Voys op SXSW

auteursafbeelding
Mark Vletter
13 maart 2014 Clock 7 min
Image placeholder

N.B. Er zijn vandaag twee mensen omgekomen bij het ongeluk dat vanochtend plaatsvond op het SXSW-festival. Op het moment van plaatsen van dit weblog, ontvingen we het bericht dat er ook een Nederlander onder de doden is. We wensen de medewerkers van Massive Music en vrienden en familie van Steven veel sterkte toe.

Wat is SXSW

SXSW in het kort? Een tech-festival in Austin ‘keep it weird’ Texas. Een festival met sprekers, workshops en events over de (internet)techniek van vandaag en van de toekomst. Daarnaast veel concerten, films en feestjes.

Camper

Ons onderkomen gedurende de vier dagen in Austin

Enorme diversiteit

In het vliegtuig wordt de diversiteit van het festival al duidelijk. Ik zit naast Ludwig “Zai” Wåhlberg, een jongen van 16 uit Zweden die professioneel gamer is en hier komt voor de $15.000 prijzengeld die er te verdelen is. Vervolgens zit ik naast de Deense marketeer van Reaction Housing, een huizenconcept voor noodrampen.

Hoofdlijnen; privacy en security

Eenmaal aangekomen merk je dat er een paar hoofdlijnen zijn waar de technologen zich mee bezig houden. Natuurlijk gaat het over de technologie van de toekomst, maar je ziet dat het daarmee ook veel gaat over zaken als privacy en security. Onder het gesprek zit steeds een diepere laag en dat merk je ook aan de vragen die gesteld worden aan de sprekers: wat is de impact van de snel veranderende technologie op de maatschappij.

Dag 1: Impact van diverse ontwikkelingen op de maatschappij

De impact van internet op de wereld

In een gesprek met Eric Schmidt en Jared Cohen, de directeur van Google Ideas, wordt de impact van internet op de wereld uitgebreid besproken en daarmee komen ook privacy en beveiliging uitgebreid aan bod.

Leuke korte sessie

Na de Google-sessie wordt er voor een aantal korte sessies gekozen, waar onder andere John Foreman van Mailchimp vertelt over hoe ze gebruikersgemak verbeteren door gebruik te maken van data.

De daaropvolgende presentatie ‘How to spot a liar‘, was een spannende. Met data-analyse van taal kun je leugens eenvoudig achterhalen. Ook kun je veel achterhalen door te kijken naar non-verbale communicatie. Wat gebeurt er in en met een maatschappij als je via Google Glass de leugen eenvoudig kan zien?

Jennifer Dunnam van Frogdesign voegt hier in haar sterke presentatie ‘Designing Smart Objects for Emotional People‘ nog een element aan toe. Wil ik dat een reclame zich aanpast, omdat in een paar milliseconden aan de reactie van mijn pupillen te zien is dat ik een getoonde advertentie niet interessant vind?

The Future of Making

We sluiten dag één af met een gesprek tussen Joie Ito en Tim Brown die de titel ‘The Future of Making‘ had. Het was de beste sessie die we die dag hebben gehad. Bioengineering ontwikkelt zich enorm snel (6x moore’s law) en de impact ervan zal enorm zijn. Ook wordt de ‘nieuwe’ makersindustrie uitgebreid besproken. De uitstapjes die ze in het gesprek doen naar de wereld van draagbare technologie en de maatschappelijke impact van de toekomstige technologieën, geven een heldere outlook richting de toekomst. Joie Ito maakt ook nog een opmerking over het spotten van een leugen: wij mensen kunnen dit momenteel al heel goed, maar kiezen er onbewust voor om dit niet door te hebben, zodat de de sociale cohesie behouden blijft. Techniek kan hier een stoorzender in zijn.

Dag 2: Slicing pie, Julian Assange, Reviews en geweldige foto’s

Slicing pie

We zijn op dag twee net te laat om de eerste sessies van 9:30 uur mee te pakken en eindigen in de face waar Marloes ons vertelt over Slicing Pie en haar ervaringen tot nu toe. Slicing Pie is een mooie manier om binnen een start-up een eerlijke verdeling van aandelen te realiseren in de start-up periode. Het is de oplossing van een probleem waar ik veel tech starters en hun coaches tegenaan zie lopen. Mocht je dit probleem herkennen, dan is het boek hierover een aanrader.

Slicing Pie

Julian Assange

De ‘sessie’ wordt gevolgd door een vragengesprek met Julian Assange via een live stream verbinding. De audio is niet super en de techniek laat het vaak afweten, waardoor de interactiviteit van het gesprek mist en de aanwezigen niet lekker worden meegenomen in zijn verhaal. Mensen verlaten regelmatig de zaal. Assange laat zich zeer kritisch uit over Google en Emerce schreef een goede samenvatting van de sessie.

Assange

Er is meer te doen!

Naast de reguliere sessies is er rond SXSW veel meer te doen. Zo blijkt Mario Kart in echte Gocarts toch wat tegen te vallen en is de kookstijl van de IBM supercomputer Watson toch wel erg zout.

