Review: Android “ICS, ice cream sandwich” version 4

auteursafbeelding
Mark Vletter
9 januari 2012 Clock 8 min
Image placeholder

Google heeft de broncode voor versie 4 van hun mobiele besturingssysteem vrijgegeven. Deze versie draagt de naam Ice Cream Sandwich wat afgekort wordt met ICS. Bij een nieuwe versie van het besturingssysteem komt een nieuwe flagship phone, welke door Samsung gemaakt is en de naam Galaxy Nexus draagt.

Scope van deze review

Het is lastig om een review te schrijven van alleen het nieuwe besturingssysteem. De hardware waar deze namelijk op draait is mede bepalend voor bijvoorbeeld zaken als performance en de levensduur van de batterij. Dit neemt niet weg dat ik voornamelijk zal kijken naar het nieuwe mobiele OS en de standaard applicaties die daar door Google bij worden geleverd. Ik focus me daarbij op de grootste plussen en de grootste verbeterpunten. Ben je niet zo’n lezer dan kun je de Video review gebruiken. Deze is korter en vooral een goede aanvulling op onderstaand artikel.

galaxy nexus with ics

Het nieuwe OS

Werkelijk alles is onder handen genomen in deze versie van Android. Het homescreen, de menustructuur en alle apps zijn voorzien van een update. Ook is er onder de motorkap een hoop gedaan, want ICS is de eerste versie van Android die draait op mobiele telefoons en tablets.

Homescreen

Het homescreen, het onderdeel waar je al je apps en widgets in alle vrijheid neer kunt zetten, is veel beter geworden. Met Android is het mogelijk om alternatieve homescreens te installeren die door andere partijen worden ontwikkeld. Google heeft goed naar deze homescreen replacements gekeken.

Pluspunten

 • Widgets: Widgets zijn schaalbaar; nadat je een widget hebt geplaatst kun je de grootte van deze widget nog aanpassen.
 • Mappen: Je kunt eenvoudig “mappen” aanmaken waar meerdere applicaties in kunnen staan. Het aanmaken van een map kan, net als in iOS, simpelweg door het op elkaar slepen van twee iconen. De mappen zien er vervolgens prachtig uit.

Verbeterpunten

 • Google searchbar: Er staat standaard op iedere pagina een search bar van Google die een hele regel van je homescreen vraagt. Deze bar doet niet anders dan een andere applicatie starten. Een waardeloze en lastig te verwijderen bar. Ergo, niet handig van Google.
 • Gebrek aan gestures; homescreen replacements gebruiken gestures om bepaalde zaken gedaan te krijgen. Bijvoorbeeld een swipe naar boven voor het openen van de app drawer en een swipe naar beneden voor de notificaties. Dit is, zeker bij een telefoon met een display zo groot als die van de Nexus, een welkome toevoeging.
 • Alleen landscape: Draait je je telefoon in portrait mode, dan draait de launcher niet mee. De reden is dat er dan een regel “weg” zou vallen. Andere Launchers lossen dit op met het herrenderen van de iconen of het weghalen van de labels. Google had bijvoorbeeld de searchbar weg kunnen halen. Het probleem is vooral lastig in je auto. Dan is landscape een prettigere mode. Vroeger had Google een Car Home applicatie, maar deze werkt niet op Android ICS en is al sinds februari 2011 niet voorzien van een update. Een gemiste kans.
google search bar android 4

Notificaties

Android notificaties waren al niet slecht, maar zijn nu nog beter geworden. Zo kun je notificaties “wegswipen” en bijvoorbeeld muziek die draait bedienen vanuit de notificaties. Het mooie van notificaties is dat je dit stukje Android in nagenoeg iedere applicatie met één beweging naar voren kunt toveren.

