Podcasts die de moeite van het luisteren waard zijn

auteursafbeelding

Joris

23 juli 2015
Clock 5 min

Drie mannen, drie smaken

Podcasts, luister jij ze? Online audio-uitzendingen, waarin per aflevering een onderwerp wordt besproken, interview wordt gehouden of college wordt gegeven. In een ver verleden uitgevonden door Adam Curry en nu opnieuw in opkomst onder een breed publiek. Dankzij diverse apps kun je heel gemakkelijk interessante shows ontdekken en streamen.

Omdat tips van anderen altijd interessant zijn, schreven we een weblog over de voorkeuren van drie ondernemende (tech-)mannen Mark, Jarno en Patrick.

Mark Vletter

Ik hou van podcasts waarvan ik wat kan leren. Ze moeten inhoudelijk goed zijn en het gesprek moet prettig zijn om naar luisteren. Een goede audiokwaliteit is daarin een vereiste en van telefonische interviews of interviews via Skype word ik dan ook niet gelukkig. De Tim Ferris Show wisselt erg van kwaliteit. Doordat sommige afleveringen inhoudelijk zo sterk zijn, geef ik eigenlijk iedere aflevering wel een kans.

Shows als TWiT en The Vergecast zijn mij te generiek. Er wordt nieuws besproken vanuit een persoonlijke opinie en het is vaak erg georiënteerd op Amerika en de B2C markt. Daarnaast praat de host vaak mee in plaats van dat hij het gesprek leidt. Wat dat betreft zijn Nederlandse presentatoren daar beter in. Het is voor mij effectiever om dagelijks de tech sites even af te struinen dan om naar één van deze podcasts te luisteren; ze duren namelijk één a twee uur.

De beste Nederlandse podcast vind ik Schepen aan de horizon. Er zitten goede gasten aan tafel en het zijn inhoudelijke sterke interviews. Een andere Nederlandse topper is Fast Moving Targets. BNR digitaal luister ik periodiek terug, afhankelijk van de gasten.

Mijn favoriete podcast is Foundation. Kevin Rose (founder van Revision3 en Digg) interviewt het crème de la crème uit de tech industrie. Het begint met een stuk achtergrond van de oprichter, wat voor mij als tech ondernemer altijd veel herkenning geeft. Daarna gaat het de verdieping in en iedere keer dat ik er een Foundation podcast luister, leer ik nieuwe dingen. Het beste interview vind ik die met Evernote oprichter Phil Libin. Het programma is gesponsord door Google Ventures, waardoor er geen reclame voorbij komt. De audio is bovendien van zeer hoogwaardig kwaliteit. Een nieuwe podcast serie met potentie is Re/code Decode. De eerste aflevering was inhoudelijk goed, maar liep audio technisch niet lekker. Ze beloven echter verbetering.

SONY DSC
SONY DSC

Patrick Loonstra

Patrick Loonstra is designer en luistert podcasts sinds ze bestaan. Zijn ‘verslaving’ begon met de Daily Source Code van Adam Curry. Sindsdien luistert hij veel, heel veel podcasts.

Op de fiets, tijdens het hardlopen of gedurende lange busritten tijdens zijn reis door Zuid-Amerika: het is dé ideale manier om gelijktijdig iets te ondernemen en informatie tot je te nemen. Patrick vertelt over zijn voorkeuren.

Ondanks dat ik groot fan ben van tech podcasts, bestaat het lijstje podcasts dat ik op dit moment beluister uit meer dan dat. Favoriet zijn podcasts waar ik inspiratie uit kan halen. In willekeurige volgorde:

