Duurzaamheid

Negatieve impact op planeet verkleinen

Onze ambitie is om onze negatieve impact op de planeet te verkleinen. Maar hoe doen we dat? In maart 2020 hebben we een Captain Planet aangenomen om het voortouw te nemen in deze missie. Je kon meer lezen over zijn eerste stappen en hoe we van negatieve naar positieve impact kunnen gaan.

In 2020 hebben we vooral gefocust op het inzichtelijk maken van onze carbon footprint om zo manieren in kaart te brengen waarop we onze CO2-uitstoot kunnen reduceren. Dit is gedaan op basis van data uit 2019. De uitstoot die we niet kunnen reduceren, willen we op een verantwoorde en transparante manier compenseren.

Carbon emissions & energie

Onze carbon footprint – op basis van data van 2019 – bestaat uit:

  • Energievoorziening kantoren: zowel elektra als warmte
  • Businesstransport: wagenpark, openbaar vervoer en vliegen
  • Woon-werkverkeer
  • Servers & cloud: onze digitale voetafdruk

CO2-footprint – basisjaar (ton CO2)

Huisvesting (gas & elektra) 119,0
Zakelijk vervoer 63,9
Woon-werkverkeer 109,2
Servers & Cloud 80,1
Totaal 372,2

Reductie van onze CO2-footprint

Om voor onszelf inzichtelijk te maken waar we verbetering zien, hebben we elk onderdeel een rating gegeven van 1 tot 5. 1 staat daarbij voor ‘geen stappen gezet’, 3 voor ‘goed onderweg, maar we zijn er nog niet’ en 5 voor ‘we zijn er’.

Bewustzijn: 3 van 5

Wat gaat er goed: we hebben goede interne communicatiekanalen voor het delen van ideeën, artikelen en ervaringen. Ook zijn we begonnen met het kweken van oesterzwammen op ons eigen koffiedik.

Wat kan beter: duurzaamheid verdwijnt in de ‘dagelijkse gang van zaken’ nog regelmatig naar de achtergrond en kan beter geïntegreerd worden in de organisatiecultuur en -structuur. In 2021 zal bewustwording een belangrijk thema zijn.

Energievoorziening kantoren: 3 van de 5

Wat gaat er goed: bij de selectie van ons kantoor hebben niet gekozen voor nieuwbouw, maar voor duurzaam hergebruik van bestaande bouw. Hier hebben we met o.a. driedubbel glas, vloerverwarming, zuinige monitoren en led-verlichting groene verbeteringen in aangebracht.

Wat kan beter: we zijn nog op zoek naar een écht groene energieleverancier, een zonnedak en gasloze warmtevoorziening. Er is daarbij echter een sterke afhankelijkheid van de verhuurder, waardoor we beperkt zijn in wat we kunnen doen.

Auto’s (business): 3 van de 5

Wat gaat er goed: ons wagenpark bestaat op het moment uit 13 auto’s, waarvan er 7 volledig elektrisch zijn.

Wat kan beter: de auto’s maken grotendeels gebruik van grijze stroom. Fossiele auto’s kunnen worden uitgefaseerd.

Reizen: 4 van de 5

Wat gaat er goed: natuurlijk wordt er in 2020 uitzonderlijk goed gescoord door het thuiswerken, maar ook in 2019 scoorden we al bovengemiddeld vergeleken met de NS benchmark.

– 1 op 10 collega’s reist met het openbaar vervoer
– 3 op de 10 collega’s gaat met de auto
– 6 op de 10 collega’s fietsen

Dit moedigen we aan doordat elke collega een fiets in bruikleen kan krijgen. Ook bieden we reizen met het OV aan.

Wat kan beter: verder stimuleren van fossielvrij vervoer.

Servers & cloud: 3 van de 5

Wat gaat er goed: onze dienst is digitaal en ook dat zorgt voor een CO2-footprint. Eén van onze datacenters is Equinix; zij lopen – in vergelijking met andere grote datacenters – vooraan qua reducering van CO2-uitstoot. Servers draaien bij ons niet onnodig en worden waar mogelijk uitgeschakeld. Daarnaast nemen we duurzaamheid mee in de overweging bij het doen van nieuwe investeringen en gaan we voor een zo lang mogelijke levensduur van de hardware.

Wat kan beter: selecteren van welke servers draaien op 100% duurzame, lokaal opgewekte stroom, wat ook een criteria kan zijn bij selectie van cloud-partners. Hardware moet op een verantwoorde manier worden verwerkt als die end-of-life is.

Onze C02-footprint compenseren

Compensatie van onze carbon footprint: 2 van de 5

Onze focus ligt op CO2-reductie en daarna pas op compensatie. Wat je niet uitstoot, hoef je namelijk niet te compenseren. Daarnaast blijkt compensatie niet eenvoudig.

We zijn samen met Stichting Dorpsbelangen Lutjegast bezig met het opzetten van een bos in Lutjegast. Dit project wordt in 2021 gerealiseerd. Het bos zorgt zowel voor CO2-compensatie, als voor het stimuleren van biodiversiteit. Het project telt 1500 vierkante meter aan bomen die hier 50 jaar moeten blijven staan om 50 ton CO2 te compenseren. Dat is slechts 10% van onze totale footprint van 2019.

Een andere manier van CO2-compensatie is het opkopen van Garantie van Oorsprong-certificaten. Dit zijn de groencertificaten en het stimuleert de opwekking van groene stroom. Het is een veelgebruikt middel op CO2-neutraliteit te kunnen claimen. Het lastige is echter dat een GvO-certificaat er niet automatisch voor zorgt dat er meer groene stroom bij komt. Daarvoor moet je bijvoorbeeld in een zonnepark investeren en de GvO-certificaten daarvan opkopen. Dit blijkt in de praktijk heel lastig.

Tot slot

Omdat de GvO-certificaten de meest eenvoudige manier is om opwekking op dit moment te stimuleren, zijn we in voorbereiding voor het opkopen van deze certificaten.

De focus zal echter vooral liggen op reductie. Daarnaast zullen we kijken naar circulariteit op het gebied van materiaalgebruik, inkoop en afvalstromen. Het doel is om in 2025, vergeleken met 2019, naar rato 25% minder CO2 uit te stoten.

Terug naar overzicht

Naar volgende hoofdstuk

 

Benieuwd naar de volledige inhoud?

In ons responsibility report blikken we terug op 2020 en vertellen we over de technologie die we ontwikkelen. Daarnaast zoomen we in op Spraakmakend en podia-optredens, blogs die we schreven en op collega’s, diversiteit en inclusiviteit. En wat doen we als ‘force for good’? Denk aan initiatieven ondersteunen, het werk van stichting 48percent.org, onze duurzaamheidsmissie en opensource-softwareontwikkeling. Ook leggen we uit wat we met jouw 10 euro doen en blikken we vooruit op 2021.

Helaas...

De tijd van je nummerreservering is afgelopen.

Het is mogelijk dat één of meerdere van je gekozen nummer(s) inmiddels niet meer beschikbaar zijn, maak een nieuwe selectie.