Hoera, we mogen weer thuiswerken

auteursafbeelding

Henriëtte Klijnstra

11 januari 2021 Clock 3 min
Image placeholder

Daar gaan we weer! Dacht jij dit stiekem ook op de eerste werkdag na je eventuele kerstvakantie? We hebben geproost op een nieuw jaar waarin alles beter gaat worden, maar uiteindelijk zaten we toch weer thuis achter de computer te werken. Daarmee lijkt 2021 nog precies op het jaar ervoor. Hier wat tips om van 2021 wél een thuiswerksucces te maken.

Alle praktische zaken terzijde, het beste dat je kunt doen is voor ogen houden dat het allemaal beter zal worden. Een van de dingen die we konden meenemen uit 2020 is dat we niet zomaar meer ‘goed’ hoeven te antwoorden op de vraag ‘hoe gaat het?’ Je mag gewoon zeggen dat het even niet lekker gaat, maar vergeet niet dat het beter zal worden dit jaar. Inmiddels zijn namelijk zelfs in Nederland de eerste vaccinaties gezet. Het zal nog wel een paar maanden duren voordat iedereen aan de beurt is geweest, maar het biedt weer hoop voor de toekomst.

Durf te vragen

Tot het zover is dat genoeg mensen gevaccineerd zijn en we weer veilig met z’n allen naar kantoor kunnen komen, zullen we er thuis het beste van moeten maken. We noemden eerder al een goede bureaustoel, een fijne muismat en lekkere koffie voor thuis. Durf dit jaar gewoon te vragen om een verbetering voor jouw thuiswerkplek. Vraag toch om (een bijdrage voor) een zit-sta-bureau of een noise cancelling koptelefoon. Ben jij juist degene die de keuzes maakt? Vraag jouw mensen hoe je ze nog beter kunt faciliteren. Dat is wel het minste dat je kunt doen.

Ontoevallig toevallig

We missen bij het thuiswerken de toevallige, relevante ontmoetingen. Eventjes kletsen bij de koffieautomaat of in de rij bij het buffet in de kantine, kan zorgen voor die eyeopener die je net nodig had. Serendipiteit valt niet te organiseren, maar je kunt wel zorgen dat ook vanuit huis je met andere mensen praat dan je directe collega’s. Bij zusterbedrijf Devhouse Spindle worden collega’s random aan elkaar gekoppeld, via een tooltje in het zakelijke chatprogramma Slack. Deze tweewekelijkse ‘donut-date’ wordt erg leuk gevonden en zorgt voor nieuwe inzichten. Collega’s uit verschillende teams gaan met elkaar op date: samen lunchen via beeldbellen of op een koffiewandeling.

Alweer videobellen

We moeten het toch even gezegd hebben: zorg dat je tijdens het videobellen (als jullie platform dat toelaat) je eigen hoofd verbergt. Ongemerkt en ongewild kijk je toch weer naar jezelf. En dat leidt alleen maar af. Je haar zit wel prima, dat hoef je echt niet elke tien seconden te checken.
Plan de videocalls niet back-to-back in, maar zorg dat je wat pauze hebt tussendoor. Maak een ommetje van een kwartier, lees even de krant of je favoriete tijdschrift, of luister naar een leuke podcast. Tijd om te lummelen moet er zijn, dat zou je op kantoor ook gedaan hebben, dus voel je vooral niet schuldig als je even niet achter de laptop zit. Wees ook realistisch over wat je wel en niet kunt doen als je ondertussen ook nog je kinderen thuisonderwijs geeft of een peuter moet zien te vermaken. Spreek het vooral uit naar je collega’s of leidinggevende als je iets niet afkrijgt, want niemand wordt er blij van als je avond na avond nog zit te werken om alles toch af te hebben en daarmee afkoerst op een burn-out.

Houd moed

Nog even volhouden en dan mag iedereen weer naar kantoor. Dan moet je alle details weer aanhoren over de laatste aflevering van Heel Holland Bakt, ontwijk je ternauwernood een nerf gun pijl die echt, heus niet voor jou bedoeld was, en worden de plannen alweer gemaakt voor dat verplichte teamuitje waar je eigenlijk geen zin in hebt. En dan zou je willen dat we weer moeten gaan thuiswerken met z’n allen.

Heb jij nog tips voor thuiswerken? Geef ‘m dan aan ons door via spraakmakers@voys.nl of via Twitter.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 22 mei 2024

Bliksemstage bij Voys: Zo maken we kinderen enthousiast over tech  

Van 29 april 2024

Eerste plaats in Emerce 100: Voys beste zakelijke telefonieaanbieder van Nederland