Inspireer de Wereld, geef jezelf!

auteursafbeelding
Mark Vletter
8 augustus 2008 Clock 3 min
Image placeholder

Voys ondersteunt stichting Muses. “Inspireer de Wereld, geef jezelf!” is hun mantra. Het doel van de stichting is om zoveel mogelijk mensen in Nederland en zo mogelijk daarbuiten, te inspireren en te ondersteunen om actief betrokken te zijn bij ontwikkelingssamenwerking. In de categorie “Inspiratie” daarom dit interview.

Hoe vond je het om te werken in een vrijwilligersproject?

Het werk in de verschillende vrijwilligersprojecten was heel interessant en vooral erg leuk. Omdat ik zelf graag veel wilde doen, ben ik uiteindelijk vol gegaan voor het project Semilla de Esperanza y Amor. Het is een klein en recent project waar je veel met je eigen ervaring kunt doen en nog lekker kunt pionieren. Het contact met de directrice was af en toe moeilijk, omdat je altijd nog een taalbarrière hebt en verschil in cultuur (en dus manier van werken/denken).

Heb je het idee dat iets hebt kunnen toevoegen binnen het project?

Ja dat zeker en dat heb ik ook bevestigd gekregen van de directrice zelf .Het realiseren van de buitenruimte, opknappen van de ruimtes en het afmaken van het nieuwe huis zijn hele tastbare dingen. Ook de aanschaf van lesmateriaal, stoeltjes, opbergboxen, schoolbord en andere materialen zijn zichtbare zaken. Daarnaast heb ik o.a. veel geholpen met publiciteit en administratie. Ook binnen de andere projecten heb ik leuke en nuttige dingen kunnen doen.


Wat was het ingezamelde bedrag?

Samen met de donatie van Wisdom BV erbij heb ik €3575,64 kunnen doneren.

Wat heb je kunnen betekenen met je sponsorbedrag?

Ontzettend veel. In Alotenango is €1250,- naar de bouw van de nieuwe school gegaan. In Jocotenango is €1250,- naar de aanschaf van lesmateriaal voor de leerlingen van het basisonderwijs (publieke school). In San Mateo Milpas Altas is het geld naar de aanschaf van basisbenodigdheden gegaan, de tijdelijke aanstelling van 2 bouwvakkers, het opstarten van de cursus sieraden maken (waarmee de vrouwen nu op een culturele markt van ministerie van Cultuur staan, order gekregen voor Fairtrade beurs in Amerika), aanschaf bouwmaterialen, medefinanciering van typemachines en naaimachines (in samenwerking met Casa Sito) etc.

Was het makkelijk uit te geven of vond je het lastig alles te besteden?

Ik heb bewust gekeken naar de wensen van de projecten en specifiek voor Wisdom naar de wensen vanuit het bedrijf. Met het geld heb ik vervolgens beetje bij beetje ook Semilla de Esperanza y Amor gesteund.


Wat is je mooiste ervaring?

Het schminken van de kinderen in de verschillende projecten en dan na maanden merken dat ze je nog herkennen en nog weten dat je hun gezichtjes hebt geschminkt. Er zijn nog zo ontzettend veel mooie momenten geweest! Organisatie van kerstfeest voor de vrouwen en de kinderen. Het samen koken in een ruimte zonder ventilatie (zoals zij altijd doen) en met tranen in je ogen van de rook en het lachen het eten klaarmaken.

Heb je iets kunnen leren van werken in een vrijwilligersproject?

Ontzettend veel en ik denk onbewust nog meer dan je beseft. Geduld hebben en je leert een cultuur of de mensen met wie je werkt en voor wie je werkt pas goed kennen als je er enkele maanden voor/mee samenwerkt. Creatief zijn met de middelen die je hebt.

Ben je van plan om nog een keer zo een reis te maken?

Zo lang weet ik niet, omdat het voor mij van belang is ook werkervaring in NL op te bouwen, maar ik keer zeker voor een aantal weken terug.

Ben je bereid vragen te beantwoorden van andere deelnemers?

Ja tuurlijk, hartstikke leuk zelfs.

Jullie bedankt voor jullie leuke berichten op de site en voor de financiële bijdrage! Ik wil graag een benefietavond (met theatergroep) organiseren en vroeg me af of jullie hieraan deel willen nemen. Het idee ligt er en er zijn mogelijkheden voor een zaal. Wat overblijft is mede- en samenwerking van sponsoren en andere belanghebbenden. Meer weten hierover? Neem contact op met Voys.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 18 juli 2022

In 2022 is Voys sponsor van…

Van 15 juni 2021

In 2021 is Voys trotse sponsor van…