Introductieles programmeren

auteursafbeelding
Joris
3 februari 2015 Clock 3 min
Image placeholder

Sinds oktober is Voys partner van IMC Weekendschool. Enige tijd geleden werd ons gevraagd of wij het leuk zouden vinden om een keertje les te geven. En wat is er dan leuker dan een introductie programmeren?! Niets natuurlijk. Daarom vroegen we onze nerd afdeling een toffe les voor te bereiden voor de kinderen van de IMC Weekendschool. Bob wierp zich op als kandidaat schoolmeester. Hij wilde wel eens vertellen en laten zien hoe tof het is om een nerd te zijn. In drie groepjes van zes leerlingen gaf hij een lesje programmeren. Hij schreef een verhaal over zijn belevenissen.

Geschreven door Bob Voorneveld

Eendags-docenten

Van tevoren werd ik geïnstrueerd door Inge van der Veen, de directrice van de weekendschool in Groningen: om kwart over 10 ontmoetten we elkaar bij de fontein in het UMCG. Het ziekenhuis biedt leslokalen aan waar IMC Weekendschool les kan geven. Iets te vroeg en op van de zenuwen (“kan ik wel lesgeven?”) voegde ik me bij een aantal andere ‘eendags-docenten’. Taekwondo, leren solliciteren, presenteren, robotics (concurrentje in het curriculum?) en nog een aantal andere vakken passeerden de revue. In totaal heb ik meer dan 20 docenten gezien die voor ongeveer 80 kinderen in de weer zijn. Erg leuk om te zien.

Lesje programmeren

Na een peptalk voor de hele groep van Inge, kreeg ik hulp van een stagiaire bij de IMC Weekendschool. Samen zetten we de laptops en slingerden we de computer met digibord aan (hadden wij die vroeger ook maar op school gehad). Al gauw kwamen de eerste kids binnengestormd. Mijn eerste klasje zou uit zes kinderen moeten bestaan. Even leek het erop dat ik direct al zeven mocht doceren. Trots bedacht ik me dat er blijkbaar voldoende enthousiasme was. Helaas, toch eentje voorzichtig de deur gewezen, zodat ie op zoek kon naar zijn eigen lokaal.

Weekendschool-programmeren

Snelle Japies

Vervolgens schraapte ik mijn keel om mijzelf te introduceren. Maar al verhief ik mijn stem, ik kreeg niet de aandacht die ik graag wilde. Zes paar ogen richtten zich niet op mij, maar staarden naar de beeldschermen van de laptops (leerpuntje voor Bob: wil je aandacht, laat de laptops dan dicht en kort je introductiepraatje in). Na amper 5 minuten over mezelf gekletst te hebben, legde ik de eerste stapjes uit van het spelletje dat ze gingen maken. Ik had keurig lesmateriaal uitgeprint en begon daaruit te citeren. Zodra de kinderen doorhadden dat ze mijn betoog ook gewoon konden doorlezen op papier, vlogen ze door de papieren en was de aandacht weer volledig bij de laptops. Ach, prima. Om mezelf nog enigszins nuttig te maken, stond ik de kinderen bij met het doorlopen van de stappen. Na drie kwartier hadden ze allemaal een min of meer werkende versie van een spelletje. Vooral de creativiteit om direct al extra dingen toe te voegen was mooi om te zien.

Programmeren

Curriculum Programmeren

Na een pauze waarin 80 gillende, rennende, roddelende en vooral erg drukke kinderen gezamenlijk een geluidsvolume produceerden waar menig voetbalstadion jaloers op zou zijn, gaf ik nog twee keer met veel plezier eenzelfde soort les. Na afloop sloten we de dag gezamenlijk af (volgende week op het programma voor de 3e jaars: pathologie), pakte ik mijn boeltje weer op en ging met een super gevoel naar huis. Ondertussen droom ik al voorzichtig om een heel curriculum te bedenken voor programmeren, zodat dit ene lesje uitgebreid kan worden naar een fatsoenlijk lesprogramma van meerdere lessen. Aan het enthousiasme van de leerlingen zal het in ieder geval niet liggen.

Mijn conclusies

Samenvattend: het was een topdag. Ik heb zo mogelijk nog meer geleerd dan de kinderen. Mijn conclusies van een mooie zondag:

  • Het is echt fantastisch om te zien hoe kinderen op hun vrije zondag zo fanatiek en netjes aan het leren zijn.
  • Lesgeven is best wel moeilijk, maar erg leuk.
  • Kinderen van nu (±20 jaar jonger dan ik) zijn verschrikkelijk goed en snel met computers.
  • Programmeren wordt natuurlijk ook leuk gevonden door meisjes.
  • IMC weekendschool streeft echt een prachtig ideaal na, wat ik van harte blijf ondersteunen waar ik kan.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving

Van 30 januari 2024

Telecomprovider Voys neemt Source2Cloud Services over