Ode aan team Spraakmakers

auteursafbeelding
Joris 28 september 2015 3 min
Image placeholder

Van 20 naar ± 75 collega’s

Twee jaar en acht maanden geleden begon ik als 21e medewerker bij Voys. In die tijd was het Voys model net geïntroduceerd, zaten onze nerds nog gezellig bij ons op kantoor en hadden we zoveel werkplekken over dat we ons kantoor zelfs nog met een ander bedrijf deelden; Crop-R.

Nu – dik 2,5 jaar later – zijn er zo’n 55 collega’s bijgekomen, is Devhouse Spindle opgericht en zijn alle 35 nerds verhuisd naar The Big Building Ook timmeren we hard aan de internationale wegen van Zuid-Afrika en België. Vergeef me mijn ‘oude-wijven-praat’, maar wat is dat allemaal vreselijk snel gegaan!

“Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success.” Henry Ford

Eenzaam en alleen

In de eerste twee jaren dat ik bij Voys werkte, had iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden. Ik werkte veel samen met collega’s Bouke en Mark en uiteraard was en is de hele organisatie één groot team. Toch was ik de enige belhamel ‘op communicatie’. Toen collega Bouke er in oktober 2014 voor koos om volledig voor zijn eigen bedrijf te gaan en Mark steeds meer de kant van de nerds koos, werd het toch allemaal wel heel eenzaam op marketing & communicatie. Bovendien is één belhamel op marketing & communicatie, in een groeiend bedrijf dat volledig afhankelijk is van haar website voor het genereren van klanten, op zijn zachtst gezegd ‘een beetje weinig’.

Coming together is a beginning

Gelukkig bracht 2015 verandering. In februari maakte Nadine de overstap van Advies naar marketing & communicatie en verschoof Joris zijn focus van Interne Processen naar communicatiewerkzaamheden. Bovendien namen we een erg leuke nieuwe ‘Boukje’ aan: Online Marketeer en Adwords-allesweter Annemieke kwam ons team namelijk versterken. Dat zette de teller op vier. Een heus team begon zich te ontpoppen, maar de naam ‘Team marketing & communicatie’ zat ons dwars. “Spraakmakers” dekte de lading beter en een nieuw team was geboren.

Toch voelde het team niet compleet. We misten iemand die vorm kon geven aan de ideeën en aan al dat gecommuniceer van vier Spraakmakers. Er ontstond een vacature voor Beeldend Kunstenaar en een paar weken later was Jelle Maarten de man die de harten van de Spraakmakers wist te veroveren. Met de introductie van Holacracy vonden we dat ook Noë (Backend Developer) en Sanne (parttime beeldend kunstenaar) bij onze cirkel hoorden, wat ons team op een jaloersmakend aantal van zeven Spraakmakers bracht.

Beeldend kunstenaar

Keeping together is progress

Nieuwe belhamels, belhamels die van rol veranderden en belhamels die ineens bij een ander team aanschoven: dat was natuurlijk een garantie voor heel veel enthousiasme en een beetje chaos. Daarom begonnen we onze samenwerking ergens halverwege maart met een plan voor 2015. Een ambitieus plan waarmee we de telecomwereld in zo’n driekwart jaar tijd wilden veroveren, op z’n kop zetten én verbeteren. Hoewel dat misschien nog niet helemaal is gelukt, ben ik ontzettend trots op de gigantische stappen die we met elkaar hebben genomen en nog steeds nemen. Daarbij helpt Holacracy ons om doelen te stellen, rollen te definiëren en het werk te organiseren.

Working together is success

Dat we als Spraakmakers lekker bezig zijn, merken we aan alles. Ook dit jaar groeien we gestaag verder in het aantal klanten dat we aansluiten en worden we stukje bij beetje bekender in ondernemend Nederland.

Zo verschenen we het afgelopen jaar meerdere keren in de media, hebben we twee keer een eervolle vermelding gehad op ‘De Beste Social’ en zijn we dit jaar gastheer van zowel de Deloitte Fast50 als de FD Gazellen. Bovendien worden we op alle vlakken steeds ‘professioneler’, maar blijven we erin slagen om dat op een leuke manier te doen.

voys-de-beste-social

Tone of Voys

Dat samenwerken in een team, dat bevalt me wel. Natuurlijk moest ik er in eerste instantie een beetje aan wennen dat ik ineens zoveel collega’s om me heen had die zich met de ‘tone of Voys’ bezighielden. Dat verdween al snel toen ik ontdekte hoeveel slagkracht we met elkaar hebben en wat voor toffe, gave en mooie dingen we met elkaar kunnen bereiken. Ik ben dan ook ongelooflijk blij dat ik Joris, Annemieke, Noë, Nadine, Jelle-Maarten en Sanne als directe collega’s heb gekregen. Stuk voor stuk hebben ze een geweldige werkethos, leggen ze al hun ziel en zaligheid in het werk en met elkaar runnen we als echte ondernemers de Spraakmakers cirkel van Voys. Eén ding is mij heel duidelijk geworden het afgelopen jaar: working together in a team is a guarantee for success!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 17 januari 2024

Holacracy: duik in de wereld van zelfsturing

Van 13 september 2023

Alleen maar strategen: zo maak je samen een strategie