Een nieuwe rechtszaak in de maak

auteursafbeelding
Joris
18 april 2018 Clock 1 min
Image placeholder

Update 1 mei 2018: Wiv toch ongewijzigd ingegaan

Ondanks de uitslag van het referendum en de brief van de coalitie aan de regering, is de Wiv toch per 1 mei in werking getreden. Hierbij worden wat onze coalitie betreft wat fundamentele mensenrechten geschonden en daarom gaan we zo spoedig mogelijk een kort geding aanspannen.

Een nieuwe rechtszaak in de maak

Onze telefooncentrale heet Freedom, onze diensten zijn per dag opzegbaar en zijn zeer flexibel in gebruik. Kortom, wij als telecomaanbieder vinden vrijheid heel belangrijk. En privacy is een zeer belangrijk onderdeel van vrijheid.

Niet voor niets hebben we ons de afgelopen maanden druk gemaakt over de Wiv (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten), ook bij het totstandkomen van het referendum. Wij vinden namelijk dat de Wiv in de huidige vorm in strijd is met een aantal fundamentele mensenrechten.

 

Referendum

Wij waren dan ook heel blij dat de Nederlandse burger tegen de invoering van de Wiv stemde in het raadgevend referendum. Op basis van de uitslag heeft de regering enkele wijzigingsvoorstellen ingediend, maar tegelijkertijd besloten de reactie op deze voorstellen van de Eerste en Tweede Kamer niet af te wachten. Nee, ze laten de wet ongewijzigd van kracht gaan op 1 mei 2018.

Kort geding

Daarop hebben we besloten om aan te sluiten bij het initiatief een kort geding aan te spannen tegen de Nederlandse staat in een coalitie met een aantal bedrijven en privacy-voorvechters. De coalitie bestaat naast Voys uit Bits of Freedom, Privacy First, het NJCM, de NVSA, Free Press Unlimited, BIT, Speakup en het Platform Bescherming Burgerrechten. Als coalitie hebben we de overheid verzocht de ingang van de Wiv in de huidige vorm uit te stellen totdat het parlement zich heeft uitgesproken over de wetswijzigingen. Als de overheid dit niet doet, dan zullen wij gezamenlijk een kort geding aanspannen.

In 2015 hebben we al eens met nagenoeg dezelfde coalitie een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid om de invoering van een privacyschendende wet (Wbt) tegen te houden. Deze rechtszaak hebben wij toen gewonnen.

Ook dit keer zijn wij bereid om frontaal te gaan staan voor onze vrijheden en ons fundamentele recht op privacy.

Wordt vervolgd…

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving

Van 30 januari 2024

Telecomprovider Voys neemt Source2Cloud Services over