Encryptie vanwege WIV: Grootste privacyschending ooit

auteursafbeelding
Mark Vletter
28 april 2016 Clock 1 min
Image placeholder

Op 2 juli 2015 werd de WIV (Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten) aangeboden voor internetconsultatie. Er kwamen meer dan 1100 vaak zeer inhoudelijke reacties. Het gros van de reacties kwam van absolute experts: advocaten, journalisten, privacy-voorvechters, internet- en telecombedrijven en algemene vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

Zelden was er zo’n massaal en breedgedragen protest tegen een nieuwe wet.

Privacyschending door de Nederlandse overheid

Tegenstander van de sleepwet

Voys was één van de felle tegenstanders van de sleepwet. Vandaag kwam het definitieve wetsvoorstel -met dank aan Huib Modderkolk van de Volkskrant- naar buiten en er is inhoudelijk nagenoeg niets veranderd.

Het wordt de grootste privacyschending en aantasting van de vrijheid van meningsuiting die de Nederlandse staat haar bevolking ooit heeft aangedaan en daar gaan wij niet mee akkoord.

Er zijn vele redenen waarom het wetsvoorstel zo schadelijk is, maar dit vind ik de drie belangrijkste redenen.

  • Het wetsvoorstel druist in tegen de Grondwet.
  • Er is een gebrek aan trias politica.
  • Mass surveillance werkt niet.

Encryptie van ons netwerk

Vandaag starten we met het testen van encryptie van ons netwerk dat sleepnet-dataverzameling zeer ingewikkeld zal maken. Voordat deze wet in werking treedt zal ieder gesprek binnen ons netwerk encrypted zijn. Het wordt een instelling die je als bedrijf zelf aan- en uit kunt zetten, want jij bepaalt wat er gebeurt met jouw data. Met telecomprovider Speakup onderzoeken we of we onze platformen aan elkaar zullen verbinden zodat we cross-platform encryptie kunnen opzetten.

Het is ongekend dat een telecombedrijf de privacy van haar klanten moet beschermen tegen de eigen overheid, maar als wij daarin moeten investeren, dan doen we dat met liefde. Wij roepen andere telecom- en internetbedrijven op hetzelfde te doen.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 7 februari 2023

Leiders met geluk

Van 13 juni 2022

Onbegrensd denken en handelen: is Lightyear op de juiste weg?