  • Appels en Peren show. Stiekem toch wel dé favoriet. Reinier (check ook zijn wekelijkse nieuwsbrief) en Wietse praten over tech, scifi en nerd stuff.
  • Reply All. Een show over het internet. Toffe verhalen over wat zich afspeelt op het wereldwijde web of waar het internet een bepaalde rol in speelt.
  • One More Thing serie. De Apple georiënteerde site One More Thing heeft meerdere podcasts in de aanbieding: 1. OMT Live. Een show met diverse gasten opgenomen tijdens de Keynotes vanuit hun eigen studio. 2. OMT Café. Een ontspannen programma waarin wordt gekletst over Apple gerelateerde zaken. 3. OMT Specials. Een variërend aanbod van opvallende zaken. Natuurlijk wel met de nodige Apple relevantie.
  • Tim Ferris Show. De auteur van The 4-hour Workweek interviewt mensen over hoe ze zijn gekomen zijn tot waar ze nu zijn. Zaken als hoe ze hun leven indelen en de life- en productiviteit hacks die ze gebruiken komen voorbij. Gasten zijn bijvoorbeeld Matt Mullenweg (WordPress), Peter Thiel (PayPal) en Ed Catmull (Pixar), Kevin Kelly (Wired Magazine) en Kevin Rose (Digg). Maar ook Arnold Schwarzenegger; een gave aflevering.
  • BNR Internet Vandaag. Iedere dag een shot tech gerelateerd nieuws.
  • BNR Digitaal. Wekelijks programma van BNR over de digitale wereld. Door de diepgang een perfecte aanvulling op BNR Internet Vandaag.
  • The #AskGaryVee Show. De vreselijk drukke Gary Vaynerchuck beantwoordt in 15 minuten tijd vragen van kijkers en luisteraars. Je moet ervan houden – of even door z’n drukte en geschreeuw heen prikken – maar de man zegt rake en ware dingen.
  • Startup Podcast. Het eerste seizoen van deze serie zijn podcasts over het opstarten van een podcast. Een geweldig inkijkje in hoe een startup zich ontwikkelde. Inmiddels is Gimlet Media daaruit ontstaan en hebben ze drie podcasts in hun portfolio zitten. Alle drie de moeite waard.
  • 99% Invisible. Een radioprogramma met verhalen over van alles, maar vooral over hoe de wereld werkt. Inmiddels zijn er 170 heel erg goed geproduceerde shows.
  • Sean Wes Podcast. Twee maal per week praten Sean McCabe en Ben Toalson over het opzetten en draaiende houden van een bedrijf. Met praktische tips over ondernemen, het indelen van je werk en leven.

Jarno Duursma

Jarno Duursma is social media expert. Hij schrijft en vertelt over social media en technologische trends. Niet zo vreemd dat een van zijn favoriete podcasts gaat over Social media marketing. Jarno luistert veel naar de podcast van Michael Stelzner, founder van het Amerikaanse mediabedrijf Social Media Examiner.

Verder vindt Jarno, in tegenstelling tot Mark, The Vergecast en Twit wel de moeite van het luisteren waard. The Vergecast is een podcast van The Verge, een Amerikaanse nieuws- en medianetwerk op het gebied van technologie. De Vergecast kijkt met een kritische blik naar dat wat er in de wereld gebeurt op het gebied technologie en gadgets. Het programma wordt gehost door Nilay Patel en zijn gasten zijn voornamelijk tech professionals.

Vergecast

This Week in Tech, afgekort TWiT, is een podcast die voornamelijk gaat over technologie en tech nieuws. Gastheren van de shows zijn meestal experts op tech gebied. Ze werken in de tech wereld of als journalist in het veld.

Ook de moeite van het lezen waard: Jarno schreef eerder een verhaal voor Frankwatching, waarin hij zijn vijf favoriete Nederlandse tech-podcasts bespreekt!

Deel je favorieten

Een mooi luistervoer-lijstje, maar nog lang niet compleet. Welke podcasts vind jij de moeite van het luisteren waard? Deel ze met ons en de wereld in de reacties hieronder!

Veel luisterplezier!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 24 november 2020

Zo werkt zelforganisatie #3: Doorgroeien zonder carrièrepad, hoe dan?

Van 16 september 2020

Zo werkt zelforganisatie #2: Werkgeluk, kom maar op met die frustraties