Wie betaalt de kosten van de thuiswerkplek, en moet dat niet anders?

auteursafbeelding
Mark Vletter
19 maart 2020 Clock 3 min

Dit stuk is geschreven door Joost Diepenmaat van Moneybird en Mark Vletter van Voys. De bedrijven ondersteunen gezamenlijk 175.000 Nederlandse ondernemingen en er zijn samen 165 mensen werkzaam.

En zo zitten we ineens allemaal thuis te werken. Midden in de woonkamer, aan de eetkamertafel of in die studeerkamer die nu eindelijk eens wordt gebruikt. En de ergonomie? Die vergeten we even. Maar wie betaalt er eigenlijk voor die thuiswerkplek, en moet dat niet anders?

Een stukje geschiedenis

Tot 2015 was het mogelijk om als werkgever een belastingvrije vergoeding van € 1.815,- te geven voor een thuiswerkplek. Maar toen kwam de werkkostenregeling, bij werkgevers beter bekend als de WKR. En de WKR zei het volgende: “U mag onbelast vergoedingen geven, maar die moeten onder 1,2% blijven van de loonsom van al uw medewerkers samen.”

Reken dat maar even uit. Stel, je hebt 3 collega’s en de loonsom is € 100.000, dan mag je per jaar € 1200,- vergoeden. Dat is € 33,- per collega per maand. Dat klinkt als heel weinig… en dat is het ook. 

Want met dat bedrag mag je betalen: goede koptelefoons waarmee je geconcentreerd kan werken, tablets, sportabonnementen, kerstpakketten, internetabonnement thuis, het personeelsuitje, het personeelsfeestje, de bedrijfslunch, een fiets van het werk en zo kunnen we nog wel even doortikken.

Je schiet als werkgever dus altijd ver boven die 1,2% uit en over dat bedrag mag je als werkgever … 80% belasting betalen.

Goed werkgeverschap wordt dus in wezen bestraft terwijl is vastgelegd in de wet dat het verplicht is.

Ho even, maar hoe zit het met die thuiswerkplek?

Een thuiswerkplek moet -zelfs als die maar 2 uur in de week gebruikt wordt- voldoen aan de Arbo-wetgeving. Een goede stoel, een goed bureau en goede verlichting zijn dus basisvoorwaarden. Daarnaast heb je een laptop, monitor, laptop stand, docking station, keyboard en muis nodig. Ook zijn een webcam en een goede -bij voorkeur noise cancelling, hallo lieve koters- headset waarmee je ook kunt bellen op dit moment helemaal geen overbodige luxe. 

Maar al die zaken mag je als werkgever niet betalen. Slechts de laptop -en wellicht de muis- vallen onder het essentiële. 

Wat je wel mag doen -en daar kiezen veel werkgevers op dit moment voor- is dat je de spullen van kantoor meeneemt naar huis. En dus namen veel Voys collega’s hun werkplek letterlijk mee naar de woonkamer en reed Mark gisteren door Groningen in een bus vol met stoelen, monitoren, toetsenborden, muismatten en laptopstands. En ook bij Moneybird werden er netwerkkabels, beeldschermen en bureaustoelen mee naar huis genomen.

Maar een aantal collega’s heeft geen bureau en moet dat dus aanschaffen. En omdat het thuiswerken van tijdelijke aard is, mag je dat bureau als werkgever niet betalen. Laat staan dat je thuiswerken permanent financieel mag ondersteunen.

Het internet -dat op dit moment echt cruciaal is- mogen wij niet vergoeden.

De stroomkosten die extra worden gemaakt? Die betaalt de collega zelf.

En die monitor voor thuis? Die mag de collega zelf betalen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Daarom een oproep aan de slimme mensen in Den Haag

Daarom een oproep. Op dit moment wordt, meer dan ooit tevoren, duidelijk wat de waarde is van thuiswerken. Laat ons een goede bureaustoel betalen voor thuis als we dat als werkgevers belangrijk vinden. Laat ons een in hoogte verstelbaar bureau vergoeden, als dat beter is voor onze mensen. Geef ons de ruimte om het internet te vergoeden, als we weten dat dat echt nodig is.

Ja, dat brengt kosten met zich voor zowel de staat als de werkgever. En ja, de PC die thuis staat wordt niet alleen door Mark gebruikt om dit stuk te tikken, maar ook door zijn zoon om Fortnite op te spelen. En dat is niet erg.

Plaats dit soort zaken buiten de WKR of verhoog die 1,2% eens fors. Geef bijvoorbeeld een vrije investeringsvoet van € 5000,- per 5 jaar om thuiswerkplekken te financieren. En een vrije voet van € 50,- per maand voor de vergoeding van internetverbindingen en energieverbruik.

Want wij kunnen onze wettelijke verplichting van goed werkgeverschap niet vervullen op deze manier en dat zouden wij -net als zoveel andere werkgevers- juist zo graag wel doen.

Van thuiswerken, gezonde lunches op het werk en een sportabonnement betaald door een werkgever, wordt de BV Nederland volgens ons alleen maar sterker. Wellicht halen we zelfs per ongeluk nog wat milieudoelstellingen en besparen we miljarden op de uitbreiding van ons wegennetwerk omdat het fileprobleem is opgelost.

Namens Joost Diepenmaat van Moneybird en Mark Vletter van Voys alvast bedankt.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 7 februari 2023

Leiders met geluk

Van 13 juni 2022

Onbegrensd denken en handelen: is Lightyear op de juiste weg?