‘Starten met zelfsturing’: het boek waaraan jij kunt meeschrijven

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
20 april 2021 Clock 2 min

Lees je onze verhalen graag? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van collega Maya over zelfsturing en anders organiseren.

Een boek boordevol informatie over starten met zelfsturing. Een boek met bijna dertig hoofdstukken die vertellen hoe je bepaalde zaken het beste kunt aanpakken. Een boek met een heleboel co-auteurs die hun kennis delen. Goed nieuws: aan dat boek werken we momenteel.

Update: we zijn begonnen! Op de speciale e-bookpagina vind je de gepubliceerde hoofdstukken en actuele informatie over de hoofdstukken waaraan je kunt meeschrijven.

Managers? Die hebben we bij Voys nooit gehad. Hetzelfde geldt voor functies. Bij Voys werken we al bijna tien jaar zelfsturend en daar vertellen we regelmatig over tijdens onze Spraakmakend-sessies en in blogs. De meestgestelde vraag was steeds: hoe start je nou met zelfsturing? Daarom besloten collega Mark, oprichter van Voys, en Jorg, oud-collega bij Voys, om dat verhaal op te schrijven. Het resultaat is een opensource boek: Starten met zelfsturing.

Door de jaren heen hebben we duizenden mensen gesproken over dit onderwerp, daarmee zijn er een heleboel anderen die ervaringen hebben op het gebied van zelfsturing. Die mensen vragen we om mee te schrijven aan het boek. Zo verzamelen we zoveel mogelijk kennis op een plek en creëren we samen het boek dat de stap naar zelfsturing eenvoudig maakt.

Schrijf mee!

Je kunt wel stellen dat dit boek een groot schrijfexperiment is. We nodigen je graag uit om deel te nemen. Het doel is om aan het einde een zo compleet mogelijk werk te hebben met bijdragen van vele co-auteurs. Want, sharing is caring en hoe meer co-auteurs, hoe beter! Je krijgt de bragging rights erbij: straks kun je vertellen dat je hebt meegeschreven aan hét boek over zelfsturing.

Oke, hoe werkt het precies?

  • We maken steeds één hoofdstuk openbaar waaraan je kunt meeschrijven, zo bewaren we overzicht. Voor dat meeschrijven heb je per hoofdstuk een week de tijd. Zo focussen we per week op een bepaald onderwerp.
  • Meeschrijven kan in Notion. We maken het hoofdstuk waaraan je kunt meeschrijven openbaar, zodat je gewoon in deze tool aan de slag kunt. Je opent het hoofdstuk in Notion, maakt een account aan (als je dat nog niet hebt) en begint met tikken.
  • Twee weken voordat we een hoofdstuk publiceren, stopt de optie om mee te schrijven. Zo hebben we nog wat tijd om de tekst te checken en puntjes op de i te zetten voordat-ie online komt.
  • Het eerste hoofdstuk verschijnt in mei 2021. Na het verschijnen van dit hoofdstuk, publiceren we wekelijks de volgende hoofdstukken. In totaal zijn het er bijna dertig, dus het experiment neemt bijna een half jaar in beslag.

Goed om te weten: het boek moet zelfsturing toepasbaar maken. Mark en Jorg gaan over het eindresultaat, zij bepalen uiteindelijk welke bijdragen van co-auteurs we wel of niet publiceren. Zo bewaken we de relevantie en kwaliteit van het boek.

Ready, set, go!

Lijkt het je tof om mee te schrijven? Mooi. Hoofdstuk 1 heet Randvoorwaarden om te beginnen met zelfsturing en staat al open in Notion. Je kunt dus al beginnen met meeschrijven. Het hoofdstuk staat open om aan mee te schrijven tot in ieder geval zondag 2 mei 2021.

Updates in je mailbox

Wil je zo nu en dan een reminder in je mailbox ontvangen over de planning van het meeschrijven? Meld je dan aan voor onze mailing over zelfsturing. Dan ontvang je regelmatig een mailtje van ons. Of hou onze socials (@VoysNL op Twitter en @Voys op LinkedIn) in de gaten, daar delen we de aan mee te schrijven hoofdstukken en de hoofdstukken die al af zijn.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 17 januari 2024

Holacracy: duik in de wereld van zelfsturing

Van 13 september 2023

Alleen maar strategen: zo maak je samen een strategie