Een werkweek in Spanje: ¿Cuanta costa?

auteursafbeelding

Joris

19 maart 2015
Clock 2 min

Het is bijna een half jaar na dato. Vorig jaar oktober vlogen 35 belhamels naar Girona. Niet om daar een weekje vakantie te vieren, maar om een week hard te werken in de zon. Na de reis werd ons vaak de vraag gesteld: Waarom doe je dat en hoeveel kost dat wel niet? Tijd om de balans op te maken.

https://player.vimeo.com/video/108341662

Volledig locatie-onafhankelijk

De waarom-vraag hebben we ondertussen wel beantwoord. We deden het om te laten zien dat het mogelijk is om als bedrijf volledig locatie-onafhankelijk te werken. Graag zijn we ook open over de kosten van dit spektakel. Hierbij openen we ons Spaanse huishoudboekje.

Wat heb je nodig

35 slaapplekken

Drie zeer grote vakantiewoningen huurden we met meer dan voldoende slaapruimte, zwembaden en relaxruimtes. Gelukkig was het laagseizoen (begin oktober) en betaalden we hiervoor € 6.885,-

foto blog huis

35 vliegtickets

Lekker vliegen vanuit Eelde met Ryanair. Voor 35 vliegtickets en vervoer naar de huizen betaalden we € 5.546.

35 x een week eten en drinken

Hiervoor hadden we veel te veel begroot (€ 8.000). De Spaanse supermarkten zijn niet al te duur en de zon maakte niet hongerig (soms wel dorstig). 35 personen x 6 dagen x 3 maaltijden (+ borrel) kostten ons: € 3.150.

foto blog kosten eten

Internetsatellietschotel en overige hardware

Onmisbaar als je goed wilt werken, of je moet al fantastisch internet op je locatie hebben. De huur van deze schotel met een zo hoog mogelijk datavolume voor een kleine twee weken en alle benodigde kabels, routers en switches om een chique netwerk aan te leggen kostte € 1.607.

Vervoer ter plekke

Twee negenpersoons busjes (waarvan één vanuit Nederland), een losse auto en 17 huurfietsen gebruikten we om belhamels van A naar B te brengen. Huur, brandstof en tol kwamen samen op: € 3.296

Overig

Onder overige kosten die we tijdens deze week hadden vallen onder anderen de prijzen voor de crazy-bingo-avond, de avond Spaanse les, een tafel die kapot ging (iets met een zwembad en een stuntman) en reis- en annuleringsverzekeringen. Deze overige kosten komen samen op € 1.827

Totaal

Voor € 22.311 kun je dus met 35 collega’s een week lang luxe in het buitenland werken. Dat komt neer op € 637 per persoon.

Onbetaalbaar

€ 22.311 is natuurlijk een flink bedrag om te besteden, terwijl je in Nederland een prima kantoor staat waarvan de huur al betaald is. Toch raden we elk bedrijf, waarbij het mogelijk is in de bedrijfsvoering, met klem aan dit te doen. Het is elke euro waard. Met al je collega’s een week naar het buitenland wordt een ervaring die je nooit meer vergeet. Het zorgt voor bakken nieuwe energie, supersterke banden en meer begrip tussen collega’s. En natuurlijk voor een gezond kleurtje.

Vraagje

Wat zou jij ervan vinden om eens een week naar het buitenland te gaan met jouw bedrijf? En welke bestemming zou jij dan kiezen?

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Image placeholder

Van 9 januari 2017

Stem op Voys als National Champion bij de European Business Awards

Image placeholder

Van 13 oktober 2015

Terugblik: Fast50 in Groningen