Freedom is calling: werken op het Voys-kantoor in Zuid-Afrika

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
26 februari 2019 Clock 2 min

Klantgelukker en kitesurfer Johan werkt een tijdje op het Voys-kantoor in Kaapstad, dicht bij de golven en de zee. In deze blog lees je hoe het hem vergaat in Zuid-Afrika. Daarnaast geeft Johan een aantal tips voor als je wilt werken op een andere plek dan je eigen kantoor.

Vrijheid, voor mij is kitesurfen het ultieme gevoel van vrijheid. In de winter is Nederland niet het meest geschikte land om te kitesurfen. Zuid-Afrika is daarentegen de hotspot voor kiters als het winter is op het noordelijk halfrond. Hoe kun je langer in het buitenland verblijven als je werk wel door blijft gaan? Bij Voys hebben we daar een mooie oplossing voor: Freedom, je telefooncentrale in de cloud. Door Voice over IP kun je overal ter wereld werken, mits je een fatsoenlijke internetverbinding hebt.

Overwinteren in Zuid-Afrika

Een Voys-kantoor in Kaapstad op loopafstand van de oceaan, dagelijks temperaturen tussen de 25 en 30 graden en een hoop wind. De keuze is snel gemaakt voor een kitesurfer: overwinteren in Zuid-Afrika. Omdat ik ruim twee maanden in Kaapstad wil verblijven maar niet zoveel vakantie-uren heb, kies ik ervoor om er te gaan werken.

Werken in korte broek en op slippers

Mijn dagelijkse werk is hetzelfde als in Nederland. Ik beantwoord Nederlandse telefoontjes, maar dan in m’n korte broek en op slippers terwijl ik door het raam palmbomen zie staan. Het contact met collega’s onderhoud ik door te bellen en te Slacken (het interne chatsysteem waarmee Voys werkt). Tijdens het werkoverleg en de stand-up ben ik erbij via video conference.

Wat heb je nodig als je niet op je eigen kantoor gaat werken?

Waar moet je rekening mee houden als je ervoor kiest om niet op je eigen kantoor te gaan werken? Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet.

In mijn naïviteit dacht ik: als het internet goed is, dan kan ik overal werken. Dat is ook waar, maar je hebt wel stroom nodig. Wegens een stroomtekort heeft de energieleverancier in Zuid-Afrika ‘load shedding’ in het leven geroepen. Dit houdt in dat hele delen van het land/de stad op gezette tijden zonder stroom zitten, en zonder stroom geen internet. Het pand waar wij ons in bevinden heeft gelukkig een generator en onze routers zitten op een UPS, zo behouden wij verbinding tijdens de tijden dat we geen stroom hebben. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op een 4G-netwerk te gaan werken. Zoek ook hier eerst even de betrouwbaarheid van uit, want tijdens de load shedding bleken sommige providers uit de lucht te zijn.

Overal ter wereld werken

Werken in de cloud helpt je om overal ter wereld te kunnen werken. Heb je net een 4G-simkaartje gekocht met mobiele data en zit je nu ergens onder een palmboom te werken? Check dan vooral of je programma’s geen zware bestanden gaan synchroniseren op de achtergrond of dat je besturingssysteem niet die nieuwe update van twee gig gaat binnenhalen. Dit zijn dure en onnodige MB’s.

Stay in touch!

Last but not least! Blijf goed contact houden met je collega’s. Spreek met elkaar af dat je iedereen ‘s ochtends laat weten dat je aanwezig bent en wat je zoal gaat doen. Stuur daarnaast af en toe een leuke update of een mooie foto, maar overdrijf het niet. Jij mag dan wel lekker in de zon zitten, je collega’s zitten nog in een winterdip!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 maart 2024

Efficiënter bellen met Call control – beter klantcontact in minder tijd

Van 20 februari 2024

De perfecte telefooncentrale instellen voor jouw bedrijf – de beste tips en tricks voor het MKB