Digitaal Meedoen Pakket van start in gemeente Westerkwartier

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
2 oktober 2023 Clock 2 min

Dit artikel is mede namens 48percent.org verspreid als persbericht. Deze stichting doet prachtig werk over de hele wereld en voegt met de pilot in gemeente Westerkwartier een mooi project aan het portfolio toe.

In de snel digitaliserende wereld is het voor lang niet iedereen vanzelfsprekend om mee te kunnen doen. Daarom starten gemeente Westerkwartier, Freedom Internet, Alliantie Digitaal Samenleven en de door Voys opgerichte stichting 48percent.org, een pilot met het Digitaal Meedoen Pakket.

Digitalisering zorgt voor groeiende kansenongelijkheid

“Uit onderzoek blijkt dat naar schatting tweeënhalf miljoen mensen moeite hebben met het gebruiken van digitale apparaten”, vertelt Pollien van Keulen, projectleider van de pilot namens 48percent.org. Steeds meer offline voorzieningen en diensten worden vervangen door online varianten. Denk aan belasting, onderwijs en zorg. “Kijk je naar het grotere plaatje, dan zie je groeiende kansenongelijkheid als gevolg van digitalisering. Daarom is het belangrijk om de digitale kloof te dichten.”

Credit: Alliantie Digitaal Samenleven.

Integrale aanpak en testen op kleine schaal

Het dichten van de digitale kloof vraagt om een integrale aanpak. Daarom bundelen gemeente Westerkwartier, Freedom Internet, Alliantie Digitaal Samenleven en 48percent.org de krachten. Samen bieden zij met de pilot het Digitaal Meedoen Pakket. Dit pakket bestaat uit een betaalbare internetaansluiting thuis, een laptop, cursussen en passende hulp aan huis en in de buurt om hiervan gebruik te maken. Gedurende een jaar testen de projectpartners met 50 huishoudens in de gemeente Westerkwartier hoe deze aanpak met een wijkgerichte focus werkt. Daarnaast onderzoeken zij hoe de aanpak landelijk uitgerold kan worden.

Pilot Westerkwartier onderdeel van landelijk project

De projectpartners werken sinds 2021 aan de pilot. Pollien van Keulen: “Onlangs hebben we de laatste voorbereidingen afgerond en we kijken ernaar uit om de eerste deelnemers te verwelkomen.” De pilot is onderdeel van een landelijk project van de Alliantie Digitaal Samenleven. Naast gemeente Westerkwartier doet gemeente Utrecht mee. Met gemeente Amsterdam worden de mogelijkheden voor een pilot verkend. Het Centrum voor Digitale Inclusie van de Universiteit Twente monitort het effect en de resultaten van de aanpak.

De wereldkaart in het Voys-kantoor waarop de projecten te zien zijn waaraan 48percent.org werkt.

Dichten digitale kloof

48percent.org is in 2019 opgericht door telecomprovider Voys om de digitale kloof te dichten. Voys is een betekenisvol bedrijf dat aandacht heeft voor de impact die het heeft op de maatschappij. Jaarlijks doneert de organisatie één procent van de omzet aan 48percent.org. Pollien van Keulen is coördinator van de stichting. “Het gebruiken van internet heeft de potentie om gelijkwaardigheid te stimuleren, maar alleen als iedereen volwaardig mee kan doen”, legt ze uit. “Dat is ook het doel dat we nastreven met het Digitaal Meedoen Pakket.”

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 7 december 2023

De hoogtepunten van Voys in 2023: kijk met ons terug op een bijzonder jaar

Van 6 december 2023

De impact van Voys: zo maakten we de wereld een beetje mooier in 2023