Leestips waarmee je je deze zomer niet hoeft te vervelen

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
1 augustus 2019 Clock 5 min

De zomervakantie is de uitgelezen periode om neer te ploffen en er wat leesvoer bij te pakken. We zijn in de archieven gedoken en hebben stukken verzameld die het lezen waard zijn. Daarnaast hebben de Voys-collega’s nog een aantal leestips: welke boeken bevelen zij aan?

Een stukje achtergrond: lezen is goed voor je. Uit verschillende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat regelmatig lezen stress vermindert, dat het goed is voor je nachtrust en het schijnt zelfs dat je er een leuker mens van wordt. Dus, waar wacht je nog op? Lezen met die hap.

Voor het gemak hebben we het verzamelde leesvoer ondergebracht in drie categorieën:

1. Hoe werken we bij Voys?
2. De diepte in
3. Boekentips van Voys-collega’s

1. Hoe werken we bij Voys?

We krijgen regelmatig vragen over onze manier van werken, daarom schrijven we er vaak over. Bijvoorbeeld over onze BHAG (huh, wat?) en over fouten maken, want dat is bij Voys verplicht.

Een Big Hairy Audacious Goal als stip op de horizon

Als we zeggen BHAG, dan gaat er vast niet direct een lampje branden. Met BHAG bedoel we Big Hairy Audacious Goal, vrij vertaald een Groot Gedurfd Dapper Doel. In deze blog ontdek je wat de BHAG van Voys is en hoe we ernaartoe werken.

Zo word je elke dag een beetje beter

Bij Voys is fouten maken verplicht. Waarom is dat geval? De gedachtegang achter het principe is: build-measure-learn. Wat houdt dat precies in? En waarom vinden we het niet erg om zo nu en dan eens onderuit te gaan? Dat lees je in deze blog.

De open organisatie die Voys heet: eerlijk zullen we alles delen

Geheimzinnig gedoe, daar houden we niet zo van. Voys is een open organisatie en dat houdt meer in dan alleen zoveel mogelijk informatie met elkaar delen. Ontdek in deze blog wat we allemaal delen en waarom we dat doen.

2. De diepte in

Heb je zin om iets verder de diepte in te gaan? Dan hebben het volgende voor je.

Hoe je de impact van een 112-storing eenvoudig kunt verkleinen

Je kunt het je vast nog herinneren: eind juni was er een grote storing bij KPN. Het gevolg hiervan was onder andere dat het noodnummer 112 een tijdje niet bereikbaar was. Hoe kun je de impact van zo’n storing verkleinen? Of nog beter: hoe kun je zo’n storing voorkomen? Mark Vletter, oprichter van Voys, klom in de pen.

Strategie in een managementloze organisatie

Zoals je misschien weet, werken er bij Voys geen managers. Wij werken volledig zelfsturend. Dit houdt voor ons ook in dat we gezamenlijk de bedrijfsstrategie bepalen. Samen bepalen we welke koers we varen. Hoe gaat dat precies in z’n werk? Je leest het in ons e-book over strategie in een managementloze organisatie.

Hard gaan met de beste mensen

We staan in een boek, woehoe! Onlangs bracht Sprout de Groeigids Hard gaan met de beste mensen uit. Een boek boordevol tips op het gebied van bijvoorbeeld recruitment, bedrijfscultuur en teambuilding. In het boek delen we learnings en vertellen onder andere hoe we omgaan met belonen in onze organisatie. Ook bedrijven als Swapfiets en Bynder en onze vrienden van Jellow komen in het boek voor.

3. Boekentips van Voys-collega’s

Geen zin om iets over Voys te lezen en al helemaal geen zin om verdieping te zoeken? De Voys-collega’s lezen wat af, daarom hebben we een aantal persoonlijke tips op een rij gezet. Wat lezen we? En waarom?

Wouter B’s tip: James Worthy van James Worthy

Een roman over James Worthy zelf: een dromerige dertiger, een ex-stotteraar en het onbetwiste lachertje van de Amsterdamse schrijverswereld.

Wouter aan het woord: “Het boek zit vol met bizarre humor en als je het uitgelezen hebt, neem je het leven met een korreltje zout.”

Wouter K’s tip: Het Verloren Symbool van Dan Brown

Een spannend boek waarin professor Robert Langdon (wie kent ‘m niet) de eeuwenoude codes van de vrijmetselarij ontcijfert.

Wouter aan het woord: “Wat mij betreft het beste boek van Dan Brown. Spannend, leest lekker snel weg, ideaal voor de zomer.”

Joris’ 1e tip: De verdwijning van Stephanie Mailer van Joël Dicker

Een thriller over een moordzaak waarin de politie een grote fout gemaakt heeft. Wat is er precies misgegaan? En wat heeft de verdwijning van Mailer ermee te maken?

Joris aan het woord: “Een heerlijk wegleesboek, beetje een detective-achtig. Echt eentje om in de vakantie te lezen.”

Joris’ 2e tip: Hoe gaan we dit uitleggen van Jelmer Mommers

Een boek over klimaatverandering, een van de grootste problemen van onze tijd.

Joris aan het woord: “Niet alleen de angsten die erbij horen komen aan bod, Mommers beschrijft ook de kansen die het klimaatprobleem biedt.”

Maya’s tip: Laura H. – Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer van Thomas Rueb

Een waargebeurd verhaal over misschien wel de bekendste Syriëganger van Nederland.

Maya aan het woord: “Ik kon dit boek maar niet wegleggen. Het geeft een interessante inkijk in de wereld van een meisje dat radicaliseert en naar IS-gebied vertrekt. Het is een waargebeurd verhaal, maar het leest als een thriller.”

Bens tip: Shoe Dog – A Memoir by the Creator of NIKE van Phil Knight

Een biografie geschreven door de oprichter van NIKE over sport en ondernemerschap.

Ben aan het woord: “Een bizar mooi verhaal over hoe ze met weinig budget begonnen en uiteindelijk uitgroeiden tot het grote NIKE. Leuk om te weten: het NIKE-logo kostte maar 35 dollar.”

En last but zeker not least, Wimke’s favoriete boek.

Wimke’s tip: Publieke Werken van Thomas Rosenboom

Een historische roman over twee volledig verschillende werelden in Nederland.

Wimke aan het woord: “Publieke Werken is toch wel een meesterwerk. Het vertelt de geschiedenis van twee volledig verschillende werelden in Nederland: de Poel van Verderf dat in de vaart der volkeren moest worden opgestuwd, en de Veenkoloniën die gekoloniseerd moesten worden. Twee neven, elk met hun dromen over voorspoed en weldoenerij, de een in Amsterdam en de ander in Hoogeveen. Het boek is net zo traag als de tijd waarin het speelt. De beschrijvingen zijn zo levendig alsof de schrijver ze filmde en beeld voor beeld aan je vertelt. De beide mannen kruipen onder je huid: eerst erger je je aan hun pedanterie, maar langzamerhand begin je ze te snappen. Als je van taal houdt, van geschiedenis en toch ook van een zenuwslopende spanning, stop je dit boek van Thomas Rosenboom in je koffer!”


Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 7 juni 2023

Zo bouw je een informatieorganisatie

Van 28 maart 2023

Deze 11 gewoonten hebben mijn leven veranderd