Het slotfeestje van de tweede dag vindt plaats bij de mensen van Domain.co en The Spazmatics maken er een geweldig feestje van, waar wij met plezier een Nederlandse bijdrage aan leveren.

Nerd-brillen

Dag 3: De beursvloer, geen Oculus, wel Kickstarter en Alexis Ohanian

Dutch Fellows

Dag drie begint ontspannen met een bezoekje aan de inmiddels opgebouwde beurs, waar Nederland met Dutch Fellows (dutchtoday.org) en vele bekende Nederlandse namen sterk vertegenwoordigd is (waaronder persoonlijke favorieten Vanmoof en Studio Roosegaarde).

Yahoo tech mix

Een poging tot een bezoek aan de venue van Oculus – waar we hopen de nieuwe Oculus rift te testen – faalt door een veel te lange rij. Daarom schuiven we aan bij een Yahoo tech mix uitzending waarin David Pogue één van de oprichters van Kickstarter interviewt.

Yahoo

Alexis Ohanian

We sluiten de dag af met een leuke sessie van Alexis Ohanian, oprichter van Reddit en netneutraliteit activist. Hij vertelt een enthousiast verhaal over entrepreneurship in het algemeen en geeft mooie voorbeelden van hoe negatieve feedback kracht geeft om door te gaan.

Dag 4: zon, breakfast tacos en Snowden

Dag vier begint met mooi weer en breakfast taco’s: iets dat je hoort te eten in Austin. ’s ochtends fietsen we heerlijk in de zon door Austin en om 11 uur starten we de dag met de Snowden-sessie.

Snowden

Ondanks de waardeloze audio en video (voor de nerds; zes proxy’s), is het een goede sessie. De boodschap van Snowden is duidelijk: als we beveiliging beter maken, wordt afluisteren veel duurder of zelfs onmogelijk. Daarnaast moet de techniek voor beveiliging veel eenvoudiger worden in gebruik en installatie. Wat ik lastig blijf vinden is dat de gemiddelde gebruiker zo weinig lijkt te geven om privacy. Het is in mijn optiek dus echt aan de nerds om beveiliging en privacy de standaard te maken.

Daarnaast roept Snowden op om data die voor bedrijfsdoelen niet meer noodzakelijk is weg te gooien. Iets waar we bij Voys ook zeer bewust mee bezig zijn en de klant ook bewust van proberen te maken.

Snowden

Op het moment dat de beveiliging beter is, betekent dit overigens niet dat het opvragen van data niet meer mogelijk is. Wel betekent het dat er een rechter voor nodig is die daar toestemming voor moet geven. Iemand moet dus verdacht worden en er moet bewijs voor zijn. Het grote verschil is dan dus dat de spionerende (internationale) overheidsinstanties niet standaard over alle data beschikken. Dit is overigens ook de reden dat Voys haar data nog steeds niet standaard aan de CIOT geeft.

Nederlands feestje

Na Snowden is het tijd voor een Nederlands feestje; Dutch Fellows laat een aantal van de bijzondere zaken zien waar we in Nederland mee bezig zijn. Het net-uit-het-lab-ingevlogen lichtgevende plantje van Studio Roosegaarde maakt verreweg de meeste indruk. De avond die volgt zit vol met goede gesprekken en fijne muziek. Zo maken we onder andere kennis met Werner, de CTO van Amazon.com, waarmee we privacy en beveiliging uitgebreid bespreken. Komt het goed met onze Nederlandse data die we opslaan bij een Amerikaanse organisatie? Werner ziet het als een taak van Amazon om haar klanten alle mogelijkheden en tools te bieden om data veilig en versleuteld op te slaan. Ook spreken we verschillende Nederlanders die voor ambassades en overheidsprogramma’s werken en die Nederland in de VS op de kaart proberen te zetten. De “waarom horen we zo weinig van die gave Nederlandse concepten” handschoen pakken we volgend jaar verder op! De NOS was volgens mij voor het eerst op SXSW dit jaar, wat betekent dat de eerste stappen daar ook zijn gezet.

Een midnight snack

Na het feestje eten we nog wat bij de food trucks en spreken we twee jonge Amerikanen. Na wat introducties over en weer vertellen ze dat ze aan een app werken. Meer dan een klikbare mockup hebben ze niet. Wel hebben ze net te horen gekregen dat hun $1 miljoen aan funding binnen is. Het heeft ze 18% van het bedrijf gekost en ze kunnen aan de slag. Een investeerder gelooft in een idee van twee semi ervaren kerels en waardeert dat vervolgens op ruim $5,5 miljoen. Ook dat is SXSW.

Marloes, Erik, Arjan, Oane, Tim en Patrick: dank voor de inspiratie en gezelligheid. Austin: tot volgend jaar.

P.s. Onze 16-jarige gamer nam met zijn team van vier man de eerste prijs en $10.000,- aan prijzengeld mee naar huis.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Image placeholder

Van 9 januari 2017

Stem op Voys als National Champion bij de European Business Awards

Image placeholder

Van 13 oktober 2015

Terugblik: Fast50 in Groningen