Welke kleur ben jij?

auteursafbeelding

Joris

8 september 2015
Clock 4 min

Harriet komt op kantoor en struikelt over de tassen, dozen en kabels rondom het bureau van haar collega Bob. Harriet moppert tegen Bob: “Bob, ik heb het al wel tien keer gezegd: ruim je rotzooi op. Je collega’s hebben daar last van.” Vervolgens loopt ze weg. Bob weet niet wat hij met deze snauw moet en laat Harriet maar. ‘t Zal wel een ochtendhumeurtje zijn. Een typische situatie van onbegrip, waarin er duidelijke irritaties zijn die niet worden opgelost.

“Ik onderdruk mijn rode kleur”

“Ik ben rood en blauw, maar onderdruk mijn rode kleur. In groen kan ik mezelf nog meer ontwikkelen.” Een ander: “ik ben groen en geel.” Begin dit jaar werd er kleur bekend bij Voys en nee, dat had geen betrekking op politieke voorkeur. Het ging over de DISC-kleuren van de Belhamels van Voys.

In een organisatie waar wordt gewerkt zonder management en functies, is het belangrijk dat medewerkers onderling inzicht hebben in elkaars persoonlijkheidskenmerken. Bij Voys is iedere collega zelf verantwoordelijk voor de rol die hij of zij bekleedt. Als Belhamel zijnde maak je onderdeel uit van een cirkel. Dat betekent dat je niet alleen moet ondernemen, maar ook veel moet samenwerken. Dan is het handig om je collega’s een beetje te kennen en te kunnen doorgronden.

DISC helpt je jouw talenten te benutten

Begin 2015 zijn we bij Voys daarom gestart met een Persoonlijke Stijl Analyse op basis van DISC. Een Persoonlijke Stijl Analyse brengt bewuste en onbewuste drijfveren in kaart. Gedrag tijdens werk en/of privé bepaalt in grote mate of je wel of niet succesvol bent. Opleiding en ervaring hangen hier natuurlijk ook mee samen, maar met name het gedrag dat je als mens laat zien is bepalend. Inzicht krijgen in je eigen gedrag, de manier waarop je iets doet en waarom, helpt je om je talenten en kwaliteiten beter te benutten. Het geeft je inzicht in je eigen sterkten en zwakten.

DISC-Voys

Inzicht in jezelf én je collega

Niet alleen het inzicht in jezelf, maar ook in je collega’s helpt je om succesvoller te zijn in je werk. Dat is de reden dat iedere collega van Voys een DISC test heeft gedaan. Nadat iedereen de test online had ingevuld, werden er persoonlijke rapporten gegenereerd. De persoonlijke rapporten bestaan uit een persoonlijk profiel en een Key Card. Iedere samenstelling van kleuren (en dus karaktereigenschappen) heeft een naam. Zo zijn er bij Voys onder andere Avonturiers, Helpers en Beslissers.

Het persoonlijke profiel is een beschrijving van wie jij bent, je gedrag, wat je prettig vindt in communicatie en wat je minder fijn vindt. Ook staan er handvatten in hoe je (beter) met een ander kan communiceren en samenwerken om tot het beste resultaat te komen. Iedere belhamel van Voys heeft nu zo’n persoonlijk profiel. Een Key Card is een A4 met een korte beschrijving samengevat vanuit het persoonlijk profiel. De Key Cards zijn binnen Voys voor iedere collega inzichtelijk. Zo kan je, als de samenwerking niet helemaal soepel verloopt, even kijken naar de kleuren van je collega en de persoonlijke beschrijving daarvan. Op die manier begrijp je jouw collega niet alleen beter, maar krijg je ook meteen tips en tricks om de communicatie en de samenwerking te verbeteren.

Juiste balans

Het is belangrijk een juiste balans te vinden binnen de teams op basis van de kleuren / karaktereigenschappen van de teamleden. Alleen op die manier kunnen collega’s elkaars kwaliteiten benutten. Een Analyticus en een Entertainer zijn twee tegenovergestelde persoonlijkheden, maar kunnen samen wel een resultaat behalen die het team succesvol maakt. Als alle analyses van een team naast elkaar worden gelegd kan hier zelfs tijdens de werving en selectie van nieuwe collega’s rekening mee worden gehouden.

Voys heeft een expert op het gebied van DISC ingeschakeld, die ons heeft geholpen met de testen. Zij heeft de uitkomsten met alle collega’s persoonlijk besproken. In september gaan we gezamenlijk de diepte in met alle teams, om te onderzoeken hoe de kleuren zich vertalen in gedrag en hoe we ieders kwaliteiten optimaal kunnen benutten.

DISC - Voys

Bob & Harriet op één lijn

Bob is voornamelijk blauw en rood. Hij houdt van duidelijke communicatie, waarin concreet wordt verteld wat er van hem wordt verwacht. Harriet is meer geel en groen. Zij is mensgericht en wil haar collega’s niet tegen de borst stoten. Ze denkt dat ze met een paar hints haar issue ‘rommel opruimen’ wel duidelijk heeft gemaakt bij Bob.

Als Bob en Harriet met elkaar in gesprek gaan, bekijken ze voor die tijd elkaars Key Card. Zo begrijpen ze niet alleen elkaars persoonlijkheid beter, maar kunnen ze ook hun communicatie op elkaar afstemmen. Dat zorgt voor ruimte en begrip. Na het lezen van Bob’s Key Card zegt Harriet op de man af tegen Bob (ook al vindt ze dat wat vervelend): “Bob, ik heb moeite met de rommel rond je bureau. Je zou me een enorm plezier doen als je jouw rommel opruimt en het kantoor wat netjes houdt. Ik wil niet over je rotzooi struikelen ‘s ochtends en ik vind het naar klanten toe ook niet netjes.”Bob begrijpt inmiddels hoe moeilijk het is voor Harriet om zo direct te communiceren en geeft haar een schouderklop: “Ga ik doen, Harriet. Zullen we daarna even een kop koffie drinken?”

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 juli 2024

PACE-week: evalueren, vooruitkijken en groeien met de hele organisatie 

Van 11 juni 2024

Salarissen bepalen zonder managers: zo doen we dat als zelfsturende organisatie