Wat er toch mooi was aan 2020, ondanks alles

auteursafbeelding

Henriëtte Klijnstra

30 december 2020 Clock 3 min
Image placeholder

Wat een K-jaar! Welk lichaamsdeel met de letter K je hier ook zou willen invullen, voor veel mensen was 2020 geen goed jaar. Zelfs volleerd worst case scenario-denkers hadden niet gedacht dat 2020 in het teken zou staan van een pandemie. Plannen konden zo de prullenbak in en het was flink schakelen. Het is nu misschien lastig te zien, maar dit jaar bracht toch ook goede dingen.

2020 heeft namelijk vooral laten zien wat echt belangrijk is in het leven: gezond blijven en je gezin of beste vrienden. Natuurlijk kijken we uit naar dat uitbundige verjaardagsfeest, dat gezellige borreltje in je stamkroeg of dat ene festival. Maar we hadden dit jaar tenminste nog elkaar. Samen thuis of via videobellen. Kerst vieren in klein comité bleek ook best fijn te zijn, zolang je omringd bent door mensen die van je houden. En als dat betekende dat je even niet bij je oude ouders of grootouders kon aanschuiven, dan hadden we dat er voor over.

Bevoorrechte positie

Er valt veel te zeggen over het landelijke COVID-beleid, maar we mogen in onze handjes knijpen dat we in Nederland wonen. In landen waar geen steunmaatregelen zijn, zie je de onmogelijkheid van een volledige lockdown. Niet werken betekent daar geen eten. En bij ziekte zijn er te weinig beademingsmachines, maar is er ook geen mogelijkheid om naar een ziekenhuis een paar honderd kilometer verderop of in een ander land vervoerd te worden. We vergeten hiermee niet al die mensen die hier in Nederland hun baan kwijt raakten of ziek werden en overleden, maar het is goed om je bewust te zijn van de bevoorrechte positie om in een land te wonen waar het toch eigenlijk best goed geregeld is allemaal.

Je bewust zijn van je privilege, wil niet zeggen dat je geen recht hebt op je eigen verdriet of chagrijn. Een van de dingen die we mogen meenemen uit 2020 is dat we niet zomaar meer ‘goed’ hoeven te antwoorden op de vraag ‘hoe gaat het?’. Want het ging niet altijd goed, maar dat was oké en we begrepen het allemaal. Ook al was er niemand ziek, we werden allemaal geraakt door de pandemie en daar waren we op een gegeven moment flink zat van. Wat werden we soms gek van weer thuiswerken, alweer een gecanceld concert, afgezegde vakantie of simpelweg niet even kunnen knuffelen met je beste vriendin. En het was oké omdat te uiten.

Kansen pakken

We pakten ook kansen in 2020. Het was soms even improviseren, maar we zagen mogelijkheden. Die lang uitgestelde verbouwing van je keuken of toch eindelijk de zolder eens opruimen. Of een nieuw bedrijf starten, zoals Eva Leenen deed. Zij verloor door covid haar baan en besloot toen met haar partner Joris Willemsen een nieuw bedrijf te starten. “Het moment dat we live gingen en konden delen met de wereld, was het mooiste moment van afgelopen jaar.” Ook Dide Maarse en haar broer Gijs zagen mogelijkheden en begonnen tijdens de pandemie aan een nieuw zakelijk avontuur

We maakten soms ook harde keuzes, die vriendschap beëindigden die toch geen vriendschap was of toch kiezen om uit elkaar te gaan. Thuisblijven in een lockdown was confronterend en hoe verdrietig de keuzes soms ook waren, we gunden onszelf meer. Meer liefde of meer tijd voor jezelf. Toch even de zakelijke telefoon doorschakelen naar de voicemail en bijvoorbeeld een uurtje yoga doen in de woonkamer. We waardeerden ook weer de kleine dingen: een echte kaart in de brievenbus, een wandeling door je eigen stad of dorp en we ontdekten in de zomermaanden (opnieuw) hoe mooi ons eigen land is.

Balans vinden

We leerden dit jaar ook dat vijf dagen per week op een kantoor zitten echt niet nodig is. Even op en neer naar de andere kant van het land voor een overleg, het blijkt nu ook wel digitaal te kunnen. Natuurlijk is het fijn mensen eens face to face te spreken, eventjes met die ene collega te kunnen ouwehoeren bij het koffiezetapparaat, of die gezamenlijke vrimibo waarna je net iets te jolig weer thuiskomt. Maar we weten door 2020 dat we straks een balans kunnen vinden, waarin (deels) vanuit huis werken voor sommige mensen ook ideaal is.

En daar kunnen we ons aan vasthouden, tot het weer beter gaat. Want beter zal het worden.

Wil jij ook zakelijk bereikbaar of juist eventjes onbereikbaar zijn goed regelen in 2021? Ontdek de mogelijkheden van Voys en neem de tour of sluit je direct aan. Liever persoonlijk contact? Je bereikt ons via 050 7009900 of info@voys.nl.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving

Van 19 juli 2023

Groeien als ondernemer: 4 lees- en luistertips voor de zomervakantie