Terminologisch, eigenlijk heel logisch

auteursafbeelding

Joris

13 mei 2013
Clock 4 min

Een spoedcursus VoIP terminologie voor beginners

VoIP account, VoIP trunk, Flexibel Schakelen, SIP, Routering, Portering, QoS en PoE. Het zijn termen die wij er elke dag uitsmijten alsof het de meest begrijpelijke zaken ter wereld zijn. Alsof we het hebben over het smeren van pindakaas op een boterham.

Als je eenmaal met een term bekend bent en weet wat het inhoudt, dan is het moeilijk om in de belevingswereld van niet-begrijpers te kruipen. Het is lastig om een VoIP term zó uit te leggen dat de niet-begrijper ook een begrijper wordt. Wij, begrijpers, raken namelijk geïnstitutionaliseerd en kunnen het op onze beurt weer niet begrijpen dat de termen niet te begrijpen zijn. Begrijp je?

Help meOp onze afdeling Advies bij Voys wordt er met termen gesmeten dat het een lieve lust is. Tijdens mijn eerste werkdag bij Voys had ik echt geen flauw idee waar de mensen om mij heen het over hadden: VoIP accounts, VoIP trunks, SIP proxy, aflevermethodes, redundantie… Huh? Wat zeg je? Alsof ik een ander land terecht was gekomen, waar iedereen een andere taal sprak dan ik.

Vandaar bij dezen een spoedcursus VoIP terminologie. Mocht je het na het lezen van dit blogje nog niet begrijpen, dan ligt dat aan mijn vermogen het uit te leggen. Laat dat vooral weten in de reacties hieronder.

VoIP account

Synoniemen: VoIP extensie, SIP account, VoIP registratie

Wanneer je een telefoon aansluit op het internet, dan gaat deze verbinden met de telefoniecentrale van Voys, zodat jij met de telefoon kan bellen. Deze telefoniecentrale moet natuurlijk wel weten dat het jóuw toestel is en dus moet gaan rinkelen wanneer er naar jouw telefoonnummer gebeld wordt. Om de telefoon een eigen identiteit te geven, zetten wij er een gebruikersnaam (account ID) in. Ook zetten we er een wachtwoord in, om te voorkomen dat iedereen gebruik maakt van deze gegevens. De gebruikersnaam en het wachtwoord samen, noemen wij een VoIP account.

VoIP Trunk

Synoniemen: SIP trunk

Als jouw bedrijf al een eigen VoIP centrale heeft, of deze wil aanschaffen, dan moeten we ervoor zorgen dat ons telefoniesysteem jouw centrale herkent. Daarvoor is geen VoIP account nodig, maar een VoIP SIP-trunk. Een andere naam, maar eigenlijk precies hetzelfde: een VoIP trunk zorgt voor de unieke identiteit van de centrale.

Flexibel Schakelen

Synoniemen: vast-op-mobiel, doorschakelen

Als je een telefoonnummer hebt bij Voys, dan kun je deze laten ‘rinkelen’ op elke gewenste telefoon. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat er één of meerdere vaste telefoons overgaan wanneer er naar het nummer gebeld wordt. Of je kan ervoor zorgen dat het nummer staat doorgeschakeld naar je mobiele telefoon. Lekker flexibel en op deze manier ben je overal bereikbaar.

Portering

Synoniemen: verhuizen, overstappen

Als je momenteel al een telefoonnummer hebt en je wilt overstappen naar Voys, dan kunnen wij dat nummer voor je overnemen van je oude provider. Of verhuizen. Dat noemen wij ‘porteren’.

Routering

Synoniem: belplan

Onlangs hebben we onze vernieuwde online beheeromgeving geïntroduceerd. De knop ‘routering’ is veranderd in de knop ‘belplan.’ Routering is dus belplan of om het nog eenvoudiger te maken; de routering bepaalt wat er moet gebeuren op het moment dat jouw nummer wordt gebeld. Welke stappen of welke ‘route’ moet de beller afleggen? Bijvoorbeeld eerst naar je bureautelefoon en dan naar je mobiele telefoonnummer. Als je ook niet je mobiele telefoon opneemt, dan moet de beller doorgestuurd worden naar de voicemail. Deze stappen noemen we routering en moeten altijd ingesteld worden. Dit kan tegenwoordig onder het kopje ‘Belplan.’

Redundantie

Met redundantie of een ‘redundant’ uitgevoerd netwerk bedoelen we dat Voys de telefoniecentrale zo heeft ingericht, dat het bijna niet mogelijk is om onbereikbaar te zijn. Onze servers staan namelijk in zeer goed beveiligde datacentra. Om zoveel mogelijk zekerheid in te bouwen, hebben we ervoor gekozen om de servers in zowel Groningen als Amsterdam neer te zetten. Mocht het gebeuren dat de stroom in Groningen uitvalt of dat er onverhoopt brand uitbreekt in het Groningse datacentrum, dan nemen de servers in Amsterdam het telefonieverkeer meteen over en vice versa. Op die manier merk jij niets van eventuele problemen.

Datacenter

QoS

QoS staat voor Quality over Service. Dit is een functionaliteit die je in bepaalde routers kan instellen. In die routers kun je instellen dat je een bepaald stukje van je internetsnelheid reserveert voor je telefonie. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat je gesprek wordt onderbroken als een collega een groot bestand uploadt.

PoE

PoE, oftewel Power over Ethernet wordt door bepaalde telefoons ondersteund. Dit houdt in dat je een telefoontoestel alleen maar met een internetkabel hoeft aan te sluiten op een switch (die ook PoE ondersteunt) en niet meer via een stroomkabel in het stopcontact. Een switch is trouwens een kastje die ervoor zorgt dat je meerdere ingangen op je router krijgt.

Logisch toch?

Zo, dat was hem: een overzichtje met onbegrijpelijke VoIP termen die eigenlijk heel logisch zijn, als je weet wat ze betekenen. Als je na het lezen van dit blog nog aanvullingen of opmerkingen heb, schroom dan niet contact met ons op te nemen via e-mail (elektronische post ;-)) op info@voys.nl of door te bellen naar 050-7009999.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 3 januari 2024

Voys verliest hoger beroep van RDI: boete blijft staan

Van 27 oktober 2021

5 redenen waarom cloud telefonie een must is voor ondernemers