisch aan: we zegden de huur voor ons huis op, brachten alle spullen naar de schuur van mijn moeder en boekten een ticket naar Ecuador. Om een half jaar later weer terug te vliegen vanaf Peru. Inmiddels leven we bijna twee maanden in Quito, de hoofdstad van Ecuador. Op 2.800 meter hoogte hebben we via AirBNB een appartement gehuurd en leven we hier ons leven. Binnenkort vervolgen we onze reis naar Peru en Bolivia. Genoeg te zien, te doen en te beleven hier.

En nu aan het werk

Allemaal leuk en aardig, zo’n nomadenbestaan, maar er moet ook wat verdiend – en dus gewerkt – worden om het allemaal te kunnen bekostigen. Dat begint natuurlijk met het meenemen van je apparatuur en werkgerelateerde zaken: MacBook met de nodige software, Wacom Tablet, externe harddisk met archief, Moleskin, papiermonsters, kleurwaaiers en een goede koptelefoon (met noise cancelling, dank voor de tip Mark). Alles past met gemak in een Eastpak tas, waardoor ik super mobiel ben. Dat – samen met een grote backpack van nét 10 kilo – maakt mijn leven dit half jaar ongelooflijk overzichtelijk. Heerlijk!

Offline werken

De hardware en software leveren in Ecuador geen problemen op, dat zit standaard in de rugzak en werkt net zo als in Nederland. De uitdaging begint bij de internetverbinding. Het is er wel, maar het is even zoeken. Heb je het eenmaal gevonden, dan lijkt het alsof je in 1998 aan het internetten bent. Ineens moet je dus keuzes gaan maken. Meer offline werken, er niet vanuit gaan dat alles in de cloud wel in sync is en niet van alles tegelijk willen doen. Video kijken, downloaden en automatisch back-uppen gaan niet samen. Uit alles blijkt dat we in Nederland enorm bevoorrecht zijn met onze digitale infrastructuur. Geniet er maar van als je mijn verhaal daar leest.

Nu werk ik als designer veel in de Adobe Creative Suit, de toolset voor de designers. Daardoor kan ik mijn werk bijna volledig offline doen. Het gemak van online werken is voor mij echter zo standaard, dat ik toch écht even moet wennen. Zo plan ik ineens nachten in om de computer aan te laten staan, zodat de backup – via Backblaze – goed verloopt. Deze tool zorgt ervoor dat ik altijd een back-up heb van alles op mijn computer. Mits verbonden met het internet wordt al mijn data, onbeperkt en inclusief externe harde schijven, naar de servers van Backblaze gestuurd. Al met al heeft het ook z’n charmes. Even goed met de neus op de feiten gedrukt worden is af en toe wel goed voor een mens. Het is werkbaar en dus ben ik werkzaam en kan ik leven.

De planning

In Nederland had ik een vast ritme van maandag tot en met vrijdag. Op de fiets naar kantoor om daar mijn werk te doen en aan het einde van de middag weer terug naar huis. Even langs de markt of de supermarkt en dan was het alweer avond. Op reis in Zuid-Amerika is dat ritme volledig zoek en dat vind ik helemaal niet erg. Omdat ik op plekken kom waar ik niet snel weer zal komen is het vaak zonde om de hele dag aan het werk te zijn. Dan is het veel leuker om erop uit te trekken. Dingen te doen. Te ontdekken en je te laten inspireren.

Als Digital Nomad werk ik in de ochtend wat. Wel handig, want dan is Nederland ook nog wakker en aan het werk, zodat ik met +31 kan communiceren. ’s Avonds pak ik mijn MacBook er nog weer even bij om designwerk te doen.

Communiceren met de andere kant van de aarde

Als je niet even makkelijk koffie in de stad kunt drinken met klanten, collega’s en vrienden, is digitale communicatie extreem belangrijk. Hiervoor heb ik uiteraard de ouderwetse e-mail; veel nieuwe contacten komen nog steeds per mail binnen. Maar liever gebruik ik Telegram (tooltje dat kan wat WhatsApp kan + heel veel meer en heel veel beter), Trello of Slack. Vooral als we bezig zijn met een klus of opdracht. Gelukkig is er ook Twitter, waardoor ik op de hoogte blijf van wat er gebeurt in Groningen, Nederland en de rest van de wereld.

