3 minuten leestijd

Runa van den Broek schrijft met een big smile mee aan ons e-book over zelfsturing

Geplaatst op 9 september

Runa van den Broek is toegepast psycholoog en draagt met haar (mensen)kennis bij aan het meeschrijfexperiment. Ze geeft adviezen aan ondernemers op het gebied van succesvol ondernemen en hun teams goed kunnen laten samenwerken. Daarnaast werkt Runa aan een project over hoe je van je pesthumeur af kunt komen. Dit doet ze soms op locatie, maar tegenwoordig werkt ze veel thuis. Runa houdt van lekker buiten zijn en als ze thuis is om tijd door te brengen met haar kippetjes: “In de ochtend doe ik eerst de ren open zodat ze vrij kunnen rondlopen. Daarnaast leer ik ze momenteel hoe ze bij mij op schoot kunnen zitten.”

Bij Voys schrijven we een e-book over zelfsturing en dat doen we niet alleen. Ik, Susan, – PR Officer bij Voys – ga in gesprek met onze meeschrijvers: waarom schrijven ze mee? En waar worden ze blij van? Deze keer spreek ik met Runa van den Broek.

Runa zag op LinkedIn de oproep van Voys: wie schrijft mee aan ons e-book over zelfsturing? Ze was meteen enthousiast: “Ik vind zelfsturing heel interessant. Ik ben van mening dat veel bedrijven volgens deze manier zouden kunnen werken. Daarnaast houd ik heel erg van schrijven en spraken de onderwerpen mij ontzettend aan! Er zitten een aantal hoofdstukken bij waarvan ik echt denk: ‘Hier weet ik wel echt iets van!’ Ik word wild van alles wat met psychologie te maken heeft. In deze onderwerpen kan ik me vastbijten. Ik ga nog verder schrijven aan onder andere stukken over mindset en heb wat kunnen bijdragen over psychologische veiligheid.”

Ze vertelt verder: “Ik zie zelfsturing als de toekomst van het organiseren. Daarmee raakt het ook de onderwerpen waar ik me als toegepast psycholoog mee bezighoud. Ik merk dat mensen over het algemeen lekkerder in hun vel zitten als ze meer autonomie hebben. Ik wil dat meer mensen met een grote glimlach over straat lopen en ik geloof echt dat Holacracy hieraan bijdraagt.”

Er is geen hiĆ«rarchie bij het adviesbureau waar Runa werkt, maar veel ervaring met zelfsturing heeft ze nog niet: “Ik vind het leuk om kritisch de stukken van anderen door te lezen en aanvullingen te doen. Ik vraag me soms af: ‘Is dit iets wat ik zelf zou willen implementeren?’ Er zijn ook dingen die ik niet zo goed begrijp, bijvoorbeeld de hoofdstukken en onderwerpen waar ik iets minder verstand van heb. Maar hierdoor kan ik juist de andere meeschrijvers van zinvolle feedback voorzien. Voor ondernemers die Holacracy toepassen zijn zaken soms heel vanzelfsprekend, maar voor ondernemers die het (nog) niet toepassen is het dat niet. Voor een buitenstaander als ik is het bijvoorbeeld lastig om een beeld te krijgen van wat een Lead Link doet. Hierdoor kan ik zeggen: ‘Kun je dit aanvullen met een voorbeeld? Wat is een Lead Link precies?’ Als je hier nog nooit iets te maken mee hebt gehad, kun je extra kritisch zijn.”

Runa kijkt uit naar de hoofdstukken over samen groeien en over het geven en ontvangen van feedback: “Dit is natuurlijk iets waarmee ik vanuit mijn vakgebied verstand van heb. Daarnaast zijn er hoofdstukken waar nog niet zoveel aan gewerkt is. Ik kan niet wachten om in de digitale pen te klimmen! Het meeschrijven is zo leuk en leerzaam; ik hoop er in de toekomst ook echt meer mee te gaan doen en andere collega’s te inspireren.”

Lijkt het je ook leuk om mee te schrijven aan ons e-book over zelfsturing? Laat dan net als Runa iets van je horen. Op de overzichtspagina van Starten met zelfsturing staan altijd de actuele hoofdstukken waaraan je kunt meeschrijven. Het enige wat je hoeft te doen is een Notion-account aanmaken, daarna kun je meteen beginnen om jouw ervaringen en lessen op papier te zetten.


Geschreven door Susan Pathuis

Nieuwste: ‘Starten met zelfsturing’: de meeschrijvers aan het woord Van 13 september


Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 13 september

‘Starten met zelfsturing’: de meeschrijvers aan het woord

Van 9 september

Geert Booster over meeschrijven aan ons e-book over zelfsturing: “Anderen inspireren, daar doe ik het voor!”