Mijn eerste stappen als Captain Planet

auteursafbeelding

Team Voys

29 april 2020 Clock 3 min

Captain Planet, stiekem ben ik wel een beetje trots op die rolnaam. Wie kan nou zeggen dat-ie die mag dragen? Vol enthousiasme ben ik in maart gestart als Captain Planet bij Voys. Hoog tijd voor een terugblik naar de afgelopen, bijzondere weken. Hoe zagen die eruit en wat heb ik allemaal gedaan?

Wie ben ik?

Laten we beginnen bij het begin: ik ben Jeroen Brattinga, 22 jaar oud en woonachtig in Groningen. Toen ik in het najaar van 2019 de vacature van Captain Planet voorbij zag komen dacht ik: dit is het, dit wil ik doen! Ik was afgestudeerd in elektrotechniek en had er net een heel avontuur op zitten toen ik deze baan voorbij zag komen.

Mijn vorige avontuur begon drie jaar geleden in Groningen en eindigde afgelopen november in Australië. Als een van de oprichters en teammanager van Top Dutch Solar Racing heb ik met een team van 26 studenten een zonneauto gebouwd en meegedaan aan de World Solar Challenge in Australië. Naast mijn duurzame en technische passie, heb ik een liefde voor muziek. In mijn vrije tijd ben ik fanatiek bezig met het maken hiervan. Van drummen tot hitjes produceren.

Goed, terug naar waar het hier om gaat: mijn rol als Captain Planet. Ik heb enorm veel zin in dit nieuwe, uitdagende avontuur!

Wat doe je als Captain Planet?

Als Captain Planet ben ik aan de slag gegaan met een duidelijk doel voor ogen: hoe kunnen we de planeet een beetje mooier achterlaten dan dat wij haar op dit moment aantreffen. Ik zet mij voor Voys en zusterbedrijf Devhouse Spindle in om binnen de grenzen van onze planeet te opereren. Mijn grote uitdaging is: hoe maken we onze bedrijven klimaatneutraal? In mijn zoektocht naar mogelijke oplossingen ben ik al van alles tegengekomen. Je kunt het zo groot aanpakken als je wilt, er zijn uitdagingen genoeg.

Hoe zien mijn eerste weken eruit?

Mijn eerste weken waren wel even wennen. Direct aan de slag in twee organisaties, werken met Holacracy en een heel nieuwe rol. Best wel spannend! Naast het inwerken, ben ik begonnen met het in kaart brengen van alle activiteiten van onze organisaties. Van de serviceverlening, auto’s en de levering van hardware tot onze eigen werkplekken, afvalstromen en natuurlijk het kantoor zelf. Als ik dit in kaart kan brengen, kan kan ik het grote plaatje schetsen van waar we staan. Vanaf daar kan ik nieuwe stappen zetten.

Hoe mijn werk er er in de praktijk uitziet? Ik ben veel in gesprek met collega’s, zoek naar cijfers en data en speur het internet af op zoek naar relevante informatie. Al mijn bevindingen schrijf ik op, dat ziet er ongeveer zo uit.

Met welke alledaagse dingen maken we impact?

Tijdens mijn research was ik vooral benieuwd welk aspect het meeste impact heeft op de planeet. Velen denken direct aan het thema energie, zoals zonnepanelen en misschien een warmtepomp. Maar wat is eigenlijk de impact van alledaagse zaken als ons woon-werkverkeer, de productie van de laptops die wij gebruiken of de bereiding van de lunch?

Om het woon-werkverkeer in kaart te brengen heb ik een enquête met Google Forms afgenomen over hoe collega’s in een ‘normale’ week van huis naar werk reizen en hoeveel zij thuiswerken. Ik heb inmiddels een uitgebreide Google Sheet, waarmee ik tot een compleet overzicht hoop te komen. Met deze verzamelde data kan ik bepalen welke aspecten die grootste impact op de planeet hebben voor ons. De vervolgstap is om projecten op te zetten om de impact zoveel mogelijk te reduceren en waar nodig te compenseren om zo te werken naar een klimaatneutrale organisatie.

Zo, mijn eerste stappen als Captain Planet heb ik inmiddels gezet. In mijn volgende blog ga ik in op onze (verborgen) impact. Wat is verborgen impact precies en wat is de impact van onze bedrijven? Stay tuned!

Wil je meer weten over hoe ik dit aanpak of heb je toffe ideeën die ik zeker niet over het hoofd moet zien? Neem contact met me op via jeroen.brattinga@voys.nl.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 6 december 2023

De impact van Voys: zo maakten we de wereld een beetje mooier in 2023

Van 19 mei 2021

Voys en Devhouse Spindle planten bos in Lutjegast om CO2-uitstoot te compenseren