Daarnaast bel ik zelfs zo nu en dan wel eens. Ik heb daar ooit eens een goede dienst voor gevonden die dat perfect voor me regelt ;-). Toch ben ik niet continu bereikbaar. Natuurlijk door het tijdverschil (het is hier 7 uur vroeger) en door het missen van een fatsoenlijke internetverbinding. Als ik wil overleggen met Nederland dan plan ik dat vaak. En dat gaat behoorlijk goed. Wil je het testen? Neem eens contact met me op, dan maken we een belafspraak en kun je het zelf testen. In Nederland had ik een nette Siemans Gigaset op mijn bureau staan om mee te bellen. Die zit nu netjes in een doos en in plaats daarvan heb ik op mijn MacBook Telephone staan: een zogenaamde ’softphone’. Weliswaar met een extreem minimale interface, maar het werkt prima. Het blijkt best praktisch om af en toe wat zaken telefonisch af te handelen. Lekker snel en direct. Ook omdat lang niet alles en iedereen erop is voorbereid is om alles ‘digitaal’ te doen (al is VoIP natuurlijk ook digitaal ;-)).

Andere handige tools en diensten

Zelf vind ik het altijd tof om te lezen hoe andere mensen werken, wat hun proces is, waar ze werken en waarmee. Uiteraard heb ik ook een aantal tools specifiek geselecteerd, vanwege mijn verblijf in Zuid-Amerika.

 • E-mail is nog altijd belangrijk in de communicatie met klanten en relaties, maar zeker niet mijn favoriet. Met name voor overleg blijft de telefoon toch verreweg het handigste.
 • Verder gebruik ik MacBook Pro Retina 13″ als werkbak. De investering van een retina scherm maakt de 13″ een prima machine voor designwerk.
 • Ik gebruik een iPhone 5S als ‘telefoon’, met een lokale SIM-kaart, dus officieel zit er nog een telefoonfunctie in. Maar de telefoon gaat eigenlijk alleen van de vliegtuigmodus af als mijn vriendin en ik apart van elkaar op pad zijn. Ik gebruik mijn 5S voornamelijk vanwege de foto- en filmcamera, als e-reader Pocket en als jukebox Spotify.
 • Evernote heb ik op al mijn devices geïnstalleerd om mijn aantekeningen aantekeningen, post, facturen, bonnetjes, schetsen – eigenlijk alles – bij de hand te hebben. Bovendien kun je er volledig offline mee werken. Daarnaast gebruik ik Things om mijn eigen to-do-list bij te houden.
 • Postbode.nu is erg handig, omdat je zo af en toe gewoon iets per post moet versturen. Op deze website upload je een PDF en vul je het adres in waar het naartoe moet. Postbode.nu print het, stopt het in een envelop en plakt er een postzegel op. Ideaal!
 • Daarnaast gebruik ik Duolingo om Spaans te leren. Een app voor je telefoon, kan ook via het web trouwens, die je spelenderwijs de basis van een extra taal bijbrengt én bovendien de kracht van sociale controle gebruikt: je kunt op mijn profiel zien of en welke vorderingen ik maak.
 • GPS Nav is de navigatie software waarmee je offline kaarten tot je beschikking hebt. Uiteraard handig als je een trip gaat plannen, maar ook om te zien waar je bent en “proxima parada!” moet schreeuwen om uit een bus gezet te worden.
 • De uitgebreide database van Foursquare gebruik ik om een werkplek te vinden met goede koffie én WiFi.
 • Services om slaapplekken te zoeken zoals Airbnb, Couchsurfingen Hostelworld, zijn ontzettend handig. Met name de reviews zijn onmisbaar.
 • Triposo is de app die ik gebruik om me in te lezen in een bestemming. Wat is er te doen, waar kun je eten en slapen en hoe kom je er. De app voedt zich met open source informatie zoals Open Street Map en Travelvoyage en geeft een mooi globaal beeld van een land, streek, stad of plaats.
 • Daarnaast laat ik via Periscope en Instagram zien hoe het leven er hier aan toe gaat.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 24 november 2020

Zo werkt zelforganisatie #3: Doorgroeien zonder carrièrepad, hoe dan?

Van 16 september 2020

Zo werkt zelforganisatie #2: Werkgeluk, kom maar op met die frustraties