VoIP bellen op mobiele telefoons

auteursafbeelding
Mark Vletter
29 juli 2008 Clock 2 min
Image placeholder

Internetbellen (VoIP) op mobiele telefoons

In het verleden waren we huiverig voor internetbellen op mobiele telefoons. De belangrijkste reden: de kwaliteit was niet goed genoeg. Daar komt echter snel verandering in!

Nokia E-serie en Android 2.3 (Gingerbread)

Niet alleen de Nokia E-serie (E71, E61 en E51) heeft standaard ondersteuning voor SIP, ook de laatste versie van het Android besturingssysteem komt met standaard VoIP/SIP ondersteuning.

Android 2.3 Gingerbread

Android zal eind 2011 het grootste besturingssysteem voor mobiele toestellen zijn en deze zijn krachtig genoeg om VoIP ook echt te ondersteunen.

De mogelijkheden met VoIP op je mobiel

VoIP op je mobiel biedt een aantal voordelen:

  • Je kunt zonder extra kosten je vast nummer op een mobiele toestel laten uitkomen.
  • De kwaliteit van een SIP gesprek (A-law: MOS 4.1*) is veel hoger dan de kwaliteit van een GSM (MOS 3.7*) gesprek.
  • Je kunt gesprekken doorschakelen of conferencegesprekken opzetten tussen collega’s zonder extra kosten.
  • Bellen tussen collega’s met een VoIP toestel is gratis.
  • Bellen naar vaste en mobiele nummers is goedkoper!

* Meer over MOS waarden vind je onderaan dit artikel.

Er zitten ook een aantal “maren” aan. De belangrijkste is dat je goed internet nodig hebt voor VoIP op je VoIP telefoon. Een goede WIFI verbinding of een stabiele 4G connectie is een must. Zonder internet is er namelijk geen gesprek mogelijk.

Is VoIP op je mobiel zakelijk toepasbaar?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het heeft de toekomst en zal de standaard worden. Ook als je een privé-telefoon zakelijk wil gebruiken. We zitten op dit moment in een overgangsfase. Als je bereid bent akkoord te gaan met onhebbelijkheden die ontstaan bij een slechte internetverbinding dan is het een prachtige oplossing. Wil je kwaliteitsgaranties, dan zul je moeten kiezen voor een DECT oplossing.

Over VoIP op een Nokia E-serie

De Nokia E-serie (E71, E61 en E51) heeft een minder krachtige processor dan het gemiddelde Android toestel. De E-sersie beschikt echter over een eigen chip voor de VoIP ondersteuning. Daarnaast zit er een standaard SIP client op het toestel. Configuratie was in het verleden complex, maar Nokia maakt dit steeds eenvoudiger. We zullen onze help pagina binnenkort aanvullen met de standaard SIP instellingen voor Nokia.

Nokia e51

Over VoIP op een Android toestel

We raden je aan VoIP te gebruiken in combinatie met Android 2.3 (Gingerbread), dit omdat andere SIP clients voor Android op dit moment nog niet goed zijn genoeg zijn gebleken voor zakelijk gebruik. Daarnaast is de VoIP integratie in Android 2.3 geweldig wat gebruik veel eenvoudiger maakt. Als laatste zijn de moderne toestellen krachtig genoeg voor VoIP ondersteuning.

MOS waarde

Wat is een MOS waarde?

Een MOS waarde is een cijfer tussen 0 en 5 waarmee de kwaliteit van een telefoongesprek wordt gemeten. Je zult vast gemerkt hebben dat de kwaliteit van een GSM gesprek anders is dan die van een ISDN of VoIP gesprek. Dit komt doordat de MOS waarde van GSM veel lager is dan die van ISDN of VoIP. ISDN en VoIP hebben een MOS waarde van rond de 4.2.

MOS waarde en codecs

Bij VoIP is de kwaliteit afhankelijk van de gebruikte codec. Voys gebruikt standaard de A-law codec, welke de beste kwaliteit gebruikt en tevens de meeste bandbreedte “opslokt”. Beschik je over minder bandbreedte, bijvoorbeeld bij VoIP over satelliet verbindingen, dan kun je gebruik maken van de g729 codec. Deze heeft een MOS waarde van rond de 3.6, maar gebruikt maar 1/5 van de bandbreedte van de A-law codec. De g729 codec kost € 10,- per lijn/kanaal.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 april 2024

Eerste plaats in Emerce 100: Voys beste zakelijke telefonieaanbieder van Nederland

Van 25 oktober 2023

Telecomprovider Voys bestormt MT1000-lijst voor beste zakelijke dienstverleners van Nederland