Pluspunten

 • Notificaties werken veel prettiger
 • Het is voor 3rd parties makkelijker het notificatiedeel te gebruiken in hun eigen applicaties

Een overweging

 • Ik zou het heel mooi vinden als controle voor bijvoorbeeld wiki, gps, bluetooth, data, datasync etc. standaard in het notificatiedeel bediend kunnen worden. Er zijn applicaties die dit mogelijk maken waarvan Extended Controls mijn persoonlijke favoriet is.
 • Notificaties zijn na het groeperen niet “los” inzichtelijk. Je kunt de eerste zin van bijvoorbeeld een los e-mailbericht niet meer lezen. Ik kan me voorstellen dat gebruikers het prettig vinden om deze gegroepeerd te krijgen zoals dit nu ook in iOS de standaard is, zonder los te laten aan het “groups swipe” effect.

Verbeterpunten

 • Notificaties op je lockscreen, je startscherm, zouden niet vervelend zijn.

De user interface

De userinterface is in iedere app en overal in Android onder handen genomen en het is prachtig geworden. Het lettertype robotica, het nieuwe standaard Android lettertype, vind ik prachtig en zeer leesbaar. Het toestel heeft geen fysieke back-, home- of andere controleknoppen meer. Deze zijn vervangen door een onscreen back-, home- en multitaskingknop. Vooral dit laatste, het multitasken, zit in Android 4 zeer goed in elkaar. Duidelijk, overzichtelijk en zeer makkelijk in gebruik.

Nog even terug naar de primaire on screen bediening. Multi touch gestures, oftewel het bedienen van je telefoon door het tegelijk aanraken van het scherm met meerdere vingers, zou de functionaliteit van de knoppen makkelijk kunnen vervangen. Je hebt dan helemaal geen knoppen meer over. Hier is bij deze versie van Android niet voor gekozen. Begrijpelijk: je wilt telefoons met één hand kunnen bedienen, maar ook op tablets heeft Android geen multi touch gestures.

Er zijn al apps die touch gestures gebruiken als primaire input methoden. Zo kun je in MX video player de helderheid van je scherm en het volume van de film die je aan het kijken bent bedienen met een scherm beweging. Een modificatie (mod) waarmee gestures in Android 4 mogelijk zijn is welkom.

Pluspunten

 • De GUI is prachtig
 • Multitasking is nog nooit zo goed uitgevoerd
 • Geen fysieke controleknoppen meer

Een overweging

 • Alleen bij de video applicatie verdwijnen de on screen knoppen; dit mag ook bij landscape browsing, waarbij back en home met multi touch gestures bediend kunnen worden net als in iOS 5.

Verbeterpunten

Android Icon Evolution
 • Veel inconsistenties in de GUI:
  • Plaatsing van de menu knop kan in iedere standaard app op een andere plek zitten
  • Widgets van standaard applicaties hebben niet dezelfde lay-out en daarmee niet dezelfde dimensies
  • Dock icons van 3rd party applicaties zijn kleiner dan die van de standaard Android applicaties
  • Icons zijn niet mooi; dit is een persoonlijke opinie, maar Google adverteert in zijn icon definities dat iconen vooral simpel moeten zijn. Dat zijn de standaard iconen van ICS niet. Goede “slechte” voorbeelden zijn de camera en het browser icoon. Google mag eens goed kijken naar haar oude iconen, of de iconen van Twitter, Dropbox, Skifta en Spotify.

Input

Android 4 kent een nieuwe invoermogelijkheid. Spraakinput. Hierbij praat je tegen de telefoon die je woorden in realtime omzet in tekst. De kwaliteit van deze inputmethode laat bij gebruik van de Nederlandse taal te wensen over. Engelse woorden die veel gebruikt worden in de Nederlandse taal worden slecht vertaald. Engelse tekst gaat beter. Het is bijzonder om te zien dat de tekstherkenning de context van de zin snapt. Het resultaat van een boekenprojectje van Google.

Android 4 heeft ook een nieuw keyboard gekregen. Knippen, kopiëren en plakken is verbeterd en er is spellingscontrole opgenomen. Deze eerste, knippen en plakken, functioneert in landscape mode niet goed. Wisselen van taal werkt ook niet lekker. Deze kleine bugjes zijn jammer, maar het gros van de kleine bugs, die je op meer plekken in Android 4.01 tegen komt zijn in de Android 4.03 update verholpen. De taalwisseling werkt overigens ook in Android 4.03 nog niet goed.

Pluspunten

 • Automatisch spellingscontrole
 • Realtime spraakinput is erg gaaf en intuïtief
 • Nieuwe copy paste is zeer goed

Verbeterpunten

 • Kwaliteit Nederlandse spraak engine laat te wensen over
 • Kleine bugjes zijn storend

Personen

”Personen” is de naam van de plek waar al je contacten worden gemanaged. Integratie met LinkedIn, Twitter en vele andere maar vooral Google + is prachtig uitgevoerd. Groepen worden automatisch overgenomen van je Google + Circles. Past iemand zijn Google + contactinformatie aan, met bijvoorbeeld een ander telefoonnummer, dan wordt dit automatisch aangepast in je adressenboek.

Facebook, LinkedID, Google +, Twitter en je reguliere contacten zorgen snel voor een hoop entries in “Personen”, maar zoeken blijft snel. Het samenvoegen van je contactpersonen, Mark Vletter in Twitter = Mark Vletter in Linked in = mijn bestaande contactgegevens voor Mark Vletter, gaat vaak niet goed. Dit veroorzaakt dubbele entries. Je kunt deze dubbele entries samenvoegen, maar dat vergt meerdere handelingen. Ideaal is het dus niet.

Zoek je in “Personen” dan zal er ook gezocht worden in de mail die je hebt verzonden naar je contactpersonen. Dit is handig, maar zorgt vaak voor erg veel resultaten. Daarbij worden veel gebelde of gemailde resultaten of de recentheid waarmee er contact is geweest met het contactpersoon niet meegenomen in de volgorde waarmee de resultaten worden weergegeven. Ik meen me te herinneren dat Google iets doet met search?

Pluspunten

 • Al je contacten van al je netwerken op één plek beheerd
 • Integratie en automatische updates van contactinformatie op het moment dat je relatie deze zelf wijzigt
 • Doorzoekt ook e-mail contact

Een overweging

 • Ik communiceer ook via LinkedIn, Facebook en Twitter. Zou dit, net als e-mail, ook niet geïndexeerd kunnen worden?

Verbeterpunten

 • Samenvoegen van dezelfde contactpersoon uit verschillende netwerken gaat vaak niet goed, ergo dubbele entries
 • Search is niet intelligent

Omdat we de video review kort wilde houden is de nieuwe “Personen” niet meegenomen in deze review.

Video review

Sommige zaken laten zich beter uitleggen op video. Daarom is er een video review gemaakt waarin bovenstaande kort wordt gedemonstreerd. We danken onze buren van NieuweMobiel voor de ondersteuning bij de totstandkoming van deze video review.

https://youtu.be/FORrVnrx4TM

Conclusie

Tot zover deze review van met daarin de opvallende zaken van Android 4. Overall is deze nieuwe Android versie een enorme sprong voorwaarts. Er blijft ruimte voor verbetering en het voordeel van het Android OS is dat 3rd party ontwikkelaars hier ook dapper mee aan de slag gaan. Ik ben dan ook benieuwd wat de volgende versies van Android zullen brengen. Ik hoop dat ze de iconen en widget layout die ze op dit moment gebruiken uniformer kunnen maken om daarmee een universelere en unieke interface te krijgen. De Metro interface van Windows phone 7 mag daarbij het voorbeeld zijn. Voor de gevorderde (Android) smartphone gebruiker is versie 4 een verademing. De gemiddelde gebruiker zal Android 4 zeker bevallen. De vraag is of zij snel het maximale uit de telefoon kunnen halen.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 25 januari 2023

Review: dit zijn de beste headsets met goede microfoon van 2023

Van 7 december 2022

Het Voys-eindejaarslijstje: dit zijn de populairste verhalen